Skip to article

Treci natural peste sindromul premenstrual

Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență este între 20 și 40 de ani.

Iar stresul, unul din principalii „agresori” ai omului modern, este unul dintre factorii favorizanți ai simptomelor de SPM. Ca să nu mai vorbim de zilele în vremea pandemiei!

O problemă veche de când lumea

Sindromul premenstrual (SPM) a fost definit de Colegiului American al Ginecologilor și Obstetricienilor ca o combinație dintre un simptom fizic și unul emoțional, care se manifestă cinci zile înaintea menstrei și dispare odată cu oprirea sângerării menstruale.

Aceste simptome (au fost identificate peste 150!) trebuie să fie suficient de severe cât să interfereze cu ocupația, viața socială sau activitatea interpersonală. Ele sunt:

- fizice ( tensiune mamară, balonare, creștere în greutate,migrenă, oboseală, transpirații ale extremităților, dureri de piept, dureri pelvine, constipație/diaree, acnee,etc)

- de comportament ( schimbarea dietei, creșterea apetitului, poftă de dulciuri, schimbarea orarului de somn, scăderea puterii de concentrare, oboseală, hipersensibilitate la lumină sau sunet, modificări ale personalității)

- emoționale ( creșterea iritabilitatii, schimbări ale dispoziției)

Circa 50% din femei au simptome premenstruale, însă doar la 13-19% dintre ele simptomele sunt atât de severe încât să interfereze cu activitatea zilnică.

Forme ușoare, moderate și severe

Simptomele ciclice sunt caracteristice perioadei reproductive (cu frecvența maximă la 30-40 ani), ele nu apar înainte de pubertate, în sarcină sau menopauză, nici după histerectomie totală, dar pot persista dacă se conservă ovarele.

SPM poate îmbrăca forme variate: ușoare, moderate și severe. Forma severă se caracterizează prin prezența a cel puțin 5 din următoarele simptome:

- depresie marcată
- anxietate crescută
- labilitate afectivă (se simt brusc triste, sau prezintă accese de plâns nejustificate)
- iritabilitate crescută
- scăderea interesului pentru activități uzuale (muncă, școală, relația cu prieteni)
- scăderea subiectivă a puterii de concentrare
- lipsa de energie
- creșterea apetitului
- somnolență sau insomnia
- lipsa subiectivă de control
- alte simptome fizice (tensiune în sâni, migrene, dureri musculare sau articulare, balonare și creștere ponderală)

Natură și prevenție

Treci natural peste sindromul premenstrual

Pe lângă tratamentele clasice convenționale se poate apela și la tratamente naturiste. Iar un bun exemplu este extractul de fructe de Vitex Agnus Castus (fructul castității sau piperul călugărului). El este unul din cele mai vechi și comune tratamente folosite pentru ameliorarea SPM, a durerilor de sâni, infertilitate.

În SPM ameliorează simptome ca: migrena, constipația, durerile mamare, iritabilitatea și schimbările de dispoziție la mai mult de 50% din femei după 3 luni de administrare.

Vitex Agnus Castus este un supliment alimentar, al cărui mecanism de acțiune se adresează unor modificări hormonale, implicate în SPM moderat sau sever. Cu eficiență dovedită clinic, foarte bine tolerat și ușor de administrat, se poate administra pe termen lung.

Se poate vorbi și de o prevenție printr-un mod de viață sănătos, cu nutriție bună și echilibrată, exerciții fizice regulate, tehnici de reducere a stresului, schimbarea dietei (scăderea aportului de zahăr, cafea, alcool, suplimentarea cu calciu, magneziu, soia, vit. B6, vit. E).

Dar pentru că plantele reprezintă soluția de primă intenție și fără efecte secundare în cazul afecțiunilor pe termen lung, Plantamed recomandă Femicur din extract uscat de fructe de Vitex agnus castus pentru problemele legate de tulburări de ciclu menstrual și mastodinie, la adolescente și femei active.

Articole recomandate

Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru" Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru"
Epidemiologul Emilian Imbri vine cu un avertisment dur dupa ce specialistii din intreaga lume au intrat in alerta dupa depistarea noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Medicul avertizeaza ca aceasta noua varianta este foarte periculoasa. De asemenea, specialistul este de parere ca va
De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate
Anumite persoane nu se imbolnavesc niciodata de Covid, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate. Oamenii de stiinta au analizat acest aspect si au aflat raspunsul. Cercetatorii au descoperit care este explicatia in acest caz. Potrivit cercetarilor facute, aceste persoane au o memorie imuna
Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta
Viata este un amalgam de sentimente, de trairi si experiente. Partea mai putin placuta este ca nu toate sunt placute, unele pot fi chiar traumatizante. Poate ca divortul parintilor te-a afectat foarte mult, poate ca au existat violente in familie sau poate chiar tu ai trecut la randul tau prin
Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma? Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma?
Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, la scăderea riscului de boli de inimă și conțin proteine de calitate, fiind în același timp sărace în calorii. Unele oua au insa pete sau umflaturi pe coaja, iar multe persoane se intreaba ce
Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie
Povestea tineretii fara batranetii nu se aplica in realitate. Sunt intr-adevar moduri prin care putem tine in frau semnele imbatranii precoce. Femeile mai au la indemana si diverse trucuri cosmetice si estetice prin care pot pacali varsta. Cu toate acestea, imbatranirea este etapa fireasca in viata