Skip to article

Depresia poate fi depistata si tratata

Depresia poate fi depistata si tratata
Sub sloganul "Nu esti singura. Nu esti singura!", Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) si Liga Romana pentru Sanatate Mintala (LRSM) initiaza un program care aduce in prim plan depresia, printr-o noua abordare a acestei tulburari, ce include diagnosticarea la timp, adresarea specialistilor, dar si schimbarea mentalitatii.

Depresia reprezinta, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afecteaza starea de sanatate, cu impact asupra functionalitatii pacientului, scaderea productivitatii si a capacitatii de lucru, izolare si, in cazuri severe, pierderea dorintei de a trai.

La nivel global, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni, numai in Europa se estimeaza nu mai putin de 50 de milioane de persoane care sufera de aceasta boala.

In prezent, depresia majora este a patra boala ca raspandire pe glob, reprezentand una dintre problemele grave de sanatate ale omului contemporan. Conform estimarilor World Health Organization, in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiunile cardiovasculare.

Prevalenta depresiei este de doua ori mai mare la femei decat la barbati, prezentand o crestere semnificativa odata cu varsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece barbati.

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Liga Romana pentru Sanatate Mintala, cu sprijinul companiei AstraZeneca, lanseaza astazi programul "Nu esti singura. Nu esti singura!", care isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care acesta suferinta o are in ceea ce priveste calitatea vietii, dar si sa semnaleze faptul ca ea poate fi tratata.

Obiectivul programului este informarea publicului larg despre depresie, pentru ca pacientii sa recunoasca din timp manifestarile acestei boli si sa se adreseze medicului psihiatru.

"Depresia se poate vindeca", declara Profesor Dr.Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucuresti, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidentierea tipului depresiei - in special diferentierea intre depresia unipolara si cea bipolara - si initierea unui tratament specific. Tratamentul se adreseaza cauzei A- dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central - si nu efectului, de aceea persoana afectata nu are de ce sa se teama".

Depresia poate sa apara la orice varsta, insa varsta mediana (cea mai frecvent intalnita) este 32 de ani.

"Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate. De la 'a ne fi rusine sa recunoastem', la o abordare proactiva. Depresia nu este exclusiv o boala a femeilor, dar este intalnita mult mai frecvent in randul acestora, de aici motto-ul programului "Nu esti singura. Nu esti singura!", declara Conf. Dr. Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucuresti. Netratata corect, depresia evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii - suicid, consum de substante etc - spune Conf. Dr Catalina Tudose.

"Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studii epidemiologice desfasurate in Romania, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativa a publicului", declara dr. Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucuresti.

Printre aspectele particulare ale diagnosticului si tratamentului pacientilor cu depresie in Romania, se numara:

dificultatea pacientilor de a discuta despre problemele lor emotionale si tendinta de a solicita ajutor doar pentru probleme de natura fizica
reticenta pacientilor de a se adresa direct medicului specialist psihiatru (teama de stigmatizare)
ignorarea bolii pentru o perioada lunga de timp
lipsa de reactie a familiei, prietenilor, colegilor si adesea a tuturor celor din jur

Programul "Nu esti singura. Nu esti singura!" este organizat de ARPP si LRSM, cu sprijinul Astrazeneca.

"Orientarea catre pacient - de la preventie si pana la tratament, siguranta medicamentului, cercetarea etica si protectia mediului reprezinta obiective prioritare ale culturii de responsabilitate sociala a AstraZeneca."

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există