Pe lângă binecunoscutele simptome ale virsului SARS-CoV-2 cum ar fi tuse seacă, febră și durere în gât, mai există și simptomul pierderii mirosului si al gustului.
Un studiu al Facultății de Medicină de la Harvard a descoperit că acest lucru se datorează faptului că virusul SARS- Cov- 2 afecteaza celulele nervoase din cavitatea nazală, așa-numite celule gliale, și nu neuronii.
Conform Statista.com, citat de vix.com, până în februarie 2021 aproximativ 100 de milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus. Dintre acestea 60% au prezentat o pierdere totală sau parțială a mirosului, în timp ce 10% s-au plans de simptome persistente.” Din fericire, otorinolaringologii au încercat în tot acest timp să găsească o cale de a diminua disconfortul creat de pierderea mirosului in urma infectiei cu coronavirus.
Citește mai departe dacă vrei să descoperi în ce constă antrenamentul olfactiv - o cale eficientă, ușoară și economică care te va ajuta să-ți recapeți mirosul.
Ce este antrenamentul olfactiv
„Antrenamentul olfactiv e o terapie folosită de specialiști pentru a-i trata pe cei care suferă de tulburări de miros, cu scopul de a-i ajuta să diferențieze mai ușor mirosurile, punând accent pe caracteristicile distinctive ale fiecăruia. Principalul avantaj este că nu prezintă efecte secundare și nu necesită prescripție medicală. În plus, e un tratament ieftin ce poate fi făcut și acasă”, scrie vix.com
În ultimii ani, diverse studii au arătat că expunerea constantă și scurtă la mirosuri puternice îi poate ajuta pe cei care și-au pierdut simțul mirosului sau si nu si l-au recaptat complet. Tot ce trebuie să faci este pur și simplu să miroși timp de câteva minute pe zi câteva esențe care îți plac. În principiu, sunt patru esențe recomandate în tratamentul clasic: trandafir, cuișoare, lămâie și eucalipt. Cu toate astea putem găsi și alte ingrediente în casă ce pot avea aceleași beneficii, cum ar fi nucșoară, ulei de cocos, scorțișoară sau coajă de portocală.
Care sunt beneficiile acestui tratament
Acest tratament stimulează regenerarea celulelor nervoase din cavitatea nazală și produce modificări în zone ale creierului responsabile de miros. Pentru eficiența tratamentului, este important ca mirosurile să fie schimbate la fiecare doisprezece săptămâni, altfel nasul se obișnuiește cu mirosul și tratamentul nu va mai da rezultate. Conform studiilor, cu cât vom avea un antrenament mai durabil, cu atât vor fi rezultatele mai vizibile. Deci importantă este consecvența, chiar dacă rezultatele nu apar imediat.
Dacă în decurs de trei luni mirosul nu revine sau apar si alte simptome precum sângerări nazale, iritație sau uscăciune extremă, trebuie să te adresezi medicului.