Skip to article

De ce e bine sa mancam portocale iarna. 10 beneficii surprinzatoare!

Portocalele mancate regulat te pot ajuta sa-ti protejezi sanatatea pe timpul iernii.

Afla de ce este bine sa mancam portocale iarna si care sunt cele 10 beneficii surprinzatoare pe care le ofera consumul regulat de portocale.


Cu un continut ridicat de vitamina C, portocalele sunt bogate in fibre si folat si contin numerosi compusi benefici, alaturi de potasiu, calciu, vitamina A si vitamina B.

Afla ce efecte poate avea asupra organismului consumul de portocale si alte citrice in sezonul rece.

Cresterea imunitatii

Cel mai cunoscut avantaj al portocalelor este efectul pe care il are vitamina C in pastrarea imunitatii. Deoarece aceasta vitamina este dizolvata rapid de corp, ai nevoie sa o consumi zilnic din fructe si legume, pentru a creste productia de globule albe.

Reglarea tensiunii arteriale

Portocalele pot avea un rol important ca stabilizator natural al tensiunii arteriale. Continutul de magneziu si hesperidina, un flavonoid care intareste peretii capilari, este benefic pentru intregul sistem cardiovascular.

Sanatatea pielii

Antioxidantii din portocale contribuie la mentinerea sanatatii pielii pe termen lung. Beta carotenul este cel mai eficient: protejeaza pielea impotriva efectelor imbatranirii.

Ingrijirea oaselor si a dintilor

Continutul ridicat de calciu contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor pe termen lung, dar atunci cand aceste fructe sunt consumate in exces, pot dauna densitatii osoase si smaltului dentar.

Oxigenarea si purificarea sangelui

Fierul si vitamina B6 din portocale sunt esentiale in productia de celule rosii, care oxigeneaza intregul organism, iar citricele au si efecte de purificare a sangelui.

Prevenirea formarii pietrelor la rinichi

Chiar daca sunt bogate in calciu, portocalele actioneaza natural pentru prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Calculii renali din oxalat de calciu nu se mai formeaza la fel de usor, iar sistemul urinar functioneaza la parametri buni atunci cand mananci portocale in mod regulat.

Scaderea colesterolului

Prin continutul ridicat de fibre, portocalele au un rol important in scaderea colesterolului "rau" LDL. Nivelul scazut al colesterolului a fost corelat cu o actiune de prevenire a arterosclerozei, iar compusii din portocale mentin si glicemia stabila.

Prevenirea infectiilor virale

Vitamina C intareste imunitatea, dar portocalele contin si alti compusi care pot contribui la prevenirea infectiilor virale. Polifenolii din portocale lupta astfel cu virozele, dar si cu infectiile mai grave.

Functionarea buna a creierului

O singura portocala asigura aproximativ 10% din necesarul zilnic de folat, compus utilizat de creier pentru dezvoltarea celulara a neuronilor noi.

Prevenirea unor boli grave

Portocalele nu cresc excesiv aciditatea in stomac, iar aceste fructe chiar reduc riscul aparitiei ulcerului la stomac. Alte boli grave al caror risc este diminuat de consumul de portocale includ: artrita, astm, bronsita, diabet, pneumonie, reumatism si tuberculoza.

Poti obtine integral efectele benefice ale portocalelor atunci cand mananci tot fructul, nu doar sucul de portocale. Foloseste insa cu grija coaja portocalelor la gatit. Cand aceste fructe au fost stropite cu pesticide, toxinele patrund in coaja, motiv pentru care nutritionistii recomanda portocalele organice.

Autor: Iulia Anghel

Articole recomandate

Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si