Skip to article

Cat de important este laptele pentru copii si adolescenti?

Cat de important este laptele pentru copii si adolescenti?
La nastere, oasele sugarului contin 30g calciu, cantitate furnizata integral de mama. In primele 4-6 luni, alimentatia bebelusului consta exclusiv in lapte (fie el matern sau formula), pentru ca apoi sa fie introduse branza si iaurtul.

Dupa varsta de un an, laptele trebuie sa ramana alimentul de baza al copilului, de preferat laptele integral, bogat in acizi grasi necesari dezvoltarii creierului si sistemului nervos.Iata care este consumul optim de lapte:

aA€¢ copii sub 10 ani aA€A" 2 pahare/zi
aA€¢ adolescenti sub 18 ani aA€A" 3 pahare/zi
aA€¢ adulti aA€A" 2 pahare/zi
aA€¢ seniori aA€A" 3 pahare/zi

Laptele si sistemul osos

Laptele, prin aportul de calciu, fosfor si proteine, este alimentul ideal pentru cresterea osoasa optima. Copiii care nu consuma suficiente produse lactate isi vor compromite soliditatea oaselor, care nu poate fi refacuta mai tarziu, chiar daca aportul de calciu va fi optim.

Cu alte cuvinte, deficitul de calciu din copilarie si adolescenta nu poate fi compensat ulterior. Din pacate, doar 10% dintre fete si 25% dintre baieti reusesc sa acopere prin alimentatie necesarul zilnic de calciu. De la 12 la 20 ani, necesarul zilnic de calciu variaza intre 1200-1500mg, insa aportul din alimentatie este de maxim 800-850mg/zi.

Consumul crescut de lapte si produse lactate in copilarie si adolescenta duce la o scadere cu 50% a riscului de fracturi osteoporotice de mai tarziu, masa minerala osoasa castigata la pubertate fiind apoi mentinuta si la varsta adulta.

aA€ABine crescut" inseamna hranit cu lapte!

Un aport mare de calciu la pubertate si adolescenta creste densitatea osoasa cu 58%, continutul mineral osos cu 23% si suprafata osoasa cu 15%.

Produsele lactate influenteaza nu numai densitatea osoasa, dar si talia osului, un aport de 1200-1500mg calciu/zi in perioada pubertatii ducand la un castig de 0,45% ca talie staturala. Efectul de crestere in inaltime nu se obtine folosind suplimentele farmaceutice cu calciu, doar fosfatul de calciu din lapte poate face oamenii mai inalti.

Fetele care beau mult lapte (3-4 pahare/zi) pot avea o crestere suplimentara in inaltime, de aproximativ 0,5-0,8cm/an, independent de factorii genetici.

Cat de important este laptele pentru copii si adolescenti?

Pe masura ce copiii cresc, creste si necesarul zilnic de calciu, pubertatea si adolescenta fiind perioada in care se atinge masa osoasa maxima si se constituie capitalul osos pentru tot restul vietii. In realitate, asta e varsta critica la care nu se consuma suficient lapte, iar carenta de calciu e o regula!

Afla mai multe pe www.treipezi.ro.

Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !

Autor: dr. Mihaela Bilic

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,