Skip to article

Fantasma in legatura familiala

Fantasma in legatura familiala
"Sunt de acord

De multe ori, eu sunt cea distanta, care nu are chef de nimic, mai ales de vorba.

Daca in cadrul unui cuplu sunt resimtite negativ momentele de tacere, atunci cred ca este o problema. Linistea si intimitatea partenerului trebui respectaa si mai ales inteleasa. Nimeni nu poate sta in priza 24/24!"
- spune o cititoare intr-un comentariu la una dintre discutiile noastre.

Claudiu Ganciu:
Cei doi parteneri sunt impreuna, intr-o forma sau alta. Momentele de tacere sunt acele momente in care nu se vorbeste. Dar ce se intampla in aceste momente? El este linistit, are o intimitate. Aceasta intimitate intra in contradictie cu dorinta ei de a vorbi, discuta, comunica. Care este aspectul negativ aici?

Mie mi se pare ca ar fi vorba, in aceasta situatie de doua dorinte contradictorii ale celor doi. El are dorinta unei intimitati. Ea are dorinta de a face ceva impreuna cu el. Din aceasta contradictie a doua dorinte care, evident, nu pot sa fie realizate concomitent se creeaza premisa unui conflict. Dar acest conflict se bazeaza pe o fantasma la care ambii adera - ca ei sa simta concomitent aceleasi dorinte. Fantasma este suportul de baza pe care se structureaza restul. Ea nu este vizibila, identificabila, ci este un suport, un ceva foarte intim, foarte cunoscut asa cum sunt peretii unei camere in relatie cu camera.

Fantasma in legatura familiala

Anca Munteanu:
Cititoarea spune ca nimeni nu poate sta in priza 24/24 si ma intreb daca a fi impreuna cu partenerul este asociat cu aceasta stare de fi in priza, adica de a fi atent, foarte prezent, de a face ceva, a spune ceva, a-l atinge, a-i arata, a interactiona.

Ea spune ca momentele de tacere in cuplu sunt resimtite negativ. Ce se intampla atunci in interiorul celor doi? Ce este acest negativ din jurul tacerii? Este o ne-cooperare? Este ostilitate? Este lipsa de dorinta? Este respingere?

Claudiu Ganciu:
Este o citire a mesajului cititoarea. Acest comentariu a generat aceste intrebari. Iar intrebarile pleaca de la incercarea de a identifica fantasma care face posibil mesajul. Adica - din moment ce cititoarea specifica un lucru - "nimeni nu poate sa stea in priza 24 ore", putem presupune ca exista fantasma ca relatia de cuplu presupune fantezia a doua persoane mereu atente. Fantezia nu apare ca atare ci este implicita.

Toate celelalte ipoteze privind trairea unei emotii ar fi derivate din existenta acestei fantasme. Dar fiecare ipoteza sugerata de tine poate sa exprime suferinta unui cuplu:
- necooperarea celuilalt
- ostilitatea in cuplu
- el nu ma doreste
- el ma respinge

Toate sunt interpretari posibile pe care cineva le poate face exprimand imposibilitatea fantasmei ca doua persoane sa fie in permanenta atente unul la celalalt (in priza 24 ore). Este o interpretare posibila dar aceste continuturi manifeste (liniutele sugerate) au ca fond comun o fantasma in care cineva crede si nu o considera fantasma ci realitate.

Anca Munteanu:
Deci exista o confuzie intre fantasma si realitate, care da senzata de pericol iminent contra caruia te poti apara doar fiind mereu in priza.

Claudiu Ganciu:
Fantasma relatiei "mereu atente" care creeaza senzatia si nevoia de a fi "in priza" este atat o fantasma dar si un pericol. Pericolul este constituit ca o fantasma. Ideea fantasmei si a pericolului este data de intalnirea nevoii de pastrare a propriei fiinte intr-o lume relativ ne-controlabila.

Mentinerea propriei persoane in existenta devine dificila inca de mic copil. Daca mama este necesar sa fie mereu atenta cu copilul, aceasta are o motivatie in sine. Dar mama care este mereu atenta poate deveni si un pericol la adresa copilului. Mama fantasmeaza aceasta atentie "mereu in priza" si cauta la randul ei sa identifice pericole in tot ceea ce exista in jurul copilului. Problema principala a fantasmei este permanenta ei, faptul ca nu se poate modifica ceea ce face sa presupuna negarea posibiltiatii de schimbare a celuilalt.

Anca Munteanu:
Mi se pare important sa spunem in acest context ca fantasma nu este constienta ci inconstienta, ca noi nu ajungem in mod obisnuit la continutul ei. In exemplul luat, nu ne dam seama ca exista o fantasma a relatiei "24 din 24" dar simtim, asa cum spune cititoarea, ca negativa tacerea. Este o simtire, poate un regret, indoiala, enervare. Nu stim care este cauza dar gasim diferite aspecte de care sa legam aceasta stare. Ne gandim ca poate partenerul este retras din cauza lipsei dorintei si incercam sa revigoram dorintele lui sau ca a existat ceva care l-a suparat si incercam sa-l impacam. Toate aceste aspecte manifeste, actiuni, ganduri, tendinte apar la suprafata dar fantasma ramane inconstienta. Ea este cea care a produs trairea afectiva.

Sursa: Psiholog Anca Munteanu si Psiholog Claudiu Ganciu
www.centrupsihologie.ro

Articole recomandate

Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult
Numarul celor care lucreaza prea mult, in detrimentul vietii lor sexuale este in continua crestere. Fenomenul nu este limitat si este specific multor zone geografice. Site-ul Netdoctor.co.uk trateaza subiectul in detaliu si explica efectul numeroaselor ore petrecute la munca si cum se repercuteaza
13 idei ca sa arati super sexy 13 idei ca sa arati super sexy
Cu totii vrem sa impresionam pe acel cineva special din viata noastra. Si, in mod evident, punem accent pe aspectul nostru fizic, deoarece acesta iese in evidenta la prima vedere. Si e firesc sa fie asa, in fond, orice cadou arata de o mie de ori mai bine daca e ambalat corespunzator si-i punem si
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor
Femeile sunt foarte vulnerabile in fata infecțiilor vaginale, de aceea este foarte importanta igiena intima. Specialistii in ginecologie recomanda purtarea de lenjerie intima din bumbac, evitarea hainelor prea stramte, folosirea unor sapunuri cu PH neutru si evitarea dusurilor vaginale. 
5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana 5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana
Viata sexuala are un rol important in buna functionare a organismului. Potrivit unui studiu publicat in Medical Daily, chiar si cateva zile de abstineta sexuala pot duce la modificari majore ale organismului.  Iata care sunt cele mai ciudate schimbari care pot aparea daca iti intrerupi viata
Sexting: regulile jocului. Sfaturi importante pentru femei Sexting: regulile jocului. Sfaturi importante pentru femei
E foarte la moda, dar nu asta e motivul principal pentru care sa-l incerci. Fie ca esti aventuroasa si iti place sa flirtezi, fie te afli intr-o relatie la distanta, iti doresti sa retrezesti pasiunea in casnicie sau pur si simplu sa-i mentii lui interesul viu pana la urmatoarea intalnire,