Exista anumite reguli de baza ce trebuie respectate daca vrei sa rezolvi o situatie conflictuala spre multumirea tuturor.
Adopta o atitudine pozitiva, nu una generatoare de confruntari. Problemele se rezolva rareori prin confruntare directa sau cearta.
Ramai calma si asigura-te ca limbajul tau corporal nu este nici defensiv, nici amenintator. Trebuie sa detii controlul.
Pastreaza distanta de un brat. Asta iti permite sa te feresti in cazul in care celalalt lanseaza un atac. Nu incerca niciodata sa atingi o persoana furioasa deoarece un asemenea gest va incuraja o riposta.
Nu vorbi "de sus" si nu folosi gesturi care pot fi interpretate ca sugerand prostia individului - cel mai probabil acest lucru va inflama situatia.

Nu tipa si nu ridica vocea. Tipatul este un mod agresiv de comunicare si va deranja nu numai persoana din fata ta ci si pe cei din jur.
Evita sa arati cu degetul catre oameni. Daca vrei sa le captezi atentia, sau vrei sa-i directionezi intr-un anumit mod, foloseste mana. Chiar aratatul cu degetul mare, incuviintarea sau clatinarea capului intr-o anumita directie sunt privie ca gesturi ursuze si cel mai probabil vor cauza iritare.
Nu chema cu degetul aratator deoarece acest gest este adesea perceput ca sarcastic sau condescent. Cand ai de-a face cu copii sau grupuri, poti folosi intregul brat pentru a chema, dar acest lucru trebuie facut in asa fel incat sa eviti impresia ca grabesti oamenii.
Mentine contactul vizual cu celalalt pentru a arata ca esti interesata si preocupata. A privi in jos sau intr-o parte poate fi perceput ca dezinteres si poate cauza suparare.
Evita dezacordul, adica incearca sa nu scuturi capul sau sa fluturi degetul. Daca trebuie sa spui "nu", este mai bine sa folosesti toata mana, gestul cu palma in jos, mentinand, in acest timp, un contact vizual prietenos.
Pasteaza o pozitie dreapta cand stai asezata. Acest lucru iti da un aer atent, profesional si detensionat. Statul intr-o rana, asezarea picioarelor pe scaune sau pe birou indica lipsa de respect, iar lasatul pe spate cu mainile stranse la ceafa confera un aer "superior".
Evita "culegerea scamelor". Acest gest indica faptul ca nu esti de acord cu cineva si ca nu esti dispusa sa te deranjezi pentru a discuta cu el.
Arata intelegere cand persoana cu care ai de a face devine nervoasa. Gesturi simple, cum ar fi unirea blanda a palmelor intr-o miscare in jos, insotite de comentarii de genul "Inteleg cum te simti, hai sa discutam despre asta", pot impiedica o situatie dificila sa capete un caracter de confruntare. Traditia veche de cand lumea de a oferi ceai sau cafea in astfel de momente nu trebuie pierduta din vedere.