Skip to article

Importanta ciupercilor pentru consum

Importanta ciupercilor pentru consum
Ciupercile comestibile ofera omului o importanta sursa de hrana, fiind un aliment complet cu inalta valoare nutritiva. Ele pot fi recoltate direct si gratuit din flora spontana sau pot fi obtinute prin cultura dirijata in spatii special amenajate.

Importanta ciupercilor pentru consum

Se apreciaza ca daca toate ciupercile bune de consum, care cresc prin paduri, parcuri, livezi, fanete ar fi recoltate, numai in tara noastra productia ar depasi 300.000 tone anual.

Intreprinzator, omul a cautat ca prin mijloace create de el, sa cultive ciuperci pentru a obtine productii cat mai mari si de calitate, tot timpul anului si in acelasi timp sa elimine pericolul de a le confunda pe cele comestibile de cele toxice sau otravitoare.

Se cunoaste ca valoarea alimentara a unui produs depinde in principal de doi factori si anume: compozitia chimica si digestibilitatea compusilor ce intra in alcatuirea lui.

Compozitia chimica difera de la o specie la alta, iar in cadrul aceleiasi specii, depinde de stadiul de dezvoltare a ciupercilor, de substratul nutritiv pe care se dezvolta, de partea ciupercii luata in considerare (palarie, picior, etc.), de conditiile de clima, de perioada de crestere.Importanta ciupercilor pentru consum



Ciupercile contin apa, substante organice si saruri minerale. Structura proteinelor din ciuperci este asemanatoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, gliadina din grau, fiind alcatuite din aceiasi aminoacizi esentiali.

De asemenea proteinele din ciuperci sunt comparabile cu cele din carne si, chiar daca din punct de vedere cantitativ ciupercile contin mai putine proteine decat carnea, ele sunt suficiente pentru organismul uman, fapt pentru care pot fi considerate un aliment complet.O cantitate de 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot sa substituie carnea, mentinand in organism un echilibru normal.

Articole recomandate

Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari
VIDEO Infectia cu coronavirus 3D VIDEO Infectia cu coronavirus 3D
Medicii americani au reusit sa surprinda in imagini 3D plamanii unui barbat in varsta de 50 de ani, care prezenta infectie cu coronavirus. Videoclipul VR al cavitatii sale toracice arata cum se raspandeste in ambii plamani infectia cu coronavirus (culoarea galbena). Cu doar cateva zile inainte de
Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus
Cea mai buna modalitate de a te proteja de coronavirus, pe langa respectarea masurilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este sa ai grija de sanatatea ta generala, astfel incat sistemul tau imunitar sa fie in cele mai bune conditii. COVID-19 afecteaza in principal plamanii si
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse