Skip to article

Lapte 'de tara' sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Lapte 'de tara' sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?
Laptele este un aliment viu. Pe langa lactobacili, in lapte exista in mod natural o multime de microorganisme, acestea fiind "responsabile" pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte.

O parte din aceste bacterii sunt nobile, probiotice, insa exista si o flora patogena, provenita inclusiv de pe ugerul vacii si de pe vasele utilizate la prelucrarea laptelui, care poate duce la imbolnavire. Tocmai pentru a neutraliza aceste microorganisme, laptele se consuma fiert.

Daca avem o sursa sigura si controlata putem consuma lapte "de tara", insa in majoritatea cazurilor varianta cea mai sigura este laptele ambalat. Industria produselor lactate asigura nu numai un control riguros al animalelor de la care provine laptele, dar pasteurizarea ulterioara, reglarea continutului de grasime si ambalajul corespunzator permit obtinerea unui produs cu cele mai inalte calitati nutritive pentru consumator. In plus, are avantajul ca nu necesita fierbere.

Nu uitati ca laptele este mediul de cultura preferat al multor bacterii, asa ca pastrarea lui, fie si pentru scurt timp, in conditii improprii de igiena si temperatura poate prezenta un risc pentru sanatate.

Lapte pasteurizat sau UHT?

In comert exista 2 variante de lapte proaspat: laptele pasteurizat, pe care il gasim in frigiderele din magazine si cutiile cu lapte UHT care stau pe raft la temperatura ambianta.

Ce inseamna lapte pasteurizat?

Lapte care a fost incalzit la 63-65A°C timp de 30 secunde sau 75A°C timp de 15-20 secunde, pentru a fi apoi racit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii inalt patogene, care pot altera rapid produsul. Dupa pasteurizare, laptele trebuie pastrat la frigider, iar termenul lui de garantie este de cateva saptamani, cu conditia sa nu fie intrerupt lantul frigorific in tot acest timp.

Ce inseamna ambalaj UHT?

Lapte care a fost incalzit la temperatura inalta (140A°C) pentru 2-5 secunde, dupa care este racit. Se realizeaza astfel o sterilizare eficienta, cu distrugerea tuturor microorganismelor patogene. Produsul obtinut poate fi pastrat la temperatura ambianta, sterilizarea prin caldura fiind similara cu cea pe care o foloseau bunicile noastre pentru zacusca sau dulceturi. Cu alte cuvinte, laptele UHT poate sta pe raft nu pentru ca are conservanti, ci pentru ca este fiert, asa cum stau si borcanele bunicii in camara. Termenul de valabilitate poate fi de cateva luni, insa odata desfacuta cutia trebuie pastrata la frigider si consumata in 2-3 zile.

Avantajul pasteurizarii si a tratamentului UHT este ca spre deosebire de fierberea clasica, pe aragaz, timp de 15 minute pana la 100A°C, aceste metode permit protejarea unor nutrienti din lapte. Timpul scurt de incalzire face ca laptele pasteurizat si UHT sa contina cantitati mai mari de vitamine, iar ambalajul de carton previne oxidarea vitaminei B12, care este foarte sensibila la actiunea luminii.

Lapte de tara sau ambalat? Pasteurizat sau UHT?

Vitaminele solubile (A, D si E) si cele hidrosolubile (vitamina B2, B3, biotina) sunt foarte stabile la pasteurizare si tratament UHT, in timp ce vitamina B1, B6, B12, acid folic si vitamina C sunt sensibile la caldura si oxidare.

Afla mai multe pe www.treipezi.ro sau pe facebook.com/treipezi.

Autor: dr. Mihaela Bilic


Articole recomandate

3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu
Igiena intima: informatii si detalii esentiale pentru femeile de toate varstele Igiena intima: informatii si detalii esentiale pentru femeile de toate varstele
Igiena intima sta la baza unei vieti sanatoase pentru orice femeie. De aceea, educatia din sanul familiei si de la scoala este importanta pentru formarea obiceiurilor de zi cu zi. Industria de produse pentru igiena intima este variata, iar multe produse sunt folosite in exces sau intr-un mod
Cum iti dai seama ca esti infectat cu tulpina Delta. La cat timp apar simptomele si care sunt acestea Cum iti dai seama ca esti infectat cu tulpina Delta. La cat timp apar simptomele si care sunt acestea
Tulpina Delta a devenit dominanta in Romania, iar numarul infectiilor este intr-o crestere accelerata. Autoritatile au inceput sa raporteze deja peste 1000 de cazuri covid zilnic. Specialistii spun ca aceasta mutatie este mult mai contagioasa si, astfel, la un contact foarte rapid cu o persoana