In secolul vitezei, foarte multe persoane prefera un dus rapid in defavoarea unei bai calde de minimum jumatate de ora, intr-o cada plina cu apa si spuma. Totusi, economisirea timpului nu este mai avantajoasa decat cumulul de beneficii pe care o baie relaxanta le poate aduce.
In afara de faptul ca o baie calda reprezinta antidotul perfect impotriva stresului si tensiunii, ajuta la detoxifiere, stimularea circulatiei sanguine si intarirea sistemului imunitar.
O
baie calda, de care sa te bucuri cel putin o data pe saptamana, va avea efectul terapeutic al unui masaj executat de un profesionist. Relaxarea musculara intensa atenueaza crampele si migrenele si contribuie la o mai buna elasticitate a tesuturilor.
Eliberarea tensiunii psihiceIn cazul in care nivelul de stres te copleseste in mod frecvent, profita de efectul benefic al imbaierii prelungite in cada plina. Un studiu derulat in Osaka, Japonia a descoperit o diminuare a indicatorilor stresului in organism (nivelul hormonilor cortizol si cromogranina) in cazul adultilor care s-au bucurat de o
baie calda timp de 60 de minute.
In plus, ragazul intim este un prilej perfect pentru meditatie, combaterea gandurilor negative si recreerea mintii cu o carte sau o revista.
Eliminarea toxinelorRegleaza temperatura apei astfel incat sa te ajute sa transpiri, dar sa nu iti provoace senzatii neplacute (de arsura) la nivelul pielii. In acest mod, vei stimula eliminarea toxinelor din organism. Activitatea accelerata a sistemului limfatic (responsabil cu transpiratia) va contribui la fortificarea sistemului imunitar, respectiv la imbunatatirea starii generale de sanatate.
Hidratarea pieliiDaca vei adauga uleiuri si saruri speciale pentru baie, iti vei curata pielea de stratul celulelor moarte si vei favoriza hidratarea sa propice. Uleiul de cocos sau de masline poate fi folosit ca tratament pentru pielea uscata, iar un burete putin aspru ajuta la exfolierea gentila a pielii.
Atentie insa, o apa prea fierbinte (care provoaca inrosirea diverselor parti anatomice) este daunatoare sanatatii pielii.
Prevenirea racelii si a gripeiStimularea sistemului vascular si limfatic printr-o baie fierbinte te ajuta sa lupti impotriva infectiilor si a racelilor de sezon, intrucat puterea de reactie a sistemului imunitar creste. Temperatura crescuta a apei omoara o buna parte din virusurile si bacteriile pe care le poti contacta zilnic din atmosfera.
Imbunatatirea circulatiei sanguineO baie fierbinte imbunatateste circulatia sanguina, instalandu-se o stare generala de bine. Fenomenul aduce cu sine si suplimentarea fluxului de celule rosii in tesuturile bolnave.
Cu toate ca o baie fierbinte aduce cu sine atat de multe beneficii pentru sanatate, exista si o serie de precautii pe care este recomandat sa le iei in seama.
persoanele cu hipertensiune arteriala pot suferi stari de rau din pricina expunerii la temperaturile crescute.pentru a evita orice neplacere, raceste apa treptat dupa o baie fierbinte, astfel incat organismul sa aiba ragazul necesar de a-si regla temperatura inainte sa iesi din cada.aburul excesiv poate cauza dificultati de respiratie, asadar ventileaza incaperea daca ai senzatii de sufocare.Autor: Adelina Dobrin