Skip to article

Cum sa invingi intoleranta la lactoza

Cum sa invingi intoleranta la lactoza
Vesti bune pentru cei care evita sa consume lactate de ani de zile, pentru cei care poftesc la un pahar cu lapte, dar se tin la distanta, de teama `intolerantei la lactoza`.

Nu exista o boala numita `intoleranta la lactoza`, ci doar o scadere temporara a capacitatii organismului de a digera lactoza (zaharul din lapte). Acest fenomen este relativ, apare la persoanele care nu consuma in mod regulat lapte proaspat si se manifesta prin balonare si disconfort digestiv.

Lactoza nedigerata atrage apa in intestine si creeaza balonare cu accelerarea tranzitului digestiv (diaree). Este bine de stiut un fapt: chiar si persoanele intolerante la lactoza pot sa digere 3g lactoza/zi. Secretia si activitatea enzimei responsabile de digestia lactozei este sub control hormonal si nutritional si creste pe masura ce consumul de lapte devine regulat.

Nu puteti bea lapte? Nu-i nimic, incercati cu iaurt! Bacteriile lactice din iaurt si produsele lactate acide (lapte batut, sana, kefir) vor fi mai bine tolerate decat laptele proaspat - laptele de vaca integral contine 4-5% lactoza, iar iaurtul si smantana contin 3-4%. Iar categoria branzeturilor nu pune deloc problema de intoleranta.

3 Moduri in care ne putem `imprieteni` cu laptele:
Cum sa invingi intoleranta la lactoza


Consumati cantitati mici de lapte proaspat (1 ceasca/zi) si cresteti doza progresiv la fiecare 4-5 zile pana cand ajungeti sa-l tolerati. Organismul va creste corespunzator sinteza de lactaza daca faceti un obicei din a bea lapte.

Beti laptele la masa, prezenta celorlate alimente incetinind tranzitul intestinal si favorizand digestia. In cazul in care beti lapte `pe burta goala` golirea gastrica va fi rapida iar lactoza nedigerata va ajunge rapid in colon unde produce fermentatie.

Folositi laptele integral, grasimile usureaza digestia lactozei si incetinesc golirea gastrica. Mediul acid si temperatura crescuta ajuta, de asemenea, asa ca incalziti laptele sau consumati-l transformat in lapte batut.

Perseverati, e nevoie de 2-3 luni pentru readaptare, dar e in joc sanatatea voastra!

Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !

dr. Mihaela Bilic

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care