Skip to article

Treci natural peste sindromul premenstrual

Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență este între 20 și 40 de ani.

Iar stresul, unul din principalii „agresori” ai omului modern, este unul dintre factorii favorizanți ai simptomelor de SPM. Ca să nu mai vorbim de zilele în vremea pandemiei!

O problemă veche de când lumea

Sindromul premenstrual (SPM) a fost definit de Colegiului American al Ginecologilor și Obstetricienilor ca o combinație dintre un simptom fizic și unul emoțional, care se manifestă cinci zile înaintea menstrei și dispare odată cu oprirea sângerării menstruale.

Aceste simptome (au fost identificate peste 150!) trebuie să fie suficient de severe cât să interfereze cu ocupația, viața socială sau activitatea interpersonală. Ele sunt:

- fizice ( tensiune mamară, balonare, creștere în greutate,migrenă, oboseală, transpirații ale extremităților, dureri de piept, dureri pelvine, constipație/diaree, acnee,etc)

- de comportament ( schimbarea dietei, creșterea apetitului, poftă de dulciuri, schimbarea orarului de somn, scăderea puterii de concentrare, oboseală, hipersensibilitate la lumină sau sunet, modificări ale personalității)

- emoționale ( creșterea iritabilitatii, schimbări ale dispoziției)

Circa 50% din femei au simptome premenstruale, însă doar la 13-19% dintre ele simptomele sunt atât de severe încât să interfereze cu activitatea zilnică.

Forme ușoare, moderate și severe

Simptomele ciclice sunt caracteristice perioadei reproductive (cu frecvența maximă la 30-40 ani), ele nu apar înainte de pubertate, în sarcină sau menopauză, nici după histerectomie totală, dar pot persista dacă se conservă ovarele.

SPM poate îmbrăca forme variate: ușoare, moderate și severe. Forma severă se caracterizează prin prezența a cel puțin 5 din următoarele simptome:

- depresie marcată
- anxietate crescută
- labilitate afectivă (se simt brusc triste, sau prezintă accese de plâns nejustificate)
- iritabilitate crescută
- scăderea interesului pentru activități uzuale (muncă, școală, relația cu prieteni)
- scăderea subiectivă a puterii de concentrare
- lipsa de energie
- creșterea apetitului
- somnolență sau insomnia
- lipsa subiectivă de control
- alte simptome fizice (tensiune în sâni, migrene, dureri musculare sau articulare, balonare și creștere ponderală)

Natură și prevenție

Treci natural peste sindromul premenstrual

Pe lângă tratamentele clasice convenționale se poate apela și la tratamente naturiste. Iar un bun exemplu este extractul de fructe de Vitex Agnus Castus (fructul castității sau piperul călugărului). El este unul din cele mai vechi și comune tratamente folosite pentru ameliorarea SPM, a durerilor de sâni, infertilitate.

În SPM ameliorează simptome ca: migrena, constipația, durerile mamare, iritabilitatea și schimbările de dispoziție la mai mult de 50% din femei după 3 luni de administrare.

Vitex Agnus Castus este un supliment alimentar, al cărui mecanism de acțiune se adresează unor modificări hormonale, implicate în SPM moderat sau sever. Cu eficiență dovedită clinic, foarte bine tolerat și ușor de administrat, se poate administra pe termen lung.

Se poate vorbi și de o prevenție printr-un mod de viață sănătos, cu nutriție bună și echilibrată, exerciții fizice regulate, tehnici de reducere a stresului, schimbarea dietei (scăderea aportului de zahăr, cafea, alcool, suplimentarea cu calciu, magneziu, soia, vit. B6, vit. E).

Dar pentru că plantele reprezintă soluția de primă intenție și fără efecte secundare în cazul afecțiunilor pe termen lung, Plantamed recomandă Femicur din extract uscat de fructe de Vitex agnus castus pentru problemele legate de tulburări de ciclu menstrual și mastodinie, la adolescente și femei active.

Articole recomandate

Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un
Cum remediezi dereglarile de somn Cum remediezi dereglarile de somn
Un somn odihnitor este foarte important pentru starea de bine si de sanatate a fiecaruia dintre noi. Totusi ce putem face atunci cand nu ne putem bucura de efectele binefacatoare ale somnului? Exista numerosi factori care pot cauza dereglari ale somnului, printre care bolile cronice, precum