Skip to article

Sindromul genito-urinar de premenopauza si menopauza

Sindromul genito-urinar de premenopauza si menopauza
Ce este sindromul urogenital de menopauză? Când o femeie înaintează în vârstă, în perioada de premenopauză și menopauză, nivelul de hormoni sexuali, mai ales cei de tip estrogenic scad.

Această scădere a hormonilor estrogeni duce la modificări semnificative la nivelul zonei genitale (vagin, vulva) și sistemului urinar inferior (vezica urinară, uretră).


Aceste modificări care afecteaza un procent urias

- peste 50% dintre femeile la pre/menopauza includ:
- senzația de uscare, arsură, mâncărime, iritație la nivelul zonei genital;
- absența/scăderea lubrifierii mucoasei genitale în timpul contactului sexual, însoțită de disconfort/durere în timpul contactului sexual (dispareunie) și scăderea satisfacției sexuale;
- atrofia mucoasei genitale;
- nevoia urgentă de a urina, urinare dureroasă (disurie), incontinența urinară sau infecții urinare recurente.

Sindromul genito-urinar de menopauză este cronic și lăsat netratat se accentuează. Deși aceste simptome nu amenință viața, pot impacta profund negativ încrederea în sine și viața de cuplu.

Dr. Gabriela Pasescu, Medic specialist obstetrica–ginecologie / Medic primar medicina generala (Competență ecografie ginecologică), specialist in cadrul Skinmed, cea mai prestigioasa clinica de dermatoestetica din Europa de Est, centru premiat pentru estetica ginecologică non-invazivă ( o ramură medicală de pionierat, pe care SKINMED® a inaugurat-o în București cu aparatură de cel mai înalt nivel la nivel mondial), ne explica toate modalitatile prin care putem trata  sindromul genito-urinar de pre/menopauză:

Inainte de a recurge la orice tip de tratament, este necesara/obigatorie o evaluare corecta a aparatului genital. Recomandecografia ginecologica si obstetricala, care ne furnizeaza detalii de finete ale uterului si anexelor (ovare, trompe), fiind o metoda de diagnostic facila, repetitiva, neiradianta, ce foloseste ultrasunetele. Se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si se poate face fara contraindicatii. Tratamentele de care putem beneficia astazi pentru a trata sindromul genito-urinar sunt:

1.  Tratament simptomatic: lubrifianți non-hormonali sau hormonali (cu estrogenic);
2.  Tratament hormonal: estrogeni sau estrogeni și progesteron sub formă de pastile sau plasturi transdermici;
3.  Tratament laser: se folosește un laser CO2 special care emite unda laser sub forma unor pixeli de energie fini.”, explica medicul.

Această energie pixelată aplicată țesuturilor zonei genitale penetrează și îmbunătățește calitatea mucoasei sau pielii prin stimularea procesului de sinteză de colagen și elastină și prin creșterea vascularizației. Țesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente. Acest proces de remodelare crește elasticitatea și lubrifierea mucoasei genitale având ca efect dispariția/ameliorarea disconfortului spontan sau din timpul contactului sexual.

Prin remodelarea peretului vaginal rejuvenarea vaginală ameliorează incontinența urinară ușoară/moderată. Prin creșterea calității mucoasei vaginale și stimularea proceselor imune locale sunt studii care demonstrează rolul pozitiv al rejuvenarii vaginale inclusiv în vaginite cronice și infecția HPV.

Laserul poate fi folosit și pentru tratamentul introitului vaginal (deschiderea vaginului) și a zonei vulvare (labii mari, labii mici, clitoris) pentru tratamentul lichenului scleros, laxității țesuturilor, atrofiei mucoasei, uscării mucoasei genitale.

Folosit cu rezultate remarcabile in numeroase clinici de specialitate din intreaga lume pentru rejuvenarea vaginală, laserul CO2 special Femilift este recomandat si de catre specialistii-ginecologi din cadrul Skin-Med, fiind un ajutor incomensurabil pentru o categorie larga de femei. Dr. Ioan Boleac, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie / Doctor in Stiinte Medicale, ne explica avantajele folosirii acestui laser remarcabil:

Aparatul emite unda laser sub forma unor pixeli fini de energie. Această energie pixelată aplicată țesuturilor zonei genitale, penetrează și îmbunătațește calitatea mucoasei sau pielii prin stimularea procesului de sinteză de colagen, elastină și prin creșterea vascularizației.

Țesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente. Tratamentul se efectuează cu o probă laser cilindrica, mimând forma vaginului, care se introduce în vagin și transmite într-un mod sigur și eficient energia laser pixelată.

Astfel începe tratamentul de remodelare al straturilor bazale ale mucoasei vaginale prin stimularea sintezei de colagen și elastină. Acest proces de remodelare duce la îngustarea canalului vaginal și creșterea tonusului peretului vaginal, având ca efect o creștere a satisfacției sexuale atât pentru pacientă cat și pentru partener.

Procesul de remodelare crește elasticitatea și lubrifierea mucoasei genitale având ca efect dispariția/ameliorarea discomfortului spontan sau din timpul contactului sexual. Prin remodelarea peretului vaginal, rejuvenarea vaginală ameliorează incontinența urinară ușoară/moderată.

Prin creșterea calității mucoasei vaginale și stimularea proceselor imune locale sunt studii care demonstrează rolul pozitiv al rejuvenării vaginale inclusiv în vaginite cronice și infecția HPV. Laserul poate fi folosit și pentru tratamentul introitului vaginal (deschiderea vaginului) și a zonei vulvare (labii mari, labii mici, clitoris) pentru tratamentul lichenului scleros, laxității țesuturilor, atrofiei mucoasei, uscării mucoasei genitale.”,
explica specialistul.

Când este recomandat tratamentul laser de rejuvenare vaginală?

- Pacientele cu laxitate vaginală după sarcini, nașteri naturale, epiziotomii sau din alte cauze și care au observat o scădere a satisfacției sexuale
- Paciente cu sindrom urogenital de menopauză (uscare, usturime, arsură, atrofie, lipsa lubrifierii mocoase genitale, contact sexual dureros)
- Paciente care datorită vârstei, hormonilor, sarcinilor observă modificări inestetice ale zonei vulvare (laxitate, pigmentare, atrofie, uscare)
- Paciente cu lichen scleros cronic genital
- Paciente cu incontinență urinară ușoară/moderată

Skinmed Clinic
Adresa: Piata Alba Iulia nr. 2, București 
Telefon: 0786 356 361
Website: www.skin-med.ro

Articole recomandate

Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru" Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru"
Epidemiologul Emilian Imbri vine cu un avertisment dur dupa ce specialistii din intreaga lume au intrat in alerta dupa depistarea noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Medicul avertizeaza ca aceasta noua varianta este foarte periculoasa. De asemenea, specialistul este de parere ca va
De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate
Anumite persoane nu se imbolnavesc niciodata de Covid, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate. Oamenii de stiinta au analizat acest aspect si au aflat raspunsul. Cercetatorii au descoperit care este explicatia in acest caz. Potrivit cercetarilor facute, aceste persoane au o memorie imuna
Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta
Viata este un amalgam de sentimente, de trairi si experiente. Partea mai putin placuta este ca nu toate sunt placute, unele pot fi chiar traumatizante. Poate ca divortul parintilor te-a afectat foarte mult, poate ca au existat violente in familie sau poate chiar tu ai trecut la randul tau prin
Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma? Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma?
Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, la scăderea riscului de boli de inimă și conțin proteine de calitate, fiind în același timp sărace în calorii. Unele oua au insa pete sau umflaturi pe coaja, iar multe persoane se intreaba ce
Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie
Povestea tineretii fara batranetii nu se aplica in realitate. Sunt intr-adevar moduri prin care putem tine in frau semnele imbatranii precoce. Femeile mai au la indemana si diverse trucuri cosmetice si estetice prin care pot pacali varsta. Cu toate acestea, imbatranirea este etapa fireasca in viata