Skip to article

Lapte 'de tara' sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Laptele este un aliment viu. Pe langa lactobacili, in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme, acestea fiind "responsabile" pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte.

O parte din aceste bacterii sunt nobile, probiotice, insa exista si o flora patogena, provenita inclusiv de pe ugerul vacii si de pe vasele utilizate la prelucrarea laptelui, care poate duce la imbolnavire. Tocmai pentru a neutraliza aceste microorganisme, laptele se consuma fiert.

Daca avem o sursa sigura si controlata putem consuma lapte "de tara", insa in majoritatea cazurilor varianta cea mai sigura este laptele ambalat. Industria produselor lactate asigura nu numai un control riguros al animalelor de la care provine laptele, dar pasteurizarea ulterioara, reglarea continutului de grasime si ambalajul corespunzator permit obtinerea unui produs cu cele mai inalte calitati nutritive pentru consumator. In plus, are avantajul ca nu necesita fierbere.

Nu uitati ca laptele este mediul de cultura preferat al multor bacterii, asa ca pastrarea lui, fie si pentru scurt timp, in conditii improprii de igiena si temperatura poate prezenta un risc pentru sanatate.

Lapte pasteurizat sau UHT?

In comert exista 2 variante de lapte proaspat: laptele pasteurizat, pe care il gasim in frigiderele din magazine si cutiile cu lapte UHT care stau pe raft la temperatura ambianta.

Ce inseamna lapte pasteurizat?

Lapte care a fost incalzit la 63-65A°C timp de 30 secunde sau 75A°C timp de 15-20 secunde, pentru a fi apoi racit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii inalt patogene, care pot altera rapid produsul. Dupa pasteurizare, laptele trebuie pastrat la frigider, iar termenul lui de garantie este de cateva saptamani, cu conditia sa nu fie intrerupt lantul frigorific in tot acest timp.

Ce inseamna ambalaj UHT?

Lapte care a fost incalzit la temperatura inalta (140A°C) pentru 2-5 secunde, dupa care este racit. Se realizeaza astfel o sterilizare eficienta, cu distrugerea tuturor microorganismelor patogene. Produsul obtinut poate fi pastrat la temperatura ambianta, sterilizarea prin caldura fiind similara cu cea pe care o foloseau bunicile noastre pentru zacusca sau dulceturi. Cu alte cuvinte, laptele UHT poate sta pe raft nu pentru ca are conservanti, ci pentru ca este fiert, asa cum stau si borcanele bunicii in camara. Termenul de valabilitate poate fi de cateva luni, insa odata desfacuta cutia trebuie pastrata la frigider si consumata in 2-3 zile.

Avantajul pasteurizarii si a tratamentului UHT este ca spre deosebire de fierberea clasica, pe aragaz, timp de 15 minute pana la 100A°C, aceste metode permit protejarea unor nutrienti din lapte. Timpul scurt de incalzire face ca laptele pasteurizat si UHT sa contina cantitati mai mari de vitamine, iar ambalajul de carton previne oxidarea vitaminei B12, care este foarte sensibila la actiunea luminii.

Lapte de tara sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Vitaminele solubile (A, D si E) si cele hidrosolubile (vitamina B2, B3, biotina) sunt foarte stabile la pasteurizare si tratament UHT, in timp ce vitamina B1, B6, B12, acid folic si vitamina C sunt sensibile la caldura si oxidare.

Afla mai multe pe www.treipezi.ro sau pe facebook.com/treipezi.

Autor: dr. Mihaela Bilic


Articole recomandate

Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si