Skip to article

Ce ascunde durerea de cap?

Ce ascunde durerea de cap?
Nu exista persoana care sa nu se fi confruntat pana acum cu o durere serioasa de cap. Inca de cand suntem copii ne lovim de acest simptom suparator, durerea de cap.

De cele mai multe ori ii determinam cauza si luam masuri sa o inlaturam. Insa durerea de cap, din pacate, reprezinta un simptom pentru foarte multe afectiuni, unele din ele destul de grave, asa ca niciodata nu poti fi sigura ca ai eliminat dusmanul.

Ce ascunde o durere de cap si cum ne putem da seama de ce suferim, in functie de manifestarea ei?

Durerea de cap, sau cefaleea, cum este cunoscuta in terminologie medicala, reprezinta o durere la nivelul craniului, de slaba intensitate sau dimpotriva, in pusee, localizata in diferite zone ale capului.

Durerea de cap nu ocoleste nici o persoana, indiferent ca este vorba de un copil de 5 ani sau de un adult in aparenta perfect sanatos. Insa in functie de varsta pacientului, de sexul sau sau de conditiile de mediu in care acesta traieste, se pot face destule diferentieri:

-durerea de cap persistenta la un copil cu varsta cuprinsa intre 5 ani si 9 ani poate semnala prezenta viermisorilor intestinali (daca este insotita si de tulburari de nutritie), tulburari de vedere (daca apare de regula la efort intelectual) sau suprasolicitare nervoasa la scoala (daca este insotita si de nervozitate si iritabilitate)

-durerea de cap insotita de spasmul sau tensiunea musculaturii de la nivelul gatului poate fi provocata de stres, pozitie incorecta si tensiune musculara prelungita. In acest caz se administreaza antiinflamatoare si repaus.

-durerea de cap insotita de tulburari de vedere, senzatie de amorteala pronuntata, localizata cel mai frecvent pe o singura parte a corpului insoteste de regula un accident vascular cerebral. Prezenta la medic devine o urgenta!

-durerea de cap care creeaza senzatia de presiune, de apasare, cu localizare bilaterala si fara puseuri sau stari de voma poate avea drept cauza stresul, depresia, anxietatea sau obosela cronica. Medicul va prescrie antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina sau ibuprofenul.

-durerea de cap localizata in zona ochilor, mai exact deasupra piramidei nazale, uneori pulsatila si care creeaza senzatia ca cedeaza la apasarea puternica cu degetele ascunde deseori o patalogie locala, mai exact o sinuzita cronica. Blocarea sinusurilor etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal determina exercitarea unei presiuni ridicate asupra foselor nazale si determina aparitia durerilor de cap.

-durerea de cap puternica insotita de stari violente de voma, de incetosarea privirii si pierderea echilibrului pot constitui tabloul clinic al unei afectiuni tumorale cerebrale. Diagnosticul in acest caz se face dupa investigatii paraclinice de specialitate, care includ printre altele EEG (electroencefalograma) sau tomograf.

-durerile de cap insotite de ameteli puternice pot declansa uneori si episoade de epilepsie, tulburare neurologica cauzata se pare de impulsurile nervoase haotice eliberate de creier, declansand convulsii. Crizele epileptice pot aparea la orice varsta, iar tratamentul de specialitate nu poate decat sa rareasca episoadele convulsive.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există