Skip to article

Lapte 'de tara' sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Laptele este un aliment viu. Pe langa lactobacili, in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme, acestea fiind "responsabile" pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte.

O parte din aceste bacterii sunt nobile, probiotice, insa exista si o flora patogena, provenita inclusiv de pe ugerul vacii si de pe vasele utilizate la prelucrarea laptelui, care poate duce la imbolnavire. Tocmai pentru a neutraliza aceste microorganisme, laptele se consuma fiert.

Daca avem o sursa sigura si controlata putem consuma lapte "de tara", insa in majoritatea cazurilor varianta cea mai sigura este laptele ambalat. Industria produselor lactate asigura nu numai un control riguros al animalelor de la care provine laptele, dar pasteurizarea ulterioara, reglarea continutului de grasime si ambalajul corespunzator permit obtinerea unui produs cu cele mai inalte calitati nutritive pentru consumator. In plus, are avantajul ca nu necesita fierbere.

Nu uitati ca laptele este mediul de cultura preferat al multor bacterii, asa ca pastrarea lui, fie si pentru scurt timp, in conditii improprii de igiena si temperatura poate prezenta un risc pentru sanatate.

Lapte pasteurizat sau UHT?

In comert exista 2 variante de lapte proaspat: laptele pasteurizat, pe care il gasim in frigiderele din magazine si cutiile cu lapte UHT care stau pe raft la temperatura ambianta.

Ce inseamna lapte pasteurizat?

Lapte care a fost incalzit la 63-65A°C timp de 30 secunde sau 75A°C timp de 15-20 secunde, pentru a fi apoi racit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii inalt patogene, care pot altera rapid produsul. Dupa pasteurizare, laptele trebuie pastrat la frigider, iar termenul lui de garantie este de cateva saptamani, cu conditia sa nu fie intrerupt lantul frigorific in tot acest timp.

Ce inseamna ambalaj UHT?

Lapte care a fost incalzit la temperatura inalta (140A°C) pentru 2-5 secunde, dupa care este racit. Se realizeaza astfel o sterilizare eficienta, cu distrugerea tuturor microorganismelor patogene. Produsul obtinut poate fi pastrat la temperatura ambianta, sterilizarea prin caldura fiind similara cu cea pe care o foloseau bunicile noastre pentru zacusca sau dulceturi. Cu alte cuvinte, laptele UHT poate sta pe raft nu pentru ca are conservanti, ci pentru ca este fiert, asa cum stau si borcanele bunicii in camara. Termenul de valabilitate poate fi de cateva luni, insa odata desfacuta cutia trebuie pastrata la frigider si consumata in 2-3 zile.

Avantajul pasteurizarii si a tratamentului UHT este ca spre deosebire de fierberea clasica, pe aragaz, timp de 15 minute pana la 100A°C, aceste metode permit protejarea unor nutrienti din lapte. Timpul scurt de incalzire face ca laptele pasteurizat si UHT sa contina cantitati mai mari de vitamine, iar ambalajul de carton previne oxidarea vitaminei B12, care este foarte sensibila la actiunea luminii.

Lapte de tara sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Vitaminele solubile (A, D si E) si cele hidrosolubile (vitamina B2, B3, biotina) sunt foarte stabile la pasteurizare si tratament UHT, in timp ce vitamina B1, B6, B12, acid folic si vitamina C sunt sensibile la caldura si oxidare.

Afla mai multe pe www.treipezi.ro sau pe facebook.com/treipezi.

Autor: dr. Mihaela Bilic


Articole recomandate

Somnul pierdut nu se poate recupera niciodata si mai si ingrasa. Iata ce spun cercetatorii Somnul pierdut nu se poate recupera niciodata si mai si ingrasa. Iata ce spun cercetatorii
Sa ai un somn sanatos este din ce in ce mai greu. Tinand cont de viata agitata pe care o avem, este dificil sa reusesti sa dormi 8 ore in fiecare noapte. Plecam tarziu de la serviciu, iar cand ajungem acasa gasim noi treburi casnice de facut sau pur si simplu ramanem prinsi in fata televizorului
Oul, prieten sau dusman? Cand, cat si cum sa mananci oua Oul, prieten sau dusman? Cand, cat si cum sa mananci oua
Ouale sunt un plus pentru o alimentatie sanatoasa, contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Totusi, ouale sunt bogate in colesterol si daca le mananci prea des, atunci poti avea probleme. Iata ce optiuni ai atunci cand vrei sa mananci oua, fara a avea probleme cu colesterolul din
Cum sa cresti rapid nivelul energiei. Nici cafeaua nu-si face atat de repede efectul! Cum sa cresti rapid nivelul energiei. Nici cafeaua nu-si face atat de repede efectul!
Primul lucru la care te gandesti dimineata ca sa te trezesti este sa-ti faci o cafea. Dar stii cum sa cresti rapid nivelul energiei, fara sa bei cafea. Incearca aceste trucuri si vei vedea ca nici cafeaua nu-si face efectul atat de repede. Iata cum sa cresti rapid nivelul energiei.  1. Iesi la
Pune usturoi sub perna si vei vedea ce se intampla. Efecte ULUITOARE Pune usturoi sub perna si vei vedea ce se intampla. Efecte ULUITOARE
Multa lume se fereste de usturoi din cauza mirosului sau intepator. Insa toata lumea recunoaste ca adaugat o savoare deosebita mancarurilor. Poate nu stiai, dar usturoiul contine carbohidrati si proteine, minerale si vitamine esentiale sanatatii. Usturoiul pastreaza inima sanatoasa si protejeaza
Aparatele auditive o inventie utila pentru beneficiari? Aparatele auditive o inventie utila pentru beneficiari?
Hipoacuzia este un fenomen clinic des intalnit in zilele noastre in Romania, mai ales in randul persoanelor varstnice dar si a copiilor, care fie s-au nascut cu o malformatie sau au dobandit genetic trasaturile parintilor lor. Pentru a preveni incetarea functionarii uneia din functiile principale
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda