Skip to article

De ce creierul tau adoarme cand esti treaza?

Ai fost vreodata cu mintea atat de absenta incat sa torni suc de portocale in cereale in loc de lapte? Da vina pe creierul tau adormit!

Cercetatorii au aratat ca neuronii iau cateva momente scurte de pauza cand suntem obositi, chiar daca restul creierului este treaz.


Ei cred ca fenomenul poate explica de ce facem greseli prostesti atunci cand suntem foarte obositi si de ce avem acele "momente senile", cand cautam ceva prin casa, dar uitam ce anume.

Cercetatorii SUA au studiat activitatea creierului soarecilor tinuti in stare de veghe pe timpul zilei - cand ei ar trebui sa doarma in mod normal.

Testele au aratat ca mici regiuni ale creierelor acestora dormeau, desi animalele erau treze si active.

Cu cat soarecii erau tinuti treji mai multa vreme, cu atat mai multi neuroni intrau in perioade scurte de somn.

Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison au investigat apoi daca aceste perioade scurte de somn afectau concentrarea si dexteritatea soarecilor si au descoperit ca animalele obosite faceau mai multe greseli cand trebuiau sa ajunga la recompensele sub forma de pelete de zahar.

Cercetatorul Dr. Chiara Cirelli a declarat: "Aceasta activitate s-a intamplat doar in cativa neuroni. De exemplu, din cei 20 neuroni pe care i-am examinat intr-un experiment, 18 au stat treji."

"De la ceilalti doi am obtinut semne de somn - perioade scurte de activitate, alternand cu perioade de liniste."

Cercetatorii au tinut sa-i avertizeze in special pe soferi despre pericolul adormirii la volan, caci oboseala isi pune amprenta in felul sau subtil: "chiar dinainte sa simti oboseala, in creier exista semne ca ar trebui sa incetezi orice activitate care necesita atentie."

Autor: Nuage

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de