Skip to article

Relaxarea - procedeu psihoterapeutic

Relaxarea - procedeu psihoterapeutic
Una din tehnicile psihoterapeutice des folosita este relaxarea care urmareste realizarea unei decontractii musculare si nervoase, avand ca efect un repaus cat mai eficient, economisirea energiei fizice si psihice, cresterea rezistentei la stres a organismului si diminuarea efectelor negative ale stresului deja instalat.

Denumirea de relaxare este in general cunoscuta, dar de cele mai multe ori este folosita ca un sinonim al linistii, odihnei sau al starii de calm, deseori recomandarile medicale avand astfel de semnificatii.

Notiunea de relaxare vine de la cuvantui latin "relaxatio" (eliberare, destindere, usurare, liniste) si este o stare psihofiziologica nespecifica a organismului la care se ajunge prin proiectarea sistematica si constanta a unor exercitii speciale elaborate si destinate acestui scop si in conditii ambientale care sa favonzeze aparitia si mentinerea ei.

Desi are o vechime respectabila, relaxarea a fost redescoperita de lumea occidentala, dar mai ales de cea stiintifica, pe la inceputui secolului nostru.

Medicii si psihologii o aplicau la inceput destul de timid in tratamentul diferitelor afectiuni psihice si psihosomatice.

In urma cercetarilor efectuate asupra relaxarii, cat si a experientei clinice, s-a putut constata ca la persoanele sanatoase sau suferinde de unele maladii, practicarea pe o perioada mai indelungata a exercitiilor are efecte benefice.

La subiectii sanatosi s-a observat o imbunatatire a memoriei, o crestere a puterii de concentrare atenta, o mai mare flexibilitate a gandirii, a imbunatatirii, a capacitii de invatare, o stare psihologica de bine, disparitia unor stari tranzitorii de oboseala, un potential crescut de rezolvare a problemelor personale.

La persoanele cu diverse afectiuni, relaxarea, ca o modalitate terapeutica unica sau combinata cu alte procedee, s-a dovedit a fi eficace in ameliorarea sau chiar disparitia diferitelor stari de anxietate, insomnie, durere, migrena, hipertensiune arteriala, nervozitate.

Articole recomandate

3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog 3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog
Tratarea afecțiunilor orale la timp înseamnă o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În momentul în care te doare un dinte sau îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți, controlul la stomatolog devine o
Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o