Skip to article

Esenta relatiilor interpersonale

Esenta relatiilor interpersonale
Ne tot gandim la compatibilitate, temperament, character, nu sunt excluse zodiile. ( Nu vreau sa se inteleaga ca sunt impotriva celor ce alcatuiesc horoscopul sau construiesc astrograme; respect specialistii, chiar daca unele domenii sunt slab conturate.) Ca si cand un anumit tip de temperament sau o anumita zodie ar fi un tipar in care ne-am incadra cu exactitate; apoi ne-am raporta la o alta persoana care in mod strict s-ar identifica cu un alt tipar.

Si incercam sa gandim relatia ca si cand am fi aplicat o formula matematica. Dar fiecare dintre noi este o fiinta complexa, ce nu poate fi incadrata cu exactitate intr-un tip strict, ci este o combinatie a acestora, o combinatie cu anumite trasaturi dominante.

Incercam sa gandim relatiile prin prisma trasaturilor standard date de temperament, caracter sau de zodie; le gandim cu scopul de a le intelege, caci, de foarte multe ori - si psihologia sociala mentioneaza un raport de 4/5 - nu ne putem alege persoanele cu care sa formam o "diada", un cuplu perfect. Nu ne alegem colegii de serviciu, parintii sunt cei pe care-i avem, nu-i putem schimba. Relatiile imperfecte sunt greu de modelat in timp, raman mediocre. ( Jean Mainsonneuve).

Este foarte cunoscuta analiza relatiilor interpersonale din perspectiva asemanarii sau a complementaritatii - "atractia extremelor". Mult mai putin se cunoaste partea de profunzime, esenta asemanarii.

Prietenii se aseamana mai mult din perspectiva atitudinilor, valorilor, a modului de exprimare si mai putin din perspectiva trasaturilor de personalitate. Desi exista tendinta de a crede ca ne atasam de o persoana cu care ne asemanam, totusi, realitatea demostrata de multe cercetari arata ca relatiile conjugale se bazeaza mai mult pe complementaritate decat pe asemanare.

Armonia din interiorul unei relatii depinde de echilibrul dintre intitiativa ?a da, a oferi, a conduce - si receptivitate - a primi, a suporta - , dar si intensitatea cu care se manifesta afectiunea, rezerva sau nevoia de exprimare a sentimentelor. Exista o corelatie intre cele doua moduri de interpretare a relatiilor interper sonale: similaritatea si compementaritatea si nevoile interioare. Similitudinea raspunde unor nevoi de securitate, iar complementaritatea unor nevoi de implinire.

Dar dincolo de aceasta incercare din interiorul psihologiei sociale de a stabili esenta relatiilor inter persoanale, trebuie sa recunoastem ca adevarata cheie a acestora se afla la nivelul armoniei dintre modurile in care se manifesta intr-o anumita situatie.

Articole recomandate

Totul despre cum este femeia Varsator in pat Totul despre cum este femeia Varsator in pat
Un spirit independent si original, femeia Varsator manifesta aceleasi trasaturi si in pat. Este una dintre cele mai sexi native si cucereste prin faptul ca este lipsita de inhibitii. Adora sa satisfaca fanteziile iubitului si nu se da in laturi nici de la jocuri sexuale sau pozitii neconventionale.
Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult
Numarul celor care lucreaza prea mult, in detrimentul vietii lor sexuale este in continua crestere. Fenomenul nu este limitat si este specific multor zone geografice. Site-ul Netdoctor.co.uk trateaza subiectul in detaliu si explica efectul numeroaselor ore petrecute la munca si cum se repercuteaza
13 idei ca sa arati super sexy 13 idei ca sa arati super sexy
Cu totii vrem sa impresionam pe acel cineva special din viata noastra. Si, in mod evident, punem accent pe aspectul nostru fizic, deoarece acesta iese in evidenta la prima vedere. Si e firesc sa fie asa, in fond, orice cadou arata de o mie de ori mai bine daca e ambalat corespunzator si-i punem si
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor
Femeile sunt foarte vulnerabile in fata infecțiilor vaginale, de aceea este foarte importanta igiena intima. Specialistii in ginecologie recomanda purtarea de lenjerie intima din bumbac, evitarea hainelor prea stramte, folosirea unor sapunuri cu PH neutru si evitarea dusurilor vaginale. 
5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana 5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana
Viata sexuala are un rol important in buna functionare a organismului. Potrivit unui studiu publicat in Medical Daily, chiar si cateva zile de abstineta sexuala pot duce la modificari majore ale organismului.  Iata care sunt cele mai ciudate schimbari care pot aparea daca iti intrerupi viata