Skip to article

Lapte 'de tara' sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Laptele este un aliment viu. Pe langa lactobacili, in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme, acestea fiind "responsabile" pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte.

O parte din aceste bacterii sunt nobile, probiotice, insa exista si o flora patogena, provenita inclusiv de pe ugerul vacii si de pe vasele utilizate la prelucrarea laptelui, care poate duce la imbolnavire. Tocmai pentru a neutraliza aceste microorganisme, laptele se consuma fiert.

Daca avem o sursa sigura si controlata putem consuma lapte "de tara", insa in majoritatea cazurilor varianta cea mai sigura este laptele ambalat. Industria produselor lactate asigura nu numai un control riguros al animalelor de la care provine laptele, dar pasteurizarea ulterioara, reglarea continutului de grasime si ambalajul corespunzator permit obtinerea unui produs cu cele mai inalte calitati nutritive pentru consumator. In plus, are avantajul ca nu necesita fierbere.

Nu uitati ca laptele este mediul de cultura preferat al multor bacterii, asa ca pastrarea lui, fie si pentru scurt timp, in conditii improprii de igiena si temperatura poate prezenta un risc pentru sanatate.

Lapte pasteurizat sau UHT?

In comert exista 2 variante de lapte proaspat: laptele pasteurizat, pe care il gasim in frigiderele din magazine si cutiile cu lapte UHT care stau pe raft la temperatura ambianta.

Ce inseamna lapte pasteurizat?

Lapte care a fost incalzit la 63-65A°C timp de 30 secunde sau 75A°C timp de 15-20 secunde, pentru a fi apoi racit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii inalt patogene, care pot altera rapid produsul. Dupa pasteurizare, laptele trebuie pastrat la frigider, iar termenul lui de garantie este de cateva saptamani, cu conditia sa nu fie intrerupt lantul frigorific in tot acest timp.

Ce inseamna ambalaj UHT?

Lapte care a fost incalzit la temperatura inalta (140A°C) pentru 2-5 secunde, dupa care este racit. Se realizeaza astfel o sterilizare eficienta, cu distrugerea tuturor microorganismelor patogene. Produsul obtinut poate fi pastrat la temperatura ambianta, sterilizarea prin caldura fiind similara cu cea pe care o foloseau bunicile noastre pentru zacusca sau dulceturi. Cu alte cuvinte, laptele UHT poate sta pe raft nu pentru ca are conservanti, ci pentru ca este fiert, asa cum stau si borcanele bunicii in camara. Termenul de valabilitate poate fi de cateva luni, insa odata desfacuta cutia trebuie pastrata la frigider si consumata in 2-3 zile.

Avantajul pasteurizarii si a tratamentului UHT este ca spre deosebire de fierberea clasica, pe aragaz, timp de 15 minute pana la 100A°C, aceste metode permit protejarea unor nutrienti din lapte. Timpul scurt de incalzire face ca laptele pasteurizat si UHT sa contina cantitati mai mari de vitamine, iar ambalajul de carton previne oxidarea vitaminei B12, care este foarte sensibila la actiunea luminii.

Lapte de tara sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Vitaminele solubile (A, D si E) si cele hidrosolubile (vitamina B2, B3, biotina) sunt foarte stabile la pasteurizare si tratament UHT, in timp ce vitamina B1, B6, B12, acid folic si vitamina C sunt sensibile la caldura si oxidare.

Afla mai multe pe www.treipezi.ro sau pe facebook.com/treipezi.

Autor: dr. Mihaela Bilic


Articole recomandate

Intre ce ore functioneaza cel mai bine organele corpului uman Intre ce ore functioneaza cel mai bine organele corpului uman
Totul in jurul nostru se reteta ciclic: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiratia, bataile inimii. Viata e formata  dintr-o intreaga gama de cicluri care creeaza o adevarata simfonie. Daca reusim sa mentinem un ritm corect in interiorul si in afara noastra,
ZMEURUL - un aliat al femeii de la pubertate la menopauza ZMEURUL - un aliat al femeii de la pubertate la menopauza
Probleme la nivelul aparatului genital feminin pot să apară încă de la pubertate, care poate fi precoce sau întârziată. Ulterior în viața femeii, frecvent apar tulburările de ciclu menstrual, iar sindromul premenstrual este deseori dificil de
Cum ne ingrijim sanatatea cu migdale si suc de aloe vera? Cum ne ingrijim sanatatea cu migdale si suc de aloe vera?
Întreținerea sănătății ar trebui să facă parte din obiceiurile noastre zilnice, deoarece poate fi considerată singura bogăție a noastră. De cele mai multe ori ne gândim la starea sănătății doar atunci când se
Laptisorul de matca - sursa remediilor pentru sanatate Laptisorul de matca - sursa remediilor pentru sanatate
In cunostintele majoritatii oamenilor, produsele apicole benefice se rezuma aproximativ la mierea de albine si propolis. Stupul de albine are parte de organizare, astfel in cadrul unei colonii de albine mierea reprezinta doar produsul muncii zilnice. Pe langa miere si propolis ce este utilizat cu
12 obiceiuri care DISTRUG creierul uman. Elimina-le IMEDIAT din rutina ta! 12 obiceiuri care DISTRUG creierul uman. Elimina-le IMEDIAT din rutina ta!
Creierul uman este distrus de aceste obiceiuri! Fara sa-ti dai seama, anumite lucruri pe care le faci zilnic iti erodeaza creierul si capacitatea lui de a functiona la cote optime. Astfel, iti reduci capacitatile cognitive si, odata cu avansarea in varsta, pot aparea tulburari degenerative. Iata 12
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda