Skip to article

Mituri despre stres

Mituri despre stres
Mitul 1 - stresul este la fel pentru toata lumea

Complet gresit. Stresul este diferit pentru fiecare dintre noi. Ceea ce este stresant pentru o persoana poate sa nu fie pentru alta. Fiecare raspunde la stres intr-un fel foarte personal.

Mitul 2 - stresul este intotdeauna daunator

Potrivit acestui mit lipsa stresului ar trebui sa ne faca sanatosi si fericiti. Stresul actioneaza asupra omului la fel cum tensiunea actioneaza asupra corzilor unei viori. Prea putina tensiune face muzica monotona prea multa distorsioneaza.

La fel se intampla si cu stresul, poate fi condimentul vietii sau sarutul mortii. Diferenta consta in modul in care gestionezi stresul. Daca il gestionam corect putem fi fericiti si sanatosi chiar si in conditiile in care avem parte de mult stres in viata in timp ce proasta gestionare a stresului, uneori, poate chiar sa ucida.

Mitul 3 - stresul este peste tot, asa ca nu poti face nimic pentru a-l evita
Mituri despre stresIti poti trai viata in asa fel incat stresul sa nu te copleseasca. Aceasta inseamna ca trebuie sa-ti stabilesti prioritatile si sa rezolvi problemele fara a le lasa sa se adune. Incepi mai intai cu cele mai simple si mai stringente si apoi treci la cele mai complicate.

Daca stresul ajunge sa te copleseasca sau daca lasi problemele sa se adune iti va fi foarte greu sa mai distingi intre ce este important si ce este mai putin important, altfel spus iti va fi greu sa stabilesti prioritatile. Ti se va parea ca toate problemele sunt la fel de prioritare, la fel de mari si ca intreaga ta viata este foarte stresanta.

Mitul 4 - absenta repercursiunilor stresului asupra noastra indica lipsa stresului

Este total neadevarat. De multe ori simptomele stresului sunt mascate cu medicamente sau sunt considerate semne de oboseala.

Mitul 5 - doar simptomele majore ale stresului ar trebui sa ne alarmeze

Conform acestui mit simptomele ca dureri de cap, aciditatea stomacului, ameteala ar trebui ignorate. Aceste semnale ne atentioneaza ca suntem epuizati si este nevoie de o interventie in modul de gestionare al stresului.

Mitul 6 - exista retete de reducere a stresului care dau rezultateMituri despre stresIn realitate nu exista retete universale de gestionare a stresului. Suntem diferiti si ca urmare reactionam diferit la aceeasi siuatie stresanta. Exista cel mult niste sfaturi care ar putea sa va ajute sa reduceti din factorii stresori.

Pentru a gestiona mai bine stresul din viata ta este important sa ai o relatie buna cu familia si cu prietenii, implicit ai nevoie de prezenta prietenilor in viata ta. Cere-le ajutorul si accepta-le suportul neconditionat.

Este necesar sa-ti stabilesti obiective realiste. Este mai bine sa faci pasi mici si sa te apropii incet de tinta propusa decat sa doresti sa ajungi intr-un timp foarte scurt cat mai sus.


Ai grija de tine fiind atent la nevoile tale si la ceea ce simti in legatura cu viata ta. Angajeaza-te in activitati care sa-ti placa si sa te relaxeze in acelasi timp. Avand grija de tine reusesti sa-ti menti echilibrul pentru a face fata situatiilor stresante care apar.


Pastreaza o zi pe saptamana in care sa te odihnesti citind o carte, iesind la aer curat, plimbandu-te sau stai cu prietenii. Indeplineste-ti dorintele pe cat posibil.


Nu subestima importanta celor 6-8 ore de somn pe noapte. Hraneste-te sanatos si bucura-te de fiecare zi.

Psiholog Loredana Ionascu
Clinica TerapiaM
Str. Dumbraca Rosie 12 A, sector 2, Bucuresti
Tel: 021 / 2102565
www.terapiam.ro

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru