Skip to article

Vinul, in antichitate si in Evul Mediu

Vinul, in antichitate si in Evul Mediu
Vinul este una dintre cele mai populare băuturi atât din zilele noastre, cât și din punct de vedere istoric. Cea mai veche dovadă pe care o avem despre cultivarea strugurilor și fermentarea supravegheată a sucului acestora datează din 6000 î.Hr. în vechiul Orient Mijlociu. De atunci până la sfârșitul secolului al XIX-lea, vinul nu a fost chiar băutura plină de farmec de astăzi. Odinioară, vinul nu era chiar o delicatesă, așa cum e azi. Conform standardelor actuale, cele mai bune vinuri de demult erau destul de proste, iar cele proaste... erau aproape de nebăut. Cu scopul de a-i schimba gustul, de-a lungul timpului în vin au fost adăugate diverse ingrediente, de la apă până la ierburi sau condimente.

La început, vinul a fost o băutură șamanică datorită puterilor sale „îmbătătoare”. Asta fără a uita de efectele sale afrodisiace. De asemenea, de mii de ani, vinul a fost folosit ca medicament și antiseptic (nici bacteriilor de dinainte, nici celor de acum nu le place să trăiască în medii etilice) și a fost, dintotdeauna, o băutură a castelor superioare. Doar cei bogați și-au permis să aibă vin în casele lor în zile de sărbătoare.

Am spus deja despre efectele afrodisiace? În sprijinul acestei afirmații, putem aduce o anecdotă din istoria vinului: în 1251, oaspeții la nunta lui Alexandru al III-lea al Scoției au băut echivalentul a 135.000 de sticle de vin, doar cât să ajute la digestia celor 60.000 de heringi, 1.300 de căprioare, 7.000 de pui, 170 de mistreți și cele aproape 70.000 de pâini pe care oaspeții mai sus menționați ai lui Alexandru le-au avut la dispoziție.

Egiptenii, cu multe secole înainte de a se converti la islam și a li se interzice să bea mustul de struguri fermentat, au lăsat deja dovezi ale consumului de vin pe pereții mormintelor lor. Faraonilor nu le-au lipsit amforele pline de vin cu care erau înmormântați, astfel încât să-și poată cinsti oaspeții și în viața de apoi. Răspândirea Islamului a dus la dispariția aproape tuturor podgoriilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Un istoric a spus că „popoarele Mediteranei au început să iasă din sălbăticie când au învățat să cultive măslinul și vița de vie”. Lucrul cu adevărat curios este că istoricul și militarul atenian Tucidide a spus-o în secolul al V-lea î.Hr.

Grecii susțineau că e o autentică barbaritate să îndrăznești să bei vinul nediluat.

Cu toate acestea, vinul a avut un efect puternic asupra minții și comportamentului uman. Băutul cu scopul de a te îmbăta (lucru care se practică și astăzi) a fost mereu seducător pentru toate popoarele mediteraneene. De altfel, grecii și-au vândut vinurile cât de departe au putut. Se estimează că fragmente din amforele depozitate într-o zonă de pe fundul râului Sena din nordul Franței reprezintă între 5 și 10 milioane de litri de vin.

Grecii obișnuiau să fermenteze vinul în butoaie căptușite cu rășină de pin, căutând să înmoaie gustul vinului și a-i oferi o durabilitate mai lungă. Astăzi, dacă guști un vin de această origine „retsina” grecesc, o să simți aromele acelor vinuri de demult.

Romanii, mereu atât de moderni și sofisticați, au fost capabili să îmbătrânească un vin timp de douăzeci de ani când au sigilat amforele cu ceară și le-au marcat cu anul, producătorul, podgoria și chiar tipul de struguri și aproape că îndeplineau de pe atunci cerințele directivelor Uniunii Europene. Dacă le-ar fi trecut prin minte, ar fi creat o Denumire de Origine pentru cel mai faimos vin al lor: vinul alb dulce Falerno, făcut din struguri Aglianico și Greco, crescuți pe versanții Muntelui Falerno, aproape de Napoli. In ziua de azi gasesti vin si in supermarket dar si in magazinele de profil.

În evul mediu, calitatea vinului în Europa a suferit mult. Vinul a supraviețuit cumva datoită nevoii de el în sacramentele creștine. Ca atare, nu lipsea din nicio mănăstire. Nu lipsea nici din rațiile soldaților, calitatea apei potabile în epocă fiind una riscantă pentru sănătate. Se știa de atunci că mai bun e un vin prost decât o apă murdară!

Articole recomandate

Ce simptome usoare de coronavirus pot fi tratate acasa! Explicatiile dr. Virgil Musta Ce simptome usoare de coronavirus pot fi tratate acasa! Explicatiile dr. Virgil Musta
Pacientii infectati cu coronavirus care sunt asimptomatici sau prezinta forme usoare de COVID-19 vor fi monitorizati si tratati de medicii de familie. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, a explicat, pentru Digi24, ce inseamna simptome usoare si cand trebuie sa mearga
Cinci greseli de evitat cand porti masca de protectie Cinci greseli de evitat cand porti masca de protectie
Pandemia COVID-19 ne-a schimbat vietile radical si se pare ca lucrurile nu vor reveni prea curand la normalitatea pe care o stiam. Numarul de cazuri este in continua crestere de saptamani bune, iar nevoia de a preveni infectarea cu noul coronavirus impune ca orice tinuta sa fie "accesorizata" cu
Dr. Virgil Musta: Cum tratezi acasa o forma usoara de COVID-19 Dr. Virgil Musta: Cum tratezi acasa o forma usoara de COVID-19
Medicul Virgil Musta a dezvaluit cum poate fi tratata o forma usoara de COVID-19 acasa. Doctorul recomanda persoanelor infectate cu coronavirus, care sufera de o forma usoara, sa isi intareasca in primul rand imunitatea prin alimentatie si cu suplimente alimentare.  „Evident, nu se
Obiceiul sanatos care te poate feri de infectia cu coronavirus Obiceiul sanatos care te poate feri de infectia cu coronavirus
Cancelarul german Angela Merkel a recomandat de curand o masura simpla de protectie impotriva infectiei cu coronavirus, la indemana oricui: aerisirea frecventa a incaperilor.  Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi, a explicat la Digi24 de ce această
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt