Skip to article

Elita insomniacilor - de ce unii oameni nu au nevoie de somn?

Elita insomniacilor - de ce unii oameni nu au nevoie de somn?
Unii oameni functioneaza la capacitate maxima cu foarte putin somn. Pentru un grup restrans de persoane, inseamnand 1-3% din populatie, somnul este doar o pierdere de timp! Cum functioneaza acesti oameni si ce ii face atat de speciali?

Persoanele cu somnul scurt sunt, simultan, pasari de noapte si vrabiute matinale. Ele se culca in general dupa miezul noptii si se trezesc cateva ore mai tarziu, fiind capabile sa munceasca toata ziua fara sa traga vreun pui de somn sau sa consume cantitati mari de cafea.

Acestea sunt, de asemenea, energice, prietenoase, optimiste si ambitioase, dupa cum spun putinii cercetatori care le-au studiat. Modelul incepe in copilarie si, adesea, se mosteneste in familie.

Desi este neclar daca toate persoanele cu somnul scurt au si randamente sporite la munca, acestea au totusi mai mult timp ziua pentru a face lucruri, si gasesc lucruri mai interesante de facut decat sa doarma. De multe ori, aceste persoane fac mai multe lucruri deodata.

Nimeni nu stie cati oameni cu somnul scurt exista de fapt, dar sunt putini. Din 100 persoane care cred ca au nevoie de 5-6 ore de somn pe noapte, doar la 5 dintre ele se si adevereste acest lucru, restul suferind de lipsa cronica de somn.

Deoarece persoanele reale cu somn scurt sunt atat de greu de gasit, si studiile pe acest segment de populatie sunt putine. Acestia merg rar la medic, deoarece nu considera ca au o problema de somn.

Cateva studii au sugerat ca unii oameni cu somnul scurt sufera de hipomanie, o forma usoara de manie, cu ganduri rapide si cateva inhibitii. "Acesti oameni vorbesc repede. Ei nu se opresc niciodata", spune dr. Daniel J. Buysse, psihiatru la Universitatea din Pittsburgh Medical Center si fost presedinte al Academiei Americane de Medicina a Somnului.

Nu exista in prezent nicio metoda prin care oamenii sa poata invata sa doarma putin. Totusi, oamenii de stiinta spera ca prin studierea persoanelor cu somn scurt sa poata intelege mai bine modul in care organismul regleaza somnul si de ce nevoia de somn variaza atat de mult de la o persoana la alta.

O echipa de cercetatori a descoperit o gena mutanta, numita hDEC2, care pare sa fie cheia nevoii reduse de somn. Cercetatorii recruteaza in prezent mai multi candidati insomniaci pentru studiile lor, in speranta ca vor gasi mai multe asemanari genetice intre ei.

Pana acum, se stie despre persoanele cu somn scurt ca au cateva caracteristici fascinante. Acestea nu numai ca au ritmuri circadiene diferite de ale majoritatii oamenilor, dar sunt si foarte optimisti, iar metabolismul lor este mai alert, de aceea sunt mai slabi decat media, chiar daca lipsa somnului creste, in general, riscul de obezitate. De asemenea, acesti oameni par sa aiba o toleranta ridicata la durerea fizica si obstacolele psihologice.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum