Skip to article

Invata sa gestionezi evenimentele stresante din viata ta!

Invata sa gestionezi evenimentele stresante din viata ta!
Evenimentele de viata reprezinta o intamplare care ne tulbura cursul firesc al vietii, obligandu-ne sa ne modificam tiparul de viata.

Orice eveniment de viata, fie bun sau rau, poate fi un factor de stres, prin urmare necesita o adaptare de ordin psihologic. Unele evenimente au un impact puternic, fiind urmate de probleme de sanatate, boli fizice sau depresie.

Evenimentele de viata stresante, o constanta in viata noastra

De la pregatirile pentru vacanta, la casatorie si pana la problemele cu socrii sau pierderea unui partener - orice intamplare care modifica modul in care traiam pana la momentul respectiv este un eveniment de viata stresant. De cele mai multe ori, tindem sa le luam ca atare, sa ignoram stresul generat de fiecare eveniment in parte, spunandu-ne ca va trece. Nu trebuie insa sa tratam aceasta problema cu superficialitate, pentru ca stresul generat de diferite evenimente se acumuleaza.

Psihiatrii Thomas Holmes si Richard Rahe au realizat in anii 1960 un studiu pe 5000 de pacienti si au constatat o relatie directa intre evenimentele de viata si problemele de sanatate ulterioare.

Astfel, au realizat o scala a intensitatii stresului determinat de evenimentele de viata. Cu 100 puncte, decesul partenerului este cel mai stresant eveniment din viata unei persoane, urmat indeaproape de divort, care inglobeaza 73 puncte. Casatoria masoara 50 de puncte pe scara internationala a stresului, problemele cu seful, 23 de puncte, iar aparitia unui nou membru in familie aA€A" 39 de puncte.

Orice schimbare petrecuta in viata noastra este un factor de stres. Pentru a masura nivelul de stres din viata unui om, se aduna punctajul corespunzator fiecarei schimbari, iar scorul final reprezinta nivelul de stres.

Evenimentele stresante determina imbolnaviri

Exista dovezi intemeiate pentru a corela evenimentele de viata stresante cu imbolnavirea fizica. Un exemplu ar fi prezentarea la medic cu dureri abdominale dupa un eveniment de viata stresant si imediat este necesara o interventie pentru inlaturarea apendicelui.

Afectiunea mintala care se asociaza cel mai frecvent cu evenimentele de viata stresante este depresia (starile patologice de tristete, pesimism, autodevalorizare, dezinteres generalizat, anxietate, lipsa puterii si a dorintei de comunicare si concentrare etc.).

Stresul prelungit provoaca depresie. DA sau NU?

La 3 luni dupa un exces de evenimente stresante este foarte probabil sa apara depresia. De asemenea, riscul de depresie este foarte ridicat la 6 luni dupa un eveniment amenintator pentru viata noastra.

Se pare ca exista o relatie complexa intre situatiile stresante, reactia mintii si a corpului la stres si debutul unei depresii. Foarte multi oameni dezvolta o depresie in urma unui eveniment care le traumatizeaza vietile. Moartea cuiva drag, pierderea slujbei, sfarsitul unei relatii se numara printre cele mai raspandite cauze ale stresului puternic.

Stresul poate sa apara si ca efect al unor evenimente pozitive cum ar fi casatoria, mutarea in alt oras sau obtinerea unui nou job. Oricare dintre aceste cauze, pozitive sau negative, pot fi legate indirect de declansarea unei depresii.

Multe persoane reusesc sa treaca peste intamplarile traumatizante, astfel incat e greu de spus daca acestea in sine provoaca depresia. Astfel, acelasi tip de eveniment stresant poate provoca depresie la o persoana, in timp ce la alta nu.

Depasit de siuatie? Fa o vizita la medic!

De obicei, mai multe evenimente de viata se petrec simultan: spre exemplu, putem experimenta intr-o perioada scurta de timp schimbari in conditiile de locuit, schimbarea job-ului, probleme in relatia cu seful, modificari in modul de petrecere a timpului liber si imbolnavirea unui parinte. Adunand punctajul aferent fiecaruia dintre aceste evenimente de viata, vom vedea ca scorul final de stres este foarte ridicat.

Astfel, in momentul in care ajungem la sentimente de anxietate, insomnii sau depresie, avem nevoie de ajutor in gestionarea situatiei, iar psihiatrul este singurul care ne poate da o mana de ajutor. Tratamentul si terapia pentru pacientii bolnavi de depresie sunt factori cheie in mentinerea sub control a starilor de tristete sau a gandurilor suicidare.

www.depresiv.ro
In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Articole recomandate

Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari
VIDEO Infectia cu coronavirus 3D VIDEO Infectia cu coronavirus 3D
Medicii americani au reusit sa surprinda in imagini 3D plamanii unui barbat in varsta de 50 de ani, care prezenta infectie cu coronavirus. Videoclipul VR al cavitatii sale toracice arata cum se raspandeste in ambii plamani infectia cu coronavirus (culoarea galbena). Cu doar cateva zile inainte de
Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus
Cea mai buna modalitate de a te proteja de coronavirus, pe langa respectarea masurilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este sa ai grija de sanatatea ta generala, astfel incat sistemul tau imunitar sa fie in cele mai bune conditii. COVID-19 afecteaza in principal plamanii si
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse