Skip to article

Tipuri de sterilet si recomandari

Tipuri de sterilet si recomandari
Dispozitivul intrauterin sau steriletul reprezintă un dispozitiv de dimensiuni mici, ce are forma unui „T”. Este compus dintr-o tijă cu două brațe și va avea efect spermicid ce nu va permite implantarea unei sarcini. Înainte de a lua o decizie, e bine de știut că există două tipuri de sterilet.

Asadar, una dintre cele mai eficiente forme de control când vine vorba de contracepție este dispozitivul intrauterin, cunoscut mai mult sub denumirea de sterilet. Rata de eșec în cazul utilizării, adică de apariția unei sarcini nedorite, este mai mică de 1%, potrivit specialiștilor. Este bine de știut și că procedura medicală de inserare a dispozitivului este una minoră și durează doar câteva minute. Iată câte tipuri de sterilet există și care sunt recomandările făcute de specialiști.

Tipuri de sterilet: alegerea dispozitivului

În cazul în care a fost luată decizia de a folosi această metodă de contracepție, înainte de montarea steriletului, pacienta va discuta cu medicul ginecolog despre alegerea tipului potrivit.

Cele două tipuri de sterilet uzuale, la acest moment sunt:

- steriletul de cupru: ucide spermatozoizii;

- steriletul hormonal: eliberează progestin, similar progesteronului (hormon care, printre altele, are rolul de a pregăti organismul pentru sarcină); progestinul poate preveni ovulația, îngroașă mucusul colului uterin, ceea ce face dificilă circulația spermatozoizilor către ovul.

Este bine de știut că steriletul hormonal poate ajuta la diminuarea simptomelor premenstuale, cum ar fi crampele sau sângerările, pe când cel de cupru nu oferă vreun alt beneficiu. Așadar, unii specialiști nu l-ar recomanda acelor femei care au hemoragie sau crampe severe în menstruație. De asemenea, persoanele alergice la cupru nu ar trebui să utilizeze acest tip de sterilet.

Totodată, trebuie știut că un sterilet poate preveni o sarcină nedorită, dar nu va proteja de boli cu transmitere sexuală (BTS).

În funcție de dispozitiv, steriletul se va putea păstra de la 3 până la 6 ani.

Recomandări privind montarea unui sterilet

Montarea unui sterilet se poate face la scurt timp după naștere, în cazul femeilor care nu își mai doresc o sarcină după acel moment.

Există și excepții, când vine vorba de femeile care își doresc să apeleze la o astfel de procedură. Mai exact, nu se va putea monta sterilet femeilor care au trecut prin:

- sângerări vaginale anormale;
- cancer vaginal sau de col uterin;
- infecții pelvine sau boli cu transmitere sexuală recente.

Înainte de montarea unui sterilet sunt necesare unele analize medicale, printre care și testul Babeș-Papanicolau.

Montarea unui sterilet doare?

Este prima întrebare care vine în mintea femeilor atunci când se gândesc la această procedură.

Cu acest gând, multe paciente devin temătoare când vine vorba de senzațiile de durere pe care le pot resimți dacă aleg această metodă de contracepție.

Însă un studiu din 2015 a arătat că durerea resimțită de paciente la montarea unui sterilet a fost semnificativ mai mică decât cea la care cele mai multe se așteptau.

Ce se să faci după montarea unui sterilet

După montarea unui sterilet, specialiștii susțin că nu ar trebui să existe îngrijorări cu privire la reluarea activităților obișnuite. Însă dacă o persoană va resimți anumite dureri sau crampe deranjante, se poate odihni o zi.

Important este ca pacienta să discute cu medicul cât timp trebuie să aștepte înainte de a întreţine relaţii sexuale.

După montarea unui sterilet, dispozitivul nu va necesita îngrijiri speciale când vine vorba de igiena corporală.

Este de așteptat ca, în zilele de după montarea unui sterilet, pacientele să experimenteze un anumit disconfort, precum crampele ușoare. Acestea ar putea fi diminuate cu ajutorul unei medicații recomandate de doctor. Neplăcerile ar putea să dispară după câteva zile de la montarea steriletului.

Articole recomandate

Fructul care poate deveni un pericol pentru sanatate vara. Avertismentul Mihaelei Bilic Fructul care poate deveni un pericol pentru sanatate vara. Avertismentul Mihaelei Bilic
Nutriţionistul Mihaela Bilic atrage atentia asupra pericolului pe care il poate prezenta un fruct consumat adesea de romani in special vara. Nutritionistul spune ca pepenele ne poate afecta grav sanatatea, dar si silueta daca este consumat in cantitati mari.  Pepenele roşu este plin
Ce beneficii are namolul de la Techirghiol Ce beneficii are namolul de la Techirghiol
Namolul de la Techirghiol are numeroase beneficii pentru sanatate si este recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice inca de acum cateva mii de ani.  „Proprietăţile acestui nămol au fost descoperite cu mii de ani în urmă, când trupele romane au trecut
Cum treci mai usor peste alergiile de vara? Iata ce aparat poti utiliza acasa! Cum treci mai usor peste alergiile de vara? Iata ce aparat poti utiliza acasa!
Vara este anotimpul în care alergiile afectează milioane de oameni din lumea întreagă. Cel mai adesea, ne referim la alergii cauzate de polen. Poate cel mai deranjant tip de alergie este cel la ambrozie, care afectează din ce în ce mai multe persoane în fiecare
Cum sa ai dinti perfecti? 3 metode perfecte pentru tine Cum sa ai dinti perfecti? 3 metode perfecte pentru tine
Cu toții ne dorim un zâmbet perfect, de un alb strălucitor, curat și estetic. Cu toate acestea, nu totul se poate rezolva printr-o albire profesională a dinților. Ce te faci atunci când problemele cu care te confrunți sunt de altă natură, cum ar fi
ENROUSH, compania romaneasca ce a transformat produsele menstruale ENROUSH, compania romaneasca ce a transformat produsele menstruale
În ultimii ani, femeile din toată lumea au devenit mai atente la nevoile propriului corp. Yoga, meditația, sportul și alimentația sănătoasă sunt subiecte pe care le discutăm des, însă cum rămâne cu menstruația? Brandul