Skip to article

Optimismul: un medicament puternic!

Optimismul: un medicament puternic!
Medicii prescriu multe medicamente pentru pacientii lor, insa exista un lucru a carui doza nu o pot dicta: atitudinea pozitiva!

Un lucru e sigur: bolnavii care privesc intotdeauna partea plina a paharului raspund mai bine tratamentelor decat pesimistii.

Un studiu recent a demonstrat ca optimismul si sanatatea sunt direct proportionale. Cercetatorii au studiat aproape 100 000 femei pe o perioada mai mare de 8 ani, carora le-au urmarit incidenta cardiaca si longevitatea. Concluzia? Optimismul ne face bine la sanatate! Optimistele au avut un risc cu 16% mai scazut de infarct miocardic.

A mai existat si un alt studiu, in 2004, pe aproape 1 000 pacienti nemti in varsta, cu ajutorul caruia s-a gasit corelatia intre optimism si un risc mai mic de moarte prin boli cardiovasculare. Si inversa pare sa fie valabila: pesimistii de peste 30 ani (cercetati intr-un studiu din anul 2000) au un risc cu 19% mai mare decat optimistii sa moara tineri.

Optimismul este asociat si cu un sistem imunitar mai sanatos si cu capacitatea marita de suportare a durerii fizice. Alte studii au gasit corelatii intre atitudinea pozitiva si recuperarea mai buna dupa operatii, riscul mai scazut de respitalizare sau tolerabilitatea psihica in cazul unei boli cu potential fatal (cancer).

Mecanismele optimismului

Oare ce ii face pe oamenii optimisti sa fie mai sanatosi si mai longevivi?

Mecanismele specifice raman neclare, deoarece optimismul ia diferite forme. De exemplu, unii oameni isi exprima optimismul prin actiunea de a da vina pe altii sau pe influentele exterioare atunci cand li se intampla ceva rau.

Optimistii vad in general viitorul in roz. Ei se asteapta sa li se intample lucruri bune si actioneaza in acest sens. De exemplu, un diabetic optimist va face activitate fizica, isi va lua medicamentele la timp si va renunta la fumat, lucruri care ii scad riscurile de boli cardiovasculare si hipertensiune.

De partea cealalta a baricadei se afla pesimistii, care vad situatia problematica permanenta. Pesimistii se simt neajutorati atunci cand lucrurile merg prost si cred ca ghinionul se va repeta. Atitudinea aceasta mareste stresul si contribuie la depresie.

Asadar, ce mai astepti pentru a te transforma intr-o optimista incurabila? Nu ti-ar placea sa te trezesti in fiecare zi cu spatele la cearsaf?

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un