Skip to article

Optimismul: un medicament puternic!

Optimismul: un medicament puternic!
Medicii prescriu multe medicamente pentru pacientii lor, insa exista un lucru a carui doza nu o pot dicta: atitudinea pozitiva!

Un lucru e sigur: bolnavii care privesc intotdeauna partea plina a paharului raspund mai bine tratamentelor decat pesimistii.

Un studiu recent a demonstrat ca optimismul si sanatatea sunt direct proportionale. Cercetatorii au studiat aproape 100 000 femei pe o perioada mai mare de 8 ani, carora le-au urmarit incidenta cardiaca si longevitatea. Concluzia? Optimismul ne face bine la sanatate! Optimistele au avut un risc cu 16% mai scazut de infarct miocardic.

A mai existat si un alt studiu, in 2004, pe aproape 1 000 pacienti nemti in varsta, cu ajutorul caruia s-a gasit corelatia intre optimism si un risc mai mic de moarte prin boli cardiovasculare. Si inversa pare sa fie valabila: pesimistii de peste 30 ani (cercetati intr-un studiu din anul 2000) au un risc cu 19% mai mare decat optimistii sa moara tineri.

Optimismul este asociat si cu un sistem imunitar mai sanatos si cu capacitatea marita de suportare a durerii fizice. Alte studii au gasit corelatii intre atitudinea pozitiva si recuperarea mai buna dupa operatii, riscul mai scazut de respitalizare sau tolerabilitatea psihica in cazul unei boli cu potential fatal (cancer).

Mecanismele optimismului

Oare ce ii face pe oamenii optimisti sa fie mai sanatosi si mai longevivi?

Mecanismele specifice raman neclare, deoarece optimismul ia diferite forme. De exemplu, unii oameni isi exprima optimismul prin actiunea de a da vina pe altii sau pe influentele exterioare atunci cand li se intampla ceva rau.

Optimistii vad in general viitorul in roz. Ei se asteapta sa li se intample lucruri bune si actioneaza in acest sens. De exemplu, un diabetic optimist va face activitate fizica, isi va lua medicamentele la timp si va renunta la fumat, lucruri care ii scad riscurile de boli cardiovasculare si hipertensiune.

De partea cealalta a baricadei se afla pesimistii, care vad situatia problematica permanenta. Pesimistii se simt neajutorati atunci cand lucrurile merg prost si cred ca ghinionul se va repeta. Atitudinea aceasta mareste stresul si contribuie la depresie.

Asadar, ce mai astepti pentru a te transforma intr-o optimista incurabila? Nu ti-ar placea sa te trezesti in fiecare zi cu spatele la cearsaf?

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există