Skip to article

Cauze comune ale alopeciei

Cauze comune ale alopeciei
Cel putin in cazul unei femei, podoaba capilara reprezinta unul din elementele principale de atractie.

Un par sanatos si bogat nu ar trebui sa fie un obiectiv atat de greu de atins, insa tot mai multe femei se confrunta cu o problema din ce in ce mai serioasa: caderea masiva a parului.

In medie barbatii si femeile pierd intre 40 si 100 de fire de par pe zi. Aceasta reprezinta media normala de fire care se regenereaza, caci altele noi iau locul celor care au cazut.

Insa atunci cand acest lucru nu se mai intampla, iar firele cazute depasesc complesitor numarul celor care cresc, se instaleaza fenomenul numit calvitie.

Cercetarile medicale au scos la iveala o multitudine de cauze pentru care atat femeile cat si barbatii sufera de calvitie, unele din ele de natura externa, ca factorii de mediu, altele de natura interna, ca factorii genetici.

Hormonii
Multe femei folosesc regulat contraceptia hormonala pentru evitarea unei sarcini nedorite. Fie ca este vorba de pilula contraceptiva, fie de implantul subcutanat, toate se bazeaza pe acelasi principiu, eliberarea unei cantitati de hormoni in organism, cu rol inhibitor al ovulatiei.

Ei bine, acesti hormoni, de multe ori in exces pentru necesitatile organismului, determina in timp o slabire progresiva a radacinii firului de par, ducand la pierderea unei cantitati insemnate din podoaba capilara.

Dietele necontrolate
Foarte multe femei tin dieta. Insa nu la fel de multe stiu ca o dieta care nu este bine pusa la punct duce in timp la forme severe de calvitie.

In timpul curelor de slabire, organsmul este privat de anumiti factori nutritivi, factori importanti in mentinerea sanatatii firelor de par. Astfel, in timp, radacina se slabeste, tot mai multe fire de par se strang in perie sau pe perna.

Probleme de ordin medical
Caderea masiva a parului nu trebuie privita ca o afectiune de sine statatoare, caci de foarte multe ori ea este asociata cu alte afectiuni medicale, ca factor determinant al ei.

Boli ale tiroidei sau ficatului, obstructia hepatica sau renala, infectia locala virala fungica sau cu protozoare, anemia, sunt doar cateva din afectiunile medicale ale caror principale simptome sunt pierderea insemnata de par.

Stresul
Foarte multa lume este stresata, si din ce in ce mai multe persoane se plang ca odata cu stresul au aparut si caderile masive de par. Solutiile in aceste cazuri sunt usor de propus, greu de realizat, caci fraza "Incearca sa nu te mai stresezi" incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o simpla gluma proasta.


Cauze comune ale alopeciei

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un