Skip to article

Depresia tratata rapid cu ketamina

Depresia tratata rapid cu ketamina
Ketamina ar putea deveni antidepresivul viitorului, dovedindu-si eficacitatea si rapiditatea cu care combate depresia la pacientii rezistenti la alte tratamente. Ea amelioreaza depresia in doar cateva ore.

Milioane de oameni sunt tratati de depresie, iar multi altii sufera in tacere, nediagnosticati. De aceea, depresia nu este o afectiune neglijabila. Ea este provocata si agravata de un ansamblu de factori (psihologici, genetici, sociali si biologici). Exista la ora actuala tratamente psihoterapeutice si medicametoase ce trateaza anomaliile biologice.

Antidepresivele actioneaza in principal asupra sistemului nervos, favorizand transmiterea informatiilor nervoase, care sunt in general afectate. Actiunea lor este deci localizata la nivelul sinapselor, unde amelioreaza trecerea neurotransmitatorilor spre neuronii urmatori.

Majoritatea antidepresivelor au totusi un mecanism de actiune foarte lent, iar primele efecte nu se fac simtite decat dupa cateva saptamani sau luni de tratament. Tratamentul se ia regulat, la ore fixe, si pe o perioada lunga de timp, pentru a fi eficace.

Asadar, depresiile se trateaza greu, iar 40% din pacienti nu raspund pozitiv la tratamentele propuse. Cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA au publicat in revista Science studiile lor asupra unei molecule promitatoare, deja cunoscute, dar cu alte utilizari pana acum: ketamina.

Sinapsele sunt reconstruite

Ketamina este folosita in principal in anestezie, mai ales la copii si pacienti cu istoric medical necunoscut (in cazul accidentatilor), deoarece este eficace si nepericuloasa. Ketamina nu este totusi folosita la scara mare deoarece da efecte secundare psihotrope, cautate de amatorii de droguri. Aceste efecte provoaca viziuni periculoase, asemanatoare cu experienta mortii iminente.

Potrivit cercetatorilor americani, ketamina ar putea deveni in viitor molecula miraculoasa anti-depresie. Acum 10 ani, cercetatorii de la Connecticut Mental Health Center constatasera efectele pozitive ale ketaminei asupra pacientilor cu depresie severa. Aproape 70% din pacientii rezistenti la alte tratamente au reactionat pozitiv la ketamina, fiind vizibil ameliorati in doar cateva ore.

Administrarea ketaminei, pe cale intravenoasa si sub asistenta medicala, era totusi un obstacol mare in utilizarea pe scara larga a moleculei, la fel ca si efectele sale psihotrope.

Cercetatorii au testat ketamina pe soarecii depresivi, demonstrand efectul pozitiv pe care l-a avut molecula asupra comportamentului lor.

Analiza detaliata a creierului soarecilor la nivelul cortexului prefrontal a permis observarea modului in care molecula permite sinaptogeneza, mecanismul responsabil de restabilirea conexiunilor sinaptice intre neuronii imbolnaviti de stresul cronic. O proteina centrala a sinaptogenezei, numita mTOR, este activata rapid de ketamina.

Ronald Duman, conducatorul acestui studiu spune despre ketamina ca "este ca un tratament magic: o doza produce un efect rapid ce dureaza intre 7 si 10 zile."


Autor: Nuage

Articole recomandate

Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin
Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator
Aerul rece și uscat pe care îl respirăm toamna și iarna nu rămâne fără urmări asupra sănătății noastre. Temperaturile scăzute pot declanșa afecțiuni medicale la nivelul aparatului respirator, iritând gâtul
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti. Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt
Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea
Medicul spaniol Elmer Huerta a explicat pentru BBC ce tipuri de leziuni pot aparea pe piele cauzate de infectia cu noul coronavirus.  Dr. Huerta a facut referire la un studiu publicat în British Journal of Dermatology de cercetători spanioli, în care descriu leziunile cutanate
Factori care maresc durata infectiei cu coronavirus Factori care maresc durata infectiei cu coronavirus
Varsta inaintata și manifestarea unei game largi de simptome inițiale măresc riscul „Covidului pe termen lung”, potrivit oamenilor de știință. Un studiu, citat de BBC, estimează că una din 20 de persoane rămâne bolnavă cel