Skip to article

Elita insomniacilor - de ce unii oameni nu au nevoie de somn?

Elita insomniacilor - de ce unii oameni nu au nevoie de somn?
Unii oameni functioneaza la capacitate maxima cu foarte putin somn. Pentru un grup restrans de persoane, inseamnand 1-3% din populatie, somnul este doar o pierdere de timp! Cum functioneaza acesti oameni si ce ii face atat de speciali?

Persoanele cu somnul scurt sunt, simultan, pasari de noapte si vrabiute matinale. Ele se culca in general dupa miezul noptii si se trezesc cateva ore mai tarziu, fiind capabile sa munceasca toata ziua fara sa traga vreun pui de somn sau sa consume cantitati mari de cafea.

Acestea sunt, de asemenea, energice, prietenoase, optimiste si ambitioase, dupa cum spun putinii cercetatori care le-au studiat. Modelul incepe in copilarie si, adesea, se mosteneste in familie.

Desi este neclar daca toate persoanele cu somnul scurt au si randamente sporite la munca, acestea au totusi mai mult timp ziua pentru a face lucruri, si gasesc lucruri mai interesante de facut decat sa doarma. De multe ori, aceste persoane fac mai multe lucruri deodata.

Nimeni nu stie cati oameni cu somnul scurt exista de fapt, dar sunt putini. Din 100 persoane care cred ca au nevoie de 5-6 ore de somn pe noapte, doar la 5 dintre ele se si adevereste acest lucru, restul suferind de lipsa cronica de somn.

Deoarece persoanele reale cu somn scurt sunt atat de greu de gasit, si studiile pe acest segment de populatie sunt putine. Acestia merg rar la medic, deoarece nu considera ca au o problema de somn.

Cateva studii au sugerat ca unii oameni cu somnul scurt sufera de hipomanie, o forma usoara de manie, cu ganduri rapide si cateva inhibitii. "Acesti oameni vorbesc repede. Ei nu se opresc niciodata", spune dr. Daniel J. Buysse, psihiatru la Universitatea din Pittsburgh Medical Center si fost presedinte al Academiei Americane de Medicina a Somnului.

Nu exista in prezent nicio metoda prin care oamenii sa poata invata sa doarma putin. Totusi, oamenii de stiinta spera ca prin studierea persoanelor cu somn scurt sa poata intelege mai bine modul in care organismul regleaza somnul si de ce nevoia de somn variaza atat de mult de la o persoana la alta.

O echipa de cercetatori a descoperit o gena mutanta, numita hDEC2, care pare sa fie cheia nevoii reduse de somn. Cercetatorii recruteaza in prezent mai multi candidati insomniaci pentru studiile lor, in speranta ca vor gasi mai multe asemanari genetice intre ei.

Pana acum, se stie despre persoanele cu somn scurt ca au cateva caracteristici fascinante. Acestea nu numai ca au ritmuri circadiene diferite de ale majoritatii oamenilor, dar sunt si foarte optimisti, iar metabolismul lor este mai alert, de aceea sunt mai slabi decat media, chiar daca lipsa somnului creste, in general, riscul de obezitate. De asemenea, acesti oameni par sa aiba o toleranta ridicata la durerea fizica si obstacolele psihologice.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care