Citeste prima parte a articolului aici .
O viata sexuala regulata este buna pentru sanatate. Poate satisface nevoia de intimitate, atat cea emotionala cat si fizica, si ajuta partenerii sa ramana apropiati. Si atunci, de ce nu avem parte de atat de mult sex pe cat ar trebui, sau pe cat ne-am dori?
5. Ai ajuns la menopauza
Inaintea menopauzei, schimbarile hormonale - in special scaderea nivelului de estrogen - duc la schimbari psihologice care pot face sexul sa para la fel de placut precum un maraton cu o piatra in pantof. Tesutul senzitiv vaginal devine mai putin lubrifiat ceea ce face actul sexual dureros. Si cum nimeni nu vrea sa simta durere in timpul sexului, ergo lipsa lui.
Vorbeste cu medicul despre partile pozitive si negative ale terapiei de inlocuire a estrogenului care ar putea ameliora simptomele menopauzei. De asemenea, poti folosi lubrifianti pe baza de apa pentru a diminua durerea si a face sexul mai placut.
6. Partenerul tau nu are chef
Tu poti fi pregatita pentru o cursa lunga, dar motorul partenerului tau pare sa se fi oprit. Poate fi o reactie de retragere emotionala - problemele obisnuite ce apar intre soti au prostul obicei de a-si scoate capul la suprafata in dormitor. Si e cu atat mai rau cand partenerului tau isi este greu sa-si exprime sentimentele cum trebuie. Sau poate doreste sa fii mai aventuroasa in pat, ori sa arati mai mult entuziasm.
Stati de vorba fara a-l invinui si fara a-l judeca. Daca viata sexuala a unui barbat nu functioneaza asa cum si-ar dori, poate simti ca s-a ratat ca barbat, deoarece barbatii investesc mult mai mult timp decat noi in sexualitatea lor. Incearca sa abordezi subiectul intr-un mod intelegator si afectuos.
7. Esti deprimata
Atunci cand nu te simti tocmai ok cu viata ta, dorinta sexuala poate avea mult de suferit, mai ales daca esti femeie. Femeile tind sa se izoleze iar asta poate pune la incercare chiar si cea mai puternica relatie. Antidepesivii te pot face sa te simti mai bine, dat iti pot afecta si abilitatea de a atinge orgasmul.
Daca observi ca apetitul tau sexual o ia in panta dupa ce incepi o noua medicatie, spune-i doctorului. Acesta ar putea sa-ti prescrie un inlocuitor care nu iti afecteaza orgasmul. Ia in considerare si alte forme de tratament - psihoterapia nu provoaca disfunctii sexuale si este ficienta mai ales in depresiile usoare si moderate. Sportul ajuta si el - sporeste buna dispozitie si energia precum si circulatia sangelui in organele genitale.
Citeste despre ceilalti inamici ai sexului in partea a III-a a articolului.