Skip to article

Elita insomniacilor - de ce unii oameni nu au nevoie de somn?

Elita insomniacilor - de ce unii oameni nu au nevoie de somn?
Unii oameni functioneaza la capacitate maxima cu foarte putin somn. Pentru un grup restrans de persoane, inseamnand 1-3% din populatie, somnul este doar o pierdere de timp! Cum functioneaza acesti oameni si ce ii face atat de speciali?

Persoanele cu somnul scurt sunt, simultan, pasari de noapte si vrabiute matinale. Ele se culca in general dupa miezul noptii si se trezesc cateva ore mai tarziu, fiind capabile sa munceasca toata ziua fara sa traga vreun pui de somn sau sa consume cantitati mari de cafea.

Acestea sunt, de asemenea, energice, prietenoase, optimiste si ambitioase, dupa cum spun putinii cercetatori care le-au studiat. Modelul incepe in copilarie si, adesea, se mosteneste in familie.

Desi este neclar daca toate persoanele cu somnul scurt au si randamente sporite la munca, acestea au totusi mai mult timp ziua pentru a face lucruri, si gasesc lucruri mai interesante de facut decat sa doarma. De multe ori, aceste persoane fac mai multe lucruri deodata.

Nimeni nu stie cati oameni cu somnul scurt exista de fapt, dar sunt putini. Din 100 persoane care cred ca au nevoie de 5-6 ore de somn pe noapte, doar la 5 dintre ele se si adevereste acest lucru, restul suferind de lipsa cronica de somn.

Deoarece persoanele reale cu somn scurt sunt atat de greu de gasit, si studiile pe acest segment de populatie sunt putine. Acestia merg rar la medic, deoarece nu considera ca au o problema de somn.

Cateva studii au sugerat ca unii oameni cu somnul scurt sufera de hipomanie, o forma usoara de manie, cu ganduri rapide si cateva inhibitii. "Acesti oameni vorbesc repede. Ei nu se opresc niciodata", spune dr. Daniel J. Buysse, psihiatru la Universitatea din Pittsburgh Medical Center si fost presedinte al Academiei Americane de Medicina a Somnului.

Nu exista in prezent nicio metoda prin care oamenii sa poata invata sa doarma putin. Totusi, oamenii de stiinta spera ca prin studierea persoanelor cu somn scurt sa poata intelege mai bine modul in care organismul regleaza somnul si de ce nevoia de somn variaza atat de mult de la o persoana la alta.

O echipa de cercetatori a descoperit o gena mutanta, numita hDEC2, care pare sa fie cheia nevoii reduse de somn. Cercetatorii recruteaza in prezent mai multi candidati insomniaci pentru studiile lor, in speranta ca vor gasi mai multe asemanari genetice intre ei.

Pana acum, se stie despre persoanele cu somn scurt ca au cateva caracteristici fascinante. Acestea nu numai ca au ritmuri circadiene diferite de ale majoritatii oamenilor, dar sunt si foarte optimisti, iar metabolismul lor este mai alert, de aceea sunt mai slabi decat media, chiar daca lipsa somnului creste, in general, riscul de obezitate. De asemenea, acesti oameni par sa aiba o toleranta ridicata la durerea fizica si obstacolele psihologice.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie
Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin
Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator
Aerul rece și uscat pe care îl respirăm toamna și iarna nu rămâne fără urmări asupra sănătății noastre. Temperaturile scăzute pot declanșa afecțiuni medicale la nivelul aparatului respirator, iritând gâtul
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti. Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt
Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea
Medicul spaniol Elmer Huerta a explicat pentru BBC ce tipuri de leziuni pot aparea pe piele cauzate de infectia cu noul coronavirus.  Dr. Huerta a facut referire la un studiu publicat în British Journal of Dermatology de cercetători spanioli, în care descriu leziunile cutanate