Si adultii trebuie sa bea lapte! 10 beneficii pe care nu le stiai (partea a II-a)

history_edu ele.ro calendar_month 08 Iun 2012, 11:55
Consumul zilnic de lapte si produse lactate este indicatorul unei alimentatii echilibrate. S-a observat ca persoanele care nu beau lapte sunt de obicei si cele care au probleme de greutate in exces sau alte afectiuni datorate unei alimentatii monotone sau hipercalorice.
De cand ne nastem avem nevoie de lapte sau produse lactate in fiecare zi a vietii noastre, pentru ca laptele este un ALIMENT FUNCTIONAL. Adica, pe langa rolul lui nutritiv, laptele contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate.
De aceea, chiar daca suntem "oameni mari" nu trebuie sa uitam de lapte!
1. Stiati ca nimic nu poate inlocui laptele ca sursa de calciu pentru organism? Desi exista calciu in cantitate crescuta si in alte alimente (legume, fructe oleaginoase, cereale), numai din lapte acest mineral poate fi absorbit si utilizat eficient. In lapte exista raportul optim calciu/fosfor = 1/3, absorbtia intestinala este de 40% (fata de 5% din vegetale), iar continutul de calciu este semnificativ (125 mg calciu/100 ml, fata de 21 mg calciu/ 100g in soia).
2. In lapte exista bacterii nobile numite PRO-biotice, adica favorabile vietii (in contrast cu termenul ANTI-biotice, care inseamna impotriva supravietuirii). Laptele este un aliment viu, bacteriile lactice fiind "responsabile" pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte. Aceste bacterii ajung si in intestinul uman, unde echilibreaza si regenereaza flora bacteriana responsabila atat pentru imunitatea organismului, cat si pentru o digestie optima.
3. Stiati ca nu exista fenomenul numit intoleranta la lactoza, fiind vorba doar de o scadere temporara a capacitatii organismului de a digera zaharul din lapte? Lactoza este un dizaharid format din glucoza si galactoza care trebuie "desfacut" de enzima numita lactaza. Daca nu bem lapte si produse lactate in mod constant, aceasta enzima nu se mai produce. In concluzie, cu putin efort si introducand treptat laptele in alimentatie vom scapa de balonarea tranzitorie produsa de acesta. Un mic secret: in produsele lactate acide (lapte batut, iaurt, sana, kefir) si in branzeturi, lactoza este deja "digerata" de bacteriile lactice, deci consumati-le fara grija, nu dau "intoleranta"!
4. Sloganul "Beti zilnic 2 litri de lichide" presupune inclusiv lapte. Laptele contine 83% apa, deci este nu numai un aliment, dar si o sursa de hidratare. Cu conditia sa fie degresate, laptele si produsele lactate acide (lapte batut, iaurt) pot fi baute pe post de apa. In felul acesta, este acoperit necesarul de minerale, iar aportul caloric este nesemnificativ (30 cal/100 ml).

5. Creierului ii place laptele si mai ales forma lui "inghetata"! Laptele este o sursa de serotonina, un aminoacid esential, care nu poate fi sintetizat in organism si trebuie adus prin alimentatie. Nivelul acestei substante in creier determina starea de bine si relaxarea. Mai mult, consistenta cremoasa a unor produse lactate precum smantana, iaurtul, inghetata, stimuleaza o arie corticala responsabila exclusiv de senzatia de buna-dispozitie, asa ca nu e de mirare ca laptele poate fi un antidepresiv foarte eficient.
Citeste prima parte a articolului aici !
Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !
Autor: Dr. Mihaela Bilic
Alte articole despre