Skip to article

STUDIU: Natura este vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor. Afla cum ne influenteaza viata la oras!

STUDIU: Natura este vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor. Afla cum ne influenteaza viata la oras!
In zilele noastre, cei mai multi oameni traiesc la oras, printre betoane, cladiri inalte si masini, iar acest lucru se vede in starea de sanatate a oamenilor. Putini sunt cei care se decid sa se mute la tara sau sa ramana in satul in care s-a nascut, mai ales persoanele tinere.

Pe de alta parte, tot mai multi medici si oameni de stiinta sustin ca aceasta indepartare de natura are un efect negativ asupra umanitatii. Potrivit unui studiu recent, natura poate fi vitala pentru sanatatea mintala a oamenilor intr-o lume aflata in plina si rapida urbanizare.

In prezent, mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in zone urbane. Pana in 2050 aceasta proportie va fi de 70%. Urbanizarea este asociata cu un nivel crescut de boli psihice, dar inca nu este clar de ce. Ideea pare a fi faptul ca a locui intr-o zona urbana se asociaza cu mai multe tipuri de stres, fie ca este vorba de zgomot, cresterea interactiunilor sociale, trafic, care cresc anxietatea si tendinta spre meditare.

Printr-un experiment controlat, cercetatori din Statele Unite si Suedia au incercat sa determine daca o experienta petrecuta in natura poate influenta ruminatia, o gandire obsedanta axata pe aspecte negative ale sinelui si care este un factor de risc cunoscut pentru boli psihice.

In cadrul experimentului, 38 de persoane care locuiau in mediul urban si care nu au avut "niciun istoric de tulburari mintale" au fost impartite in doua grupuri si li s-a cerut sa faca o plimbare. Un grup a mers timp de 90 minute printr-o zona bogata in vegetatie in apropierea campusului Stanford. Celalalt a mers de-a lungul unui drum foarte aglomerat in centrul orasului Palo Alto, California. Inainte si dupa plimbare, participantii au raspuns la un chestionar conceput pentru a masura tendinta lor spre "meditatie", un model de gandire de multe ori negativ care a fost legat de un risc crescut de depresie.

Rezultatul a fost ca persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scadere a tendintei spre ruminatie, raspunsurile lor la chestionar fiind diferite dupa plimbare. Si in activitatea creierului a fost constatata o schimbare consistenta, respectiv scaderea activitatii in cortexul prefrontal subgenual, regiunea de interes pentru cercetatori.

"Acest lucru ofera rezultate solide ce confirma ca o experienta in natura, chiar si de scurta durata, poate reduce acest model de gandire care este asociat cu debutul, in unele cazuri, al unor boli mintale, cum ar fi depresia", spune Gregory Bratman, autorul principal al studiului.

La finalul studiului, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca timpul petrecut in natura aduce numeroase beneficii pentru sanatatea oamenilor.

Sursa: Agerpres

Articole recomandate

Studiu: Bauturile dulci, adevarate otravuri frumos ambalate. Sute de mii de oameni mor anual din cauza sucurilor Studiu: Bauturile dulci, adevarate otravuri frumos ambalate. Sute de mii de oameni mor anual din cauza sucurilor
Tot mai multi medici ne-au avertizat ca, in ultimii ani, consumul de bauturi dulci a devenit un obicei nociv pentru oameni.Ba mai mult, studiile recente au demonstrat efectele devastatoare pentru sanatate ale consumului de bauturi dulci, iar cercetatorii au corelat consumul lor cu 184.000 de decese
Studiu: Ce legatura exista intre luna in care te-ai nascut si bolile de care suferi. Iata ce spun specialistii! Studiu: Ce legatura exista intre luna in care te-ai nascut si bolile de care suferi. Iata ce spun specialistii!
Oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia au descoperit o corelatie surprinzatoare intre luna nasterii si riscul de aparitie a unor probleme de sanatate, inclusiv probleme cardiace, infectii virale si ADHD.

Studiul a fost realizat folosindu-se datele a 1,7 milioane de persoane
Studiu: A fost descoperita originea maladiei Parkinson Studiu: A fost descoperita originea maladiei Parkinson
Oamenii de stiinta francezi si belgieni au descoperit originea maladiei Parkinson, care, pana la acest studiu, nu putea fi explicata de cercetatori.

Aceasta descoperire medicala majora a fost anuntata miercuri. Autorii studiului au identificat in creier o serie de fibre care se fac
Studiu: Top 5 alimente periculoase care dau dependenta. Vezi de ce trebuie sa te feresti daca tii la sanatatea ta! Studiu: Top 5 alimente periculoase care dau dependenta. Vezi de ce trebuie sa te feresti daca tii la sanatatea ta!
Oameni de stiinta de la Institutul National pentru Dependenta de Droguri din Statele Unite au aratat ca anumite mancaruri creeaza dependenta si determina un consum din ce in ce mai mare.

Huffington Post a realizat un top al acestor alimente care dau dependenta.

5. Inghetata. Rata
STUDIU: Femeile frumoase obtin mai multe si mai usor. Afla cum reactioneaza creierul barbatilor cand le vad! STUDIU: Femeile frumoase obtin mai multe si mai usor. Afla cum reactioneaza creierul barbatilor cand le vad!
Faptul ca femeile frumoase au mai multe de castigat in viata, datorita trasaturilor fizice, este un lucru pe care il stim cu totii.Insa, acum s-a dovedit stiintific faptul ca femeile frumoase obtin mai repede si mai usor lucrurile pe care si le doresc si asta deoarece frumusetea poate anula
Un studiu la Harvard, care a durat 75 de ani, arata de ce au nevoie barbatii pentru a fi fericiti Un studiu la Harvard, care a durat 75 de ani, arata de ce au nevoie barbatii pentru a fi fericiti
In anul 1938, Universitatea Harvard a pornit un studiu mabitios, care a urmarit 268 de barbati (incepand din perioada studentiei) pe durata a 75 de ani: studiul este recunoscut ca fiind cel mai lung de felul sau din istoria cercetarii directe a evolutiei umane. Scopul sau era sa stabileasca, cat