Skip to article

Depresia tratata rapid cu ketamina

Depresia tratata rapid cu ketamina
Ketamina ar putea deveni antidepresivul viitorului, dovedindu-si eficacitatea si rapiditatea cu care combate depresia la pacientii rezistenti la alte tratamente. Ea amelioreaza depresia in doar cateva ore.

Milioane de oameni sunt tratati de depresie, iar multi altii sufera in tacere, nediagnosticati. De aceea, depresia nu este o afectiune neglijabila. Ea este provocata si agravata de un ansamblu de factori (psihologici, genetici, sociali si biologici). Exista la ora actuala tratamente psihoterapeutice si medicametoase ce trateaza anomaliile biologice.

Antidepresivele actioneaza in principal asupra sistemului nervos, favorizand transmiterea informatiilor nervoase, care sunt in general afectate. Actiunea lor este deci localizata la nivelul sinapselor, unde amelioreaza trecerea neurotransmitatorilor spre neuronii urmatori.

Majoritatea antidepresivelor au totusi un mecanism de actiune foarte lent, iar primele efecte nu se fac simtite decat dupa cateva saptamani sau luni de tratament. Tratamentul se ia regulat, la ore fixe, si pe o perioada lunga de timp, pentru a fi eficace.

Asadar, depresiile se trateaza greu, iar 40% din pacienti nu raspund pozitiv la tratamentele propuse. Cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA au publicat in revista Science studiile lor asupra unei molecule promitatoare, deja cunoscute, dar cu alte utilizari pana acum: ketamina.

Sinapsele sunt reconstruite

Ketamina este folosita in principal in anestezie, mai ales la copii si pacienti cu istoric medical necunoscut (in cazul accidentatilor), deoarece este eficace si nepericuloasa. Ketamina nu este totusi folosita la scara mare deoarece da efecte secundare psihotrope, cautate de amatorii de droguri. Aceste efecte provoaca viziuni periculoase, asemanatoare cu experienta mortii iminente.

Potrivit cercetatorilor americani, ketamina ar putea deveni in viitor molecula miraculoasa anti-depresie. Acum 10 ani, cercetatorii de la Connecticut Mental Health Center constatasera efectele pozitive ale ketaminei asupra pacientilor cu depresie severa. Aproape 70% din pacientii rezistenti la alte tratamente au reactionat pozitiv la ketamina, fiind vizibil ameliorati in doar cateva ore.

Administrarea ketaminei, pe cale intravenoasa si sub asistenta medicala, era totusi un obstacol mare in utilizarea pe scara larga a moleculei, la fel ca si efectele sale psihotrope.

Cercetatorii au testat ketamina pe soarecii depresivi, demonstrand efectul pozitiv pe care l-a avut molecula asupra comportamentului lor.

Analiza detaliata a creierului soarecilor la nivelul cortexului prefrontal a permis observarea modului in care molecula permite sinaptogeneza, mecanismul responsabil de restabilirea conexiunilor sinaptice intre neuronii imbolnaviti de stresul cronic. O proteina centrala a sinaptogenezei, numita mTOR, este activata rapid de ketamina.

Ronald Duman, conducatorul acestui studiu spune despre ketamina ca "este ca un tratament magic: o doza produce un efect rapid ce dureaza intre 7 si 10 zile."


Autor: Nuage

Articole recomandate

Telemedicina / Teledermatologia Telemedicina / Teledermatologia
Ce este telemedicina? Telemedicina este o ramură a medicinei care permite profesioniștilor din sistemul medical să evalueze, diagnosticheze și să trateze pacienții de la distanță, prin intermediul tehnologiei de telecomunicație (calculator, telefon,
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea. Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu
Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid
Remediile naturale sunt o optiune buna pentru a completa tratamentul medical al infectiei urinare si recuperarea rapida. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la cresterea productiei de urina, eliminand bacteriile care provoaca infectia. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu
5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti 5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti
Parintii transmit copiilor genele lor. Aproape toate trasaturile noastre fizice si psihice sunt transmise prin gene de la parinti. Nu intotdeauna mostenim insa doar gene bune. Din pacate, parintii ne pot lasa mostenire si gene periculoase, care pot duce la boli grave sau afectiuni psihice. Gena
Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce