Skip to article

Studiu: Cand si cum beau romanii apa plata si carbogazoasa

Studiu: Cand si cum beau romanii apa plata si carbogazoasa
Conform studiului calitativ realizat in luna februarie de Exact Cercetare si Consultanta, au fost identificate principalele momente de consum ale celor 2 categorii de apa imbuteliata, criteriile dupa care acestea sunt consumate, precum si avantajele si dezavantajele aduse de consumul acestora.

In plus, participantii la studiu au mentionat motivele pentru care s-au orientat spre anumite marci de apa imbuteliata.

"Chiar daca sunt constienti de importanta consumului a cel putin 2 litri de apa pe zi, respondentii reusesc sa consume o jumatate din acest necesar zilnic. Setea in majoritatea cazurilor nu apare in mod natural, acest lucru facandu-i pe consumatori sa sa bea apa sau, in cel mai rau caz, sa omita sa bea apa", afirma Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Cand beau romanii apa minerala plata? Dar carbogazoasa?

Apa plata este consumata dimineata, imediat dupa trezire (pentru a revitaliza organele interne), noaptea (pentru majoritatea respondentilor existand mereu o sticla sau pahar langa pat), in timpul/ dupa activitatile sportive (pentru rehidratare si refacerea "stocului" natural de saruri si minerale pierdute in timpul antrenamentului), inainte/ dupa masa (chiar daca nu este perceput a fi un obicei sanatos deoarece incetineste digestia) si oricand apare senzatia de sete.

Apa minerala carbogazoasa este asociata consumului ocazional(nu zilnic), cel mai adesea in combinatii: limonada, sprit, cu sirop. Se constata o orientare spre acest tip de apa in sezonul cald, deoarece potoleste setea mult mai repede comparativ cu apa minerala plata.

De asemenea, este consumata in curele de slabire, inlocuind cu succes sucurile carbogazoase cu un continut mare de zahar.

"Apa minerala plata este unul dintre produsele nelipsite din casele romanilor, acestia avand mereu grija de refacerea stocului de apa. De cele mai multe ori, consumatorii prefera sa cumpere apa in cantitati mai mari (la bax) pentru a acoperi necesarul de consum saptamanal. Aceste cumparaturi se fac de regula din hiper/supermarket", mai declara Denisa Iacoboaea, Qualitative Researcher Executive la Exact Cercetare si Consultanta.

Dupa ce criterii aleg romanii apa minerala plata?

* Gust - "Am tot incercat si unele sunt salcii, altele mai sarate si m-am oprit la cea care imi place la gust." (femeie, 25-35 ani)
* Brand - de cele mai multe ori, consumatorii se orienteaza catre marcile cu o istorie puternica in spate, din dorinta de a face o alegere sigura
* Compozitie chimica - informatiile sunt regasite pe eticheta si alegerea se face in functie de acestea si de studiile realizate privind calitatea anumitor marci
* Sfatul medicului -"Ca parinti, urmam sfatul medicului si cumparam pentru copii doar apa cu anumite proprietati, deci doar anumite branduri de apa." (femeie, 25-35 ani). Observam ca cel mai des parintii au mentionat brandul Bucovina.
Dupa ce criterii aleg romanii apa minerala carbogazoasa?
* "Bule" naturale - consumatorii se orienteaza catre apa carbogazoasa care nu are acid creat in mod artificial(imbogatita cu dioxid de carbon) si care se mentine dupa desigilarea sticlei
* Brand - ca si in cazul apei minerale plate, marca este un factor important, consumatorii orientandu-se spre marcile binecunoscute, populare

Apa minerala plata: avantaje si dezavantaje

Referindu-ne la avantajele consumului de apa minerala plata, este subliniat in primul rand faptul ca aceasta reprezinta"ingredientul" de baza al unui regim alimentar sanatos. Ofera un grad mai mare de hidratare comparativ cu apa minerala carbogazoasa, putand fi consumata in cantitati mai mari, deoarece nu contine acid si nu creeaza un disconfort gastric. In plus, aceasta este considerata un adjuvant in curele de slabire.

Singurul dezavantaj mentionat de respondenti este pretul. Acesta este considerat ridicat,fiind vorba despre cel mai important aliment, ce nu poate lipsi din dieta zilnica.

Apa minerala carbogazoasa: avantaje si dezavantaje

Este mai intai de toate apreciata pentru compozitia chimica: are mai multe saruri de rehidratare necesare organismului, mai ales in sezonul cald. Datorita acidului, setea este potolita mai repede comparativ cu apa minerala plata. Apa minerala carbogazoasa reprezinta de asemenea o baza ideala pentru prepararea a diverse bauturi alcoolice si non-alcoolice - cele mai populare combinatii sunt: vin cu apa - "spritul" si limonada.

Este preferata si in bucatarie pentru proprietatile "minune" pe care le are asupra aluatului prajiturilor si clatitelor (face compozitia mai pufoasa).

Comparativ cu apa minerala plata, cea carbogazoasa vine cu mai multe dezavantaje: poate cauza arsuri/ balonari gastrice datorita acidului (si din acest motiv este consumata in cantitati mai mici), ori afectiuni ale rinichilor (datorita continutului mai mare de minerale). Este subliniat de asemenea de catre respondenti faptul ca, in anumite cazuri, "bulele" nu sunt naturale, ci obtinute prin procese artificiale (imbogatire cu dioxid de carbon).

Motivele pentru care romanii s-au orientat spre marcile Dorna, Borsec, Bucovina si Aqua Carpatica

Brandul DORNA este apreciat pentru popularitatea si vizibilitatea pe care si-a creat-o datorita reclamelor TV care au devenit memorabile ori campaniilor umanitare ce vizeaza grija fata de copii. Este de asemenea admirata ideea sticlei reciclabile si excelenta distributie in toate tipurile de magazine. Produsele sunt percepute ca fiind calitative, apa minerala plata putand fi utilizata in prepararea laptelui sugarilor.

BORSEC este o marca cu traditie in Romania, perceput ca fiind printre cele mai vechi - "Consumam apa minerala de la Borsec inca din copilarie." (femeie, 25-35 ani). Este apreciata in special pentru apa minerala carbogazoasa, care are o calitate superioara fata de celelalte branduri: "Are cele mai multe si cele mai mari bule"(barbat, 25-35 ani), "Nu isi pierde acidul dupa desfacere" (femeie, 25-35 ani). Sticla de apa minerala plata este la randul sau apreciata pentru design-ul distinct (cu figuri geometrice), ce permite o mai buna manevrare a sticlei. Sticla de apa minerala carbogazoasa este si ea apreciata pentru materialul/ plasticul mai gros ce permite pastrarea acidului timp mai indelungat.

BUCOVINA este perceput ca un produs cu o compozitie chimica sigura, indeosebi de catre persoanele care au copii mici si care consuma aceasta marca la sfatul medicului pediatru. Marca este apreciata si pentru faptul ca produce si apa minerala plata la bidon de 5 litri.

AQUA CARPATICA este brandul care a castigat increderea consumatorilor datorita faptului ca nu contine nitrati, asa cum a fost comunicat in cadrul reclamelor TV. Este apreciata de asemenea pentru design-ul unic (sticla patrata) si eticheta "simpla si eleganta".

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare si Consultanta prin intermediul a 4 focus grupuri. A fost utilizata tehnica Defense and Prosecution, prin care fiecare grup a fostimpartit in doua tabere: pro apa minerala plata si pro apa minerala carbogazoasa. Participantii la studiu au fost atat femei, cat si barbati, cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. Analiza a fost realizata in intervalul 12-13 februarie 2015, in Bucuresti.

Articole recomandate

STUDIU: Cat de curajosi sunt romanii la prima intalnire! STUDIU: Cat de curajosi sunt romanii la prima intalnire!
Valentine's Day sau Dragobete? Romanii raspund: Dragobete! Arata astfel ca sunt traditionalisti, mai mult decat le place sa recunoasca, iar acest lucru se vede de la felul in care se comporta atunci cand isi cauta perechea, pana la prima intalnire, dar cand vine vorba de casatorie, doar iubirea
Studiu: Matematicienii americani au descoperit formula iubirii eterne Studiu: Matematicienii americani au descoperit formula iubirii eterne
Matematicienii americani au descoperit formula iubirii eterne, in cadrul unui studiu comandat de MSN, care, in acelasi timp, permite oamenilor sa afle "cat timp va dura relatia lor actuala", informeaza atlantico.fr, citat de Mediafax.Conform cercetatorilor, iubirea ar putea fi redusa la o simpla
Studiu: Ceaiul negru scade riscul de dezvoltare a diabetului de tip II Studiu: Ceaiul negru scade riscul de dezvoltare a diabetului de tip II
Noi studii au aratat ca ceaiul negru are ca efect scaderea nivelului de glucoza din sange si poate preveni si tine sub control diabetul de tip II, scrie dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform cercetatorilor, consumul a trei cesti cu ceai negru pe zi poate scadea riscul de imbolnavire de diabet
Studiu: Un ingredient din inghetata, periculos pentru sanatate Studiu: Un ingredient din inghetata, periculos pentru sanatate
Un nou studiu a demonstrat ca ingredientele folosite de producatorii de dulciuri, precum inghetata sau batoanele de ciocolata, ar putea duce la aparitia unor boli inflamatorii cronice.Descoperirea a fost facuta de un grup de cercetatori care au facut o serie de experimente pe soareci. Acestia au
Studiu: Bebelusii vor putea fi creati din celule recoltate de la doi adulti de acelasi sex Studiu: Bebelusii vor putea fi creati din celule recoltate de la doi adulti de acelasi sex
Un nou studiu a relevat ca bebelusii vor putea fi creati, peste cel mult doi ani, din celule prelevate de la doi adulti de acelasi sex. Astfel cuplurile homosexuale vor putea sa aiba proprii lor copii biologici, informeaza slate.fr, citat de Mediafax.Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au
Studiu: Uleiul de masline are efecte miraculoase anti-cancer Studiu: Uleiul de masline are efecte miraculoase anti-cancer
Cercetatorii au descoperit ca un compus din uleiul de masline extravirgin ucide celulele canceroase fara a le afecta in vreun fel pe cele sanatoase, studiul aratand ca substanta oleocanthal produce o ruptura in organitul celular numit lizozom. Lizozomul este un fel de "groapa de gunoi" a celulelor,