Skip to article

Depresia tratata rapid cu ketamina

Depresia tratata rapid cu ketamina
Ketamina ar putea deveni antidepresivul viitorului, dovedindu-si eficacitatea si rapiditatea cu care combate depresia la pacientii rezistenti la alte tratamente. Ea amelioreaza depresia in doar cateva ore.

Milioane de oameni sunt tratati de depresie, iar multi altii sufera in tacere, nediagnosticati. De aceea, depresia nu este o afectiune neglijabila. Ea este provocata si agravata de un ansamblu de factori (psihologici, genetici, sociali si biologici). Exista la ora actuala tratamente psihoterapeutice si medicametoase ce trateaza anomaliile biologice.

Antidepresivele actioneaza in principal asupra sistemului nervos, favorizand transmiterea informatiilor nervoase, care sunt in general afectate. Actiunea lor este deci localizata la nivelul sinapselor, unde amelioreaza trecerea neurotransmitatorilor spre neuronii urmatori.

Majoritatea antidepresivelor au totusi un mecanism de actiune foarte lent, iar primele efecte nu se fac simtite decat dupa cateva saptamani sau luni de tratament. Tratamentul se ia regulat, la ore fixe, si pe o perioada lunga de timp, pentru a fi eficace.

Asadar, depresiile se trateaza greu, iar 40% din pacienti nu raspund pozitiv la tratamentele propuse. Cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA au publicat in revista Science studiile lor asupra unei molecule promitatoare, deja cunoscute, dar cu alte utilizari pana acum: ketamina.

Sinapsele sunt reconstruite

Ketamina este folosita in principal in anestezie, mai ales la copii si pacienti cu istoric medical necunoscut (in cazul accidentatilor), deoarece este eficace si nepericuloasa. Ketamina nu este totusi folosita la scara mare deoarece da efecte secundare psihotrope, cautate de amatorii de droguri. Aceste efecte provoaca viziuni periculoase, asemanatoare cu experienta mortii iminente.

Potrivit cercetatorilor americani, ketamina ar putea deveni in viitor molecula miraculoasa anti-depresie. Acum 10 ani, cercetatorii de la Connecticut Mental Health Center constatasera efectele pozitive ale ketaminei asupra pacientilor cu depresie severa. Aproape 70% din pacientii rezistenti la alte tratamente au reactionat pozitiv la ketamina, fiind vizibil ameliorati in doar cateva ore.

Administrarea ketaminei, pe cale intravenoasa si sub asistenta medicala, era totusi un obstacol mare in utilizarea pe scara larga a moleculei, la fel ca si efectele sale psihotrope.

Cercetatorii au testat ketamina pe soarecii depresivi, demonstrand efectul pozitiv pe care l-a avut molecula asupra comportamentului lor.

Analiza detaliata a creierului soarecilor la nivelul cortexului prefrontal a permis observarea modului in care molecula permite sinaptogeneza, mecanismul responsabil de restabilirea conexiunilor sinaptice intre neuronii imbolnaviti de stresul cronic. O proteina centrala a sinaptogenezei, numita mTOR, este activata rapid de ketamina.

Ronald Duman, conducatorul acestui studiu spune despre ketamina ca "este ca un tratament magic: o doza produce un efect rapid ce dureaza intre 7 si 10 zile."


Autor: Nuage

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu