Skip to article

Calmeaza-te! Nervozitatea te poate imbolnavi

Calmeaza-te! Nervozitatea te poate imbolnavi
Nervozitatea este o reactie umana naturala si pentru multe dintre noi este si o metoda de eliminare a stresului acumulat. Ce se intampla insa cu organismul nostru atunci cand este supus constant la astfel de presiuni?

Studii recente arata ca nervozitatea mareste riscul de numeroase afectiuni, de la atacuri de inima si infarct pana la slabirea sistemului imunitar.

Cercetatorii de la Universitatea Granada din Spania au descoperit nervozitatea si regretarea greselilor din trecut reduc rezistenta in fata durerilor.

La studiu au participat 50 de femei si barbati care au raspuns la intrebari despre trecutul lor si sentimentele lor in functie de greselile facute sau oportunitatile pierdute.

Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care isi aminteau cu precadere experientele negative erau mult mai sensibili la durere. Principala explicatie a acestui fenomen este ca starea psihica negativa dezechilibreaza functionarea creierului.

Atunci cand ne enervam, creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala, iar circulatia sangelui de la nivelul muschilor este marita. In acelasi timp, nivelul de glucoza din sange creste, ceea ce ofera muschilor mai multa energie, iar glandele surparenale produc o cantitate mare de adrenalina.

Adrenalina mareste pupila ochilor si mareste plamanii, astfel incat acestia sa aiba mai mult oxigen.

"Atunci cand ne enervam avem foarte multa energie", explica Annie Hinchliff, psiholog specializat in managementul maniei. "Inima bate mai repede, vederea devine mai ascutita, iar auzul mai acut".

Toate aceste stari sunt raspunsul normal la manie, insa dupa ce ne calmam, starea noastra revine la normal, fara consecinte pe termen lung. Riscurile asupra sanatatii noastre apar atunci cand organismul este expus la aceste stari in mod regulat.

Mania afecteaza inima

Mania si nervozitatea frecvente cauzeaza slabirea sistemului cardiovascular. Inima este organul cel mai supus riscului, in special la persoanele cu o personalitate nervoasa. De asemenea, si persoanele care nu isi exprima furia sunt mai supuse riscului de atacuri de inima.

Mania si ostilitatea maresc stresul asupra sistemului cardiovascular. Aceste stari maresc si presiunea sangelui, care in timp afecteaza sistemul cardiovascular, ceea ce deschide drumul catre o serie de afectiuni cardiace.

Mania afecteaza sistemul imunitar

Nu numai inima este afectata de episoadele de nervozitate. Studii recente arata ca persoanele nervoase sunt mult mai supuse riscului de cancer. Organismul supus frecvent crizelor de nervi este slabit si nu mai este capabil sa lupte impotriva elementelor cancerigene.

Nervozitatea are un impact negativ si asupra plamanilor. Persoanele nervoase se confrunta mult mai des cu probleme respiratorii, iar hormonii stresului maresc inflamatiile cailor respiratorii.

De asemenea, si sistemul imunitar este afectat de manie si nervozitate. Cu un sistem imunitar slabit, organismul este mult mai expus infectiilor, gripelor, racelilor si altor afectiuni. De asemenea, mania afecteaza si productia de hormoni ai stresului, precum cortizol, care afecteaza capacitatea organismului de a rezista la infectii.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care