Vaccinul antigripal protejează împotriva diferitelor tipuri de virusuri gripale, responsabile de dezvoltarea gripei. Cu toate acestea, deoarece acest virus suferă mutații în timp, devine din ce în ce mai rezistent, astfel încât vaccinul trebuie refăcut în fiecare an pentru a proteja persoanele vaccinate împotriva noilor mutații.
În general, vaccinul este administrat printr-o injecție în braț și ajută organismul să dezvolte imunitate împotriva gripei, prevenind astfel dezvoltarea complicațiilor, cum ar fi pneumonia sau problemele cardiace, precum și spitalizările sau decesul. Vaccinul expune oamenii la o doză mică de virus gripal inactiv, care este suficient pentru a „antrena” sistemul imunitar pentru a apăra organismul în cazul în care acesta intră în contact cu virusul viu.
Vaccinul antigrigal protejează împotriva H1N1 sau coronavirus?
Vaccinul antigripal protejează împotriva diferitelor grupuri de gripă, inclusiv H1N1. Acesta protejează în mod normal împotriva a 3 tipuri de viruși: acestea sunt gripa A (H1N1), gripa A (H3N2) și gripa de tip B, deci este un vaccin trivalent. Cu toate acestea, există și un alt vaccin care este quadrivalent, protejând și împotriva unui alt tip de virus gripal B. În orice caz, vaccinul nu protejează împotriva niciunui tip de coronavirus.
Este necesar să faci vaccinul în fiecare an?
Vaccinul antigripal are o durată care poate varia între 6 și 12 luni, deci trebuie administrat în fiecare an, în special în timpul toamnei. De asemenea, deoarece virusurile gripale au mutații rapide, noul vaccin servește pentru a se asigura că organismul este protejat împotriva noilor tipuri de virusuri care apar pe tot parcursul anului. După administrarea acestuia, vaccinul începe să funcționeze timp de 2 până la 4 săptămâni, deci nu este capabil să prevină o gripă care este deja în curs.
Poti face vaccinul dacă ai gripă?
În mod ideal, vaccinul trebuie administrat cu până la 4 săptămâni înainte de apariția oricăror simptome gripale. Cu toate acestea, în cazul în care persoana este deja bolnavă, este recomandat sa astepte pana cand trec simptomele astfel incat acestea sa nu fie confundate cu o reactie a vaccinului. Vaccinarea va proteja organismul împotriva unei alte posibile infecții cu virusul gripal.
Ce efecte secundare poate avea vaccinul antigripal?
Unele reacții adverse care pot apărea după vaccin includ dezvoltarea simptomelor de răceală, cum ar fi frisoanele sau rinita. De asemenea, se poate dezvolta o reacție în locul vaccinului, cum ar fi durerea, umflarea și roșeața. În acest caz, se recomandă să aplicați niște gheață pentru câteva minute pe tot parcursul zilei, pentru a reduce inflamația. În cazuri mai rare, pot apărea cefalee, oboseală, dureri musculare, slăbiciune, febră mare și sângerări anormale.