Skip to article

Timpul in relatie

Timpul in relatie
Anca Munteanu:
Ne-am referit la absenta partenerului din spatiul fizic dar si la absenta din spatiul interior si acum propun sa ne referim la timp. Cum simtim trecerea timpului atunci cand suntem intr-o relatie? Cum apare nerabdarea, graba intr-o relatie si ce se intampla odata cu trecerea timpului? Cum evolueaza o legatura adica cum reuseste timpul sa o organizeze?

Adesea auzim expresii ca: "Nu mai este ca la inceput", "Sper ca in viitor sa...", "Cand ne-am cunoscut era altfel" etc.

Claudiu Ganciu:
Timpul in relatie cred ca se bazeaza pe doua procedee - cel de idealizare si cel de dez-idealizare. De asemenea mai vorbim despre temporalitatea relatiei, de modul in care un cuplu recepteaza ca desfasurare in timp a diferitelor evenimente pe care le localizeaza avand ca principal criteriu varsta. Procesul de idealizare eu il gasesc ca fiind foarte prezent in relatii. Este vorba de acea etapa in care un cuplu recepteaza pe celalalt ca fiind o imagine vie a propriei dorinte. Cei doi comunica intr-un mod inconstient care conduce la formarea unei iluzii - ca celalalt va reusi sa indeplineasca o functie de continere unica, irepetabila si fantasmatic foarte prezenta. Aceasta iluzie este posibila in contextul in care realitatea celuilalt, propria realitate ca si realitatea sociala sunt izolate si sunt trecute intr-o penumbra. In acest proces, imaginea celuilalt in lumea fantasmatica proprie capata valentele propriei dorinte iar ceea ce mie mi se pare ca fiind general valabil este capacitatea de continere a celuilalt. In acest proces nu exista temporal, timpul este receptat asa cum este in basme: "a fost odata ca niciodata" (putea sa fie oricand si niciodata).

Timpul in relatie

Anca Munteanu:
Asta ma face sa ma intreb daca nu putem vorbi despre un timp interior (conform cu dorintele noastre), un timp exterior (obiectiv) si o atemporalitate care exista in orice relatie. Ele nu pot merge impreuna, sunt opuse, ca si constientul si inconstientul. La "ciocnirea" dintre ele, apare o suferinta ca si cum am constata brusc ca timpul trece. Adesea in relatie acest lucru este regretabil, este acompaniat de regret si tristete. La inceput este idealizarea partenerului si apoi, cu trecerea timpului se produce dezidealizarea - "nu mai frumos ca la inceput". Asta pentru ca in realitatea obiectiva, timpul trece si lasa urme, pe cand in cel inteior nu. Dar oare nu sunt si relatii in care trecerea timpului aduce ceva suficient de bun, pe care parteneri il pot pastra si acumula, se pot imbogati pe masura trecerii timpului?

Claudiu Ganciu:
Eu nu as opta pentru un timp interior ci pe un mod de a intelege timpul. Pe de o parte exista receptarea temporalitatii, a curgerii in timp a relatiei. In aceasta faza vorbim despre o integrare a realitatii relatiei, a resimtirii curgerii timpului. Pe de alta parte, starea de absenta a starii de curgere a timpului este, mai curand, o stare de plasare in imaginar, in ideal. Starile acestea devin evidente atunci cand vorbim de aparitia unui copil al cuplului care constituie o dovada evidenta a temporalitatii, prin faptul ca el creste, ca are aniversari, ca merge la gradinita, la scoala etc. Absenta temporalitatii in relatia cu copilul este o modalitate de a-l resimti ca obiect imaginar, ca o negare a cresterii.

Un alt motiv pentru care nu cred ca vorbim despre un timp interior este dat de caracterul abstract al timpului. El nu exista la nivel concret decat prin manifestari comparative - "acum este asa iar atunci a fost asa". Am vorbi despre un abstract interior - putem vorbi despre acest "abstract" la nivel cognitiv - putem gandi abstractul.

Anca Munteanu:
Sigur ca exista aspecte concrete care arata ca timpul curge si copiii sunt unul dintre cele mai importante lucruri intr-un cuplu. Cu toate astea, cred ca receptarea temporalitatii este foarte specifica relatiei, legaturii celor doi. O putem lega de plasarea in imaginar si de dorinte si asta n-o face mai putin importanta. Ma gandesc ca atunci cand esti indragostit, timpul trece foarte repede langa persoana iubita. Cu totul altfel, atunci cand exista o stare de nemultumire si cand timpul langa partener trece foarte greu. De asemenea, ma gandesc la amintiri si la vise de viitor si la toate calatorile pe care mintea noastra le face inainte si inapoi in timp.

Claudiu Ganciu:
Receptarea temporalitatii, a curgerii timpului, a modului in care s-au transformat dorintele, idealurile, anxietatile, asteptarile de la celalalt este un lucru intr-adevar important. A recepta temporalitatea inseamna a diferentia istoria cuplului. Asa cum o analiza individuala reda o temporalitate a fiecarei persoane prin propunerea unei curgeri temporale care plaseaza in desfasurarea sa evenimente reale si trairi care pornesc cumva dinaintea nasterii proprii, tot la fel si o terapie analitica de cuplu reda temporalitatea cuplului, o temporalitate care incepe inaintea momentului intalnirii celor doi si continua pana in momentul prezent. Temporalitatea cuplului inseamna integrarea fantasmei si diferentierea ei de evenimente reale.

La nivel social, istoria unei tari este importante, ea incepe undeva departe (ne tragem din... - spune fiecare popor) iar aici intervin diferite fantasme in timp ce istoricul plaseaza aceste fantasme in realitatea unor fapte istorice. Faptul ca am evoluat repede sau incet ca popor este subiectiv si este dat de fantasma, in realitate stim ca Burebista si Cezar au fost contemporani. Cu cat stim mai putin despre realitatea istorica cu atat umplem mai mult spatiul liber cu fantasma.

Anca Munteanu:
Ne-am apropiat mult de fantasma si cred ca putem sa ne referim la ea si la circuitul fantasmatic intre membrii cuplului si ai familiei in discutia urmatoare.

Dar pana atunci, asteptam parerile voastre in legatura modul in care resimtim trecerea timpului in relatiile dintre membrii cuplului sau ai familiei.


Sursa: Psiholog Anca Munteanu si Psiholog Claudiu Ganciu
www.centrupsihologie.ro

Articole recomandate

Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult
Numarul celor care lucreaza prea mult, in detrimentul vietii lor sexuale este in continua crestere. Fenomenul nu este limitat si este specific multor zone geografice. Site-ul Netdoctor.co.uk trateaza subiectul in detaliu si explica efectul numeroaselor ore petrecute la munca si cum se repercuteaza
13 idei ca sa arati super sexy 13 idei ca sa arati super sexy
Cu totii vrem sa impresionam pe acel cineva special din viata noastra. Si, in mod evident, punem accent pe aspectul nostru fizic, deoarece acesta iese in evidenta la prima vedere. Si e firesc sa fie asa, in fond, orice cadou arata de o mie de ori mai bine daca e ambalat corespunzator si-i punem si
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor
Femeile sunt foarte vulnerabile in fata infecțiilor vaginale, de aceea este foarte importanta igiena intima. Specialistii in ginecologie recomanda purtarea de lenjerie intima din bumbac, evitarea hainelor prea stramte, folosirea unor sapunuri cu PH neutru si evitarea dusurilor vaginale. 
5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana 5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana
Viata sexuala are un rol important in buna functionare a organismului. Potrivit unui studiu publicat in Medical Daily, chiar si cateva zile de abstineta sexuala pot duce la modificari majore ale organismului.  Iata care sunt cele mai ciudate schimbari care pot aparea daca iti intrerupi viata
Sexting: regulile jocului. Sfaturi importante pentru femei Sexting: regulile jocului. Sfaturi importante pentru femei
E foarte la moda, dar nu asta e motivul principal pentru care sa-l incerci. Fie ca esti aventuroasa si iti place sa flirtezi, fie te afli intr-o relatie la distanta, iti doresti sa retrezesti pasiunea in casnicie sau pur si simplu sa-i mentii lui interesul viu pana la urmatoarea intalnire,