Skip to article

3 mituri despre lactate explicate

3 mituri despre lactate explicate
Ce este laptele praf?

Tinand cont de faptul ca laptele contine in mod natural 87% apa, laptele praf este lapte deshidratat.

Substanta uscata ramasa dupa eliminarea apei reprezinta un concentrat al tuturor elementelor nutritive din lapte: proteine, grasimi, minerale, vitamine.

Laptele praf poate fi folosit fie ca agent de ingrosare in iaurturi si branzeturi, fie ca supliment de nutrienti in diferite produse alimentare.

Adaugat la omleta, creme, sosuri, supe sau chiar in produsele lactate, praful de lapte sporeste continutul de proteine minerale si vitamine al acestor alimente, avantaj major in cazul copiilor, gravidelor si persoanelor varstnice.

In plus, vitaminele liposolubile A, D si E din lapte variaza in functie de sezon, fiind dependente de hrana animalului. Laptele recoltat vara va contine de 2 ori mai mult betacaroten (provitamina A) si vitamina E, iar daca este transformat in lapte praf va putea fi folosit iarna pentru echilibrarea produselor lactate mai sarace in nutrienti din sezonul rece.

In concluzie, laptele praf este un concentrat de lapte 100% natural si orice mama stie ca este nevoie doar de o cana de apa pentru ca aA€AprafulaA€At sa fie transformat din nou in lapte.

Lapte rece sau cald?

In mare parte, consumul trebuie facut in functie de preferintele personale, insa exista doua aspecte care trebuie avute in vedere:

Temperatura crescuta si pH-ul alcalin solubilizeaza calciul din lapte si ii creste absorbtia. In concluzie, persoanele care sufera de hipocalcemie trebuie sa consume laptele cald si cu un strop de sare.

Lactoza (zaharul din lapte) este descompusa in cele doua molecule constituente (glucoza si galactoza) prin incalzire. Tinand cont ca glucoza are o putere de indulcire mai mare decat a lactozei (75 fata de 17) laptele cald va avea un gust dulce mai pronuntat decat daca este consumat rece.

Se iau medicamentele cu lapte?

3 mituri despre lactate explicate

Asocierea lapte-medicamente poate determina iritatie gastrica si reflux, deoarece laptele creste aciditatea in stomac si determina dizolvarea mai rapida a peliculei gastro-protectoare a multor pilule.

In plus, calciul din lapte si produsele lactate poate forma compusi insolubili cu anumite substante din structura medicamentelor, fapt care determina blocarea absorbtiei lor.

Toate derivatele de penicilina si tetraciclina trebuie luate fara lapte pentru a preveni neutralizarea substantelor active.

Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !

Autor: Dr. Mihaela Bilic

Articole recomandate

OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat o noua serie de recomandari in ceea ce priveste purtarea mastii de protectie. Expertii recomanda acum purtarea mastii si in interiorul locuintelor, atunci cand avem musafiri si nu se poate respecta distanta fizica sau daca incaperile nu sunt
Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a