Skip to article

Importanta somnului in mentinerea sanatatii mentale si fizice

Importanta somnului in mentinerea sanatatii mentale si fizice
Nimeni nu contesta importanta somnului si rolul esential pe care il joaca acesta in mentinerea sanatatii mentale si fizice, dar si a starii de bine.

Somnul este o parte integranta a functionarii organismului nostru astfel ca, fara acesta, abilitatea noastra de a realiza chiar si cea mai simpla sarcina poate fi redusa semnificativ.

In general, beneficiile somnului de recuperare pentru sanatate nu sunt intelese foarte bine. Lipsa somnului, mai ales daca apare in mod recurent, este asociata cu probleme de sanatate pe termen lung si boli cronice, printre care boli cardiace, atac vascular-cerebral, diabet si obezitate. Studiile arata ca persoanele care dorm de obicei mai putin de sase ore pe noapte sunt mai predispuse sa aiba un indice de masa corporala (IMC) peste medie.

Cercetarea modului in care mediile de somn si rutinele zilnice pot afecta calitatea somnului

In afara diferitelor tulburari recunoscute ale somnului, exista multe alte motive pentru care oamenii nu dorm suficient. Acestea se incadreaza in mai multe categorii generale, precum: lipsa somnului din cauza unor factori externi (cum ar fi mediul din dormitor sau rutina dinaintea somnului) si neacordarea unui timp suficient pentru a dormi.

Somnul poate fi afectat de o alimentatie excesiva sau insuficienta inainte de somn, fumat in exces sau consumul excesiv de alcool sau cafeina. O alta posibila cauza a unui somn de slaba calitate este mediul nefavorabil somnului - daca este prea cald sau prea frig, prea mult zgomot, patul poate fi inconfortabil sau prea mic sau partenerul poate deranja.

Si programele haotice au o contributie: un program de lucru neregulat sau deplasarile intercontinentale pot sa dezechilibreze ritmul circadian. Privarea voluntara de somn ca urmare a unor distractii constante ale stilului de viata urban conectat 24 de ore poate conduce, de asemenea, la tulburari de somn si oboseala in timpul zilei.

Sindromul de apnee in somn
Peste 20 de milioane de adulti americani sufera de apnee obstructiva in somn (ASO) (potrivit National Sleep Foundation - Fundatia Nationala pentru Somn).
Persoanele care sufera de apnee in somn au probleme legate de oprirea respiratiei in mod repetat in timpul somnului, ca urmare a blocarii cailor respiratorii superioare. Colapsul cailor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescentelor de tesut sau pierderii tonicitatii muschilor care tin caile respiratorii deschise.
Fiecare oprire a respiratiei poate dura intre 10 secunde si mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scadere a aportului de oxigen. Evenimentele se pot produce intre 5 si 30 de ori sau chiar mai mult pe ora. Acestea tensioneaza inima si pot conduce la o serie de probleme grave de sanatate (Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009).

Simptome
Sforait tare, disruptiv
Gafait sau inecat in timpul somnului
Stare de somnolenta excesiva in timpul zilei
Alte semne de apnee in somn pot include:
-Dureri de cap matinale
-Probleme de memorie sau invatare
-Irascibilitate
-Incapacitate de concentrare la munca
-Schimbari de dispozitie sau de personalitate; poate deprimare
-Uscaciune in gat la trezire
-Urinare frecventa in timpul noptii.
Netratata, apneea in somn poate creste riscul de hipertensiune arteriala, atac cardiac, atac vascular-cerebral, obezitate si diabet, creste sau agraveaza riscul de insuficienta cardiaca, face mai probabile bataile neregulate ale inimii si creste riscul de accidente la munca sau in trafic. (Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane, NIH, 2009).

Tratament
Presiunea continuu pozitiva in caile respiratorii (CPAP) este terapia PAP cea mai frecventa si tratamentul de electie pentru ASO.
-Terapia asigura un flux usor de presiune a aerului prin caile nazale, folosind o masca.
-Presiunea aerului previne colapsul cailor respiratorii, permitand o respiratie libera in timpul somnului.
-Aceasta terapie non-invaziva poate atenua simptomele de ASO, atunci cand este utilizata conform indicatiilor.
Tratamentele alternative includ:
-Interventie chirurgicala
-Schimbari ale stilului de viata/comportamentului

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există