Skip to article

Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator

Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator
Aerul rece și uscat pe care îl respirăm toamna și iarna nu rămâne fără urmări asupra sănătății noastre. Temperaturile scăzute pot declanșa afecțiuni medicale la nivelul aparatului respirator, iritând gâtul și plămânii, sau pot agrava anumite simptome, în cazul persoanelor care suferă deja de afecțiuni respiratorii cronice. Ce informații vei regăsi în acest articol:

- 5 plante medicinale cu rol în protecția aparatului respirator; 
- Alege BronhoSuport pentru sănătatea sistemului respirator. 

5 plante medicinale cu rol în protecția aparatului respirator

Aparatul respirator are un rol foarte important pentru organismul uman, fiind responsabil cu asigurarea oxigenului necesar respirației. Aparatul respirator este alcătuit din căi respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii) și plămâni, unde are loc respirația.

Pentru că aerul rece favorizează apariția virozelor și gripei, sistemul nostru respirator are nevoie de o îngrijire suplimentară. Vestea bună este că natura ne vine în ajutor cu remedii naturale eficiente în protecția aparatului respirator: plantele medicinale.

Acestea se diferențiază de plantele normale datorită proprietăților farmaceutice pe care le conțin și care fac posibilă utilizarea lor în scopuri terapeutice, pentru o gamă largă de afecțiuni medicale.

Ciuboțica-cucului

Este o plantă care se găsește în zonele de deal și munte, recunoscută pentru efectele sale terapeutice în afecțiunile respiratorii. Are proprietăți calmante, antiseptice, emoliente, analgezice și cicatrizante asupra sistemului respirator. Este recomandată în cazul în care te confrunți cu bronșite, pneumonie, gripă, astm bronșic, tuse, sinuzită, laringită, însă este utilă și în tratarea migrenelor, nevralgiilor, reumatismului, insomniilor etc.

Grindelia robusta

Cunoscută și sub numele de „planta de gumă”, Grindelia este eficientă în tratarea astmului bronșic, bronșitelor și a tusei seci. Partea aeriană a plantei, folosită în tratamentul afecțiunilor respiratorii, are proprietăți expectorante, antiinflamatoare și sedative, fiind un remediu eficient în ameliorarea simptomelor de răceală și gripă. De asemenea, Grindelia are un efect benefic și în cazul inflamării sinusurilor.

Lichenul de piatră

Cunoscut sub numele de „mușchi de piatră” sau „mușchi de munte”, lichenul de piatră se găsește în zone muntoase și conține substanțe care îi conferă o acțiune calmantă și emolientă. Lichenul de piatră este eficient în tratarea gripei, bronșitelor, astmului bronșic și tusei. De asemenea, această plantă are efect energizant și grăbește vindecarea organismului în urma virozelor.

Cimbrul

Este o plantă întâlnită în zonele de deal și munte, având proprietăți expectorante, antiseptice, antitusive, bactericide și reconfortante. Este recomandată în tratarea bronșitelor, gripei, laringitei, răgușelii, tusei convulsive, precum și în tratarea durerilor de cap, reumatismului, oboselii sau depresiei.

Pătlagina

Conține vitaminele C, A și K și are multiple beneficii asupra sănătății, atât asupra sistemului respirator, cât și digestiv. Are efecte analgezice, cicatrizante, antiinflamatoare, emoliente, dar și antidiareice și hepatoprotectoare.

Pătlagina este utilizată pentru combaterea tusei, laringitelor, bronșitelor, astmului bronșic, sinuzitelor, tuberculozei, precum și în tratarea hepatitelor, infecțiilor hepatice, ulcerelor, gastritelor, enteritelor, diareei etc.

Alege BronhoSuport pentru sănătatea sistemului respirator

Plantele medicinale enumerate mai sus sunt eficiente în ameliorarea problemelor aparatului respirator, mai ales atunci când sunt utilizate toate împreună. Spre exemplu, BronhoSuport Naturalis conține miere polifloră, extract hidroalcoolic din frunze de pătlagină, tinctură de cimbru de cultură, tinctură de Grindelia robusta, tinctură de lichen-de-piatră și tinctură de ciuboțica-cucului.

Asocierea acestor substanțe are un efect benefic asupra sănătății sistemului respirator, precum și proprietăți antitusive, expectorante și calmante.

Deși plantele medicinale sunt utilizate din cele mai vechi timpuri pentru tratarea anumitor afecțiuni medicale, în cazul în care simptomele se agravează, este recomandat să ceri sfatul medicului.

Pe lângă susținerea sistemului respirator, nu uita de sistemul imunitar, care toamna și iarna are nevoie de o îngrijire sporită pentru a face față virusurilor și bacteriilor. În sezonul rece, este important să adopți o alimentație echilibrată, să te hidratezi corespunzător și să te odihnești.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,