Anghinarea previne cancerul de colon
Radacina de anghinare contine o polizaharida asemanatoare cu amidonul, numita inulina, care ajuta la mentinerea unei flore intestinale sanatoase si, prin urmare, la preventia cancerului de colon. Atunci cand ajunge in stomac, inulina stimuleaza colonul si amelioreaza tranzitul. In plus, aceasta substanta are si proprietati antioxidante excelente.
Scade colesterolul
Studii serioase au aratat ca extractul din frunze de anghinare permite scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si marirea celui bun (HDL). Nu se cunoaste insa mecanismul acestor efecte.
Buna si pentru diabetici?
Inulina este o glucida care nu este asimilata, deci nu mareste glicemia. De aceea anghinarea este adesea recomandata diabeticilor.
Stimuleaza ficatul

Frunzele stimuleaza secretia de bila. Anghinarea are particularitatea de a regla ficatul la doua niveluri: ea stimuleaza producerea de bila, dar si evacuarea sa spre intestin. De aceea, anghinarea este recomandata persoanelor cu probleme de digestie: satietate prea rapida, balonari, reflux acid, arsuri stomacale, greturi. Toate aceste simptome acestea sunt grupate sub termenul de "dispepsie".
Anghinarea este si un excelent diuretic, care favorizeaza evacuarea toxinelor prin organism, protejand ficatul. De aceea, infuzia de anghinare este un remediu bun si pentru mahmureala.
Contraindicatii
Anghinarea nu este recomandata daca suferi de:
Litiaza biliara si de colopatie de fermentatie (boala a intestinului);
Alergie la plante din aceeasi familie: asteracee (ciulin, papadie, floarea-soarelui).
De asemenea, anghinarea nu este recomandata femeilor care alapteaza deoarece floarea (partea comestibila a plantei) contine o enzima ce impiedica secretia de lapte.