Skip to article

Casatoriile fericite, benefice pentru inima

Casatoriile fericite, benefice pentru inima
Casatoriile fericite te ajuta sa ai o viata lunga. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii.

Studiul a aratat ca persoanele casatorite care au fost supuse unor operatii serioase precum bypass-ul cardiac aveau de doua ori mai multe sanse sa supravietuiasca operatiei si sa traiasca sanatosi mai mult de 15 ani.

De asemenea, studiul a aratat ca persoanele care erau implicate in casatorii fericite traiau mai mult.

Cercetatorii de la Universitatea Rochester au urmarit 225 de pacienti de ambele sexe care au fost supusi operatiei de bypass. Cu o zi inainte de operatie, cercetatorii au intrebat pacientii despre statutul lor social. Un an mai tarziu acelorasi pacienti li s-a cerut sa isi evalueze satisfactia si implinirea in cadrul casatoriei.

Apoi, folosind datele din spital, cercetatorii au depistat persoanele care vor mai fi in viata 15 ani mai tarziu. In general, peste 55% dintre pacienti au supravietuit: 61% dintre cei casatoriti si 30 % dintre cei singuri.

Cercetatorii au luat in calcul si alti factori precum varsta, sexul, educatia, dependenta de tutun sau nivelul de depresie.

Femeile, mult mai afectate de relatiile nefericite

De asemenea, peste 83% dintre persoanele care au declarat ca au o casatorie fericita au trait mai mult de 15 ani dupa operatia de bypass, in comparatie cu 36% dintre cei care erau singuri. Dintre cei care au declarat ca sunt nefericiti, doar 29% dintre femei au supravietuit.

Cu alte cuvinte, femeile care au declarat ca nu sunt fericite nu au supravietuit operatiei. Aceasta descoperire duce la concluzia ca barbatii obtin beneficii din orice tip de casatorie, in timp ce femeile se simt implinite doar atunci cand sunt fericite.

Alte cercetari arata ca femeile sunt mult la sensibile la emotiile pe care le traiesc in cadrul relatiei amoroase decat barbatii. Astfel, o casatorie nefericita isi pune amprenta mult mai mult asupra femeilor.

Exista numeroase supozitii ale acestor descoperiri. Unii cercetatorii sunt de parere ca persoanele care au o parere buna despre casatoriile lor sunt in general persoane optimiste. De asemenea, cercetatorii mai cred ca persoanele fericite se casatoresc mult mai repede.

Relatiile fericite, benefice pentru psihic

Chiar daca cercetatorii nu stiu care este motivul adevarat al supravietuirii dupa o operatie in randul persoanelor casatorite, ei sunt de parere ca suportul social este extrem de important in recuperare.

Sotii tind sa se incurajeze unul pe celalalt, se sustin si decid impreuna cum sa duca o viata mai sanatoasa. De asemenea, cele doua persoane dintr-un cuplu se motiveaza reciproc in a consuma alimente sanatoase, a renunta la fumat si a face mai multa miscare.

Relatiile fericite sunt cu atat mai motivante pentru cei care se confrunta cu o problema de sanatate: isi doresc cu ardorare sa ramana in viata si sa se bucure mai departe de traiul in doi.

Beneficiile casatoriei sunt insa de lunga durata si se aplica tuturor persoanelor care trec prin aceasta experienta de viata.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat o noua serie de recomandari in ceea ce priveste purtarea mastii de protectie. Expertii recomanda acum purtarea mastii si in interiorul locuintelor, atunci cand avem musafiri si nu se poate respecta distanta fizica sau daca incaperile nu sunt
Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a