Grasimile din fluxul tau sanguin contin colesterol, de care organismul are nevoie intr-o oarecare masura pentru a functiona normal. Atunci cand nivelul de colesterol "rau" creste peste masura, pot sa apara probleme de sanatate precum ateroscleroza, infarctul sau atacul vascular cerebral.
Medicamentele si regimul alimentar controleaza in principal nivelul colesterolului, insa si anumite ceaiuri il pot reduce pe cel rau (LDL), actionand ca adjuvanti pretiosi in reglarea concentratiei de grasimi din sange.
Ceaiul este bogat in polifenoli, substante cu efect antioxidant, anticancerigen, antibacterian si antiviral. Ceaiul verde contine polifenolul numit catechina, iar ceaiul negru contine antioxidanti de fermentatie, care au un efect pozitiv asupra echilibrarii nivelului de colesterol. Iata care sunt principalele tipuri de ceaiuri care scad colesterolul rau din organism!
1. Ceaiul verde
Ceaiul verde, denumit stiintific Camellia sinesis, reduce nivelul total de colesterol din corp, diminuandu-l pe cel rau (LDL) si crescandu-l pe cel bun (HDL). Bea 2-3 cani de ceai verde pe zi sau ia 100-750 mg de extract de ceai verde (la recomandarea medicului).
2. Ceaiul de papadie
Studii preliminare in lumea medicala au descoperit ca extractul de papadie poate sa scada nivelul total de colesterol si sa-l creasca pe cel bun (HDL) la soarecii de laboratori diabetici. Prepara-ti in fiecare zi ceai de papadie, turnand apa fierbinte peste 1-2 lingurite de planta uscata, pe care sa le lasi 10 minute la infuzat. Bea 3 cani pe zi, pentru a obtine rezultate multumitoare.
3. Ceaiul de ghimbir
Potrivit Universitatii de Medicina din Maryland, care a derulat o serie de studii asupra efectelor ghimbirului in alimentatie, ceaiul din radacina plantei miraculoase poate sa reduca din cantitatea colesterolului "rau" din organism. Proprietatile antioxidante ale ghimbirului mai au si alte efecte pozitive asupra sanatatii, protejand sistemul cardiovascular de cheagurile sanguine, care produc atacuri cardiace sau cerebrale.
4. Ceaiul din frunze de dafin
Infuzia si decoctul din frunze de dafin reduc atat nivelul colesterolului, cat si pe cel al glicemiei. Tratamentul consta in consumul unei cani de ceai de dafin dupa fiecare masa, timp de minimum 21 de zile.
5. Ceaiul de anghinare
Ceaiul de anghinare regleaza procesele chimice din intregul organism si scade nivelul colesterolului total. Se prepara din jumatate de litru de apa fiarta si o lingura de planta uscata.
6. Ceaiul de patlagina
Pentru reducerea si prevenirea cresterii exacerbate a colesterolului, ceaiul de patlagina este un adjuvant excelent. Se pregateste din 200 de ml de apa fiarta si o lingura de frunze de patalgina uscata si se administreaza cate o lingura la fiecare doua ore, timp de 2 saptamani.
7. Ceaiul dintr-un amestec special de plante
Un alt tratament naturist sub forma de ceai este infuzia dintr-un amestec special de plante, care furnizeaza impreuna substante cu efect benefic asupra reglarii colesterolului in corp. Astfel, pune laolalta cate 10 g de galbenele, sapunarita, cozi de cirese, anghinare, cretusca si vulturica. Prepara ceaiul din 500 ml de apa clocotita cu 2 linguri pline din amestec si bea cate 2 cani pe zi, timp de 2 luni.
Autor: Adelina Dobrin