Anxietatea este de fapt "teama fara obiect", in care persoana afectata simte ca "ceva rau" o inconjoara si ca ii este imposibil sa lupte impotriva acestuia.
Astfel ca singura modalitate de reactie a organismului este reprezentata de frica, un resort biologic care duce la secretia de adrenalina.
Specialistii au incercat in nenumarate randuri sa depisteze ce anume duce la declansarea atacurilor de anxietate si cum pot fie ele evitate.
Anxietatea devine o problema cand este prea intensa sau dureaza prea mult, afectandu-ne viata si relatiile interpersonale.
Care ar fi cauzele ce declanseaza starile de anxietate?
Consumul exagerat de cofeina sau alte substante excitante pentru sistemul nervos central.
Consumul de cafea in doze mici este benefic pentru sanatate, insa cand aceste doze sunt depasite, efectele sunt dezastruoase. Simptome ca palpitatiile cardiace, greutatea in respiratie, transpiratia palmelor sunt doar cateva din manifestarile starilor de anxietate.
Stresul prelungit, la serviciu sau in viata personala.
Toata lumea este in ziua de azi stresata peste masura. Insa cand stresul devine mai mult decat parte din viata ta de zi cu zi, e cazul sa te alarmezi. Simptome ca plans isteric declansat din nimic, atacuri de panica fara motiv, irascibilitate exagerata si brusca pot fi buni indicatori ai starii de anxietate.
In adolescenta, stresul este legat foarte mult de performanta scolara si de relatiile sentimentale care se pot dovedi adevarate dezastre. La maturitate serviciul, plata facturilor si grijile legate de copii sunt pe primul plan, iar varstnicii, pe langa acestea, au si grija sanatatii.
Anxietatea ca predecesoare a unei afectiuni medicale.
Foarte multe persoane care au suferit la un moment dat de preinfarct sau infarct au manifestat anterior crizei stari anxioase severe. Organismul simte inaintea constientului ca ceva rau se petrece si produce adrenalina in exces.
De cate feluri sunt tulburarile anxioase?
Medicina a incadrat tulburarile anxioase in mai multe afectiuni:
atacurile de panica
fobiile anxioase
socio-fobia
tulburarea obsesiv-compulsiva
tulburarea acuta de stress
tulburarea de stress post-traumatic
