Skip to article

Consumul de grasimi trans predispune la depresie

Persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi trans sunt predispuse starilor depresive.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat timp de 6 ani pe un esantion de 12.000 de persoane. La inceputul studiului, participantilor le-a fost oferit un chestionar de 136 de intrebari privind obiceiurile lor alimentare. Raspunsurile au fost utilizate in vederea determinarii tipului si cantitatii de grasimi consumate.

"Nu ne asteptam sa descoperim un trend atat de pronuntat" declara autorul studiului, Miguel Martinez-Gonzalez, director al Departamentului de Medicina Preventiva si Sanatate Publica din cadrul Universitatii Navarra - Pamplona, Spania. Cercetarea a fost initiata acum 10 ani, tinand cont de faptul ca la nivel mondial, aproximativ 151 de milioane de persoane sufera de una dintre cele mai raspandite afectiuni ale epocii moderne: depresia.

Studiul a relevat faptul ca majoritatea persoanelor care consuma grasimi rele, de tip trans, sunt cu 48% mai predispuse la dezvoltarea unei depresii, mai mult decat atat, fiind expuse riscurilor bolilor cardiovasculare, obezitatii si altor probleme de sanatate. In afara de acest aspect, cercetatorii au concluzionat ca includerea in alimentatie a uleiurilor vegetale -de in, de rapita, de masline, cu continut bogat in acizi esentiali, are un bun efect in imbunatatirea starii emotionale.

Grasimile esentiale asigura protectia sistemelor celor mai vulnerabile ale corpului deoarece mentin o temperatura constanta a acestora si se comporta asemenea unor depozite de energie. Pe langa faptul ca ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile A, D, E si K, acestea mai au o particularitate -imbunatatesc gustul produselor consumate.

Consumul grasimilor esentiale Omega 3 si Omega 6 (grasimi polinesaturate) aduce o varietate de beneficii organismului. Acestea sunt vitale dezvoltarii si reinnoirii celulelor, precum si unei activitati cerebrale normale. Mai mult decat atat, grasimile esentiale imbunatatesc sanatatea inimii deoarece reduc nivelul de colesterol si implicit riscurile de a suferi un infarct sau alte afectiuni cardiovasculare.

Pentru a optimiza aportul de grasimi esentiale ar trebui redus consumul produselor lactate integrale, cum ar fi branzeturile grase si carnea. Putem incerca, in schimb, sa folosim uleiul de rapita sau de floarea soarelui in asezonarea a cat mai multe preparate. Untul, de asemenea, bogat in colesterol, este recomandat sa fie inlocuit cu margarina tartinabila, deoarece aceasta este realizata din uleiuri vegetale si 20 de grame ne pot oferi exact cantitatea de grasimi esentiale de care avem nevoie zilnic.

Nutritionistii recomanda ca 30% din alimentele consumate zilnic sa contina nutrienti din clasa lipidelor. Grasimile trans (care se regasesc in dulciurile procesate) si grasimile saturate (cele din carnea grasa de porc, din unt si smantana ) este mai bine sa le evitam.

In schimb, este bine sa consumam grasimi vegetale (uleiuri de masline, de in, de rapita, de floarea soarelui, margarinele de noua generatie). Astfel protejam sanatatea inimii noastre, evitam aparitia depresiei si a altor boli precum diabetul.

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de