Skip to article

Orientarea sexuala: homo, bi sau hetero?

Orientarea sexuala: homo, bi sau hetero?
Orientarea sexuala este probabil unul din cele mai eronate concepte aplicate sexualitatii umane, pentru ca, la fel ca toate celelalte aspecte ale existentei umane, este practic imposibil sa definesti sexualitatea intre niste limite concise si exclusive.

Ce inseamna de fapt orientarea sexuala?

Termenii folositi pentru a descrie orientarea sexuala a unei persoane au fost creati pentru a determina genul celor fata de care o persoana se simte atrasa sau cu care are contacte sexuale. Astfel, prefixul "homo-" inseamna "acelasi" in termeni medicali, deci "homosexual" inseamna ca o persoana se angajeaza in comportament sexual cu o persoana de acelasi sex. Prefixul "hetero-" inseamna diferit, deci "heterosexual" este o persoana care simte atractie sexuala fata de o persoana de gen diferit. Prefixul "bi" inseamna doi, bisexuala fiind o persoana care se simte atrasa de ambele genuri, masculin si feminin.

Orientarea sexuala: homo, bi sau hetero?

Aceste cuvinte - homosexual, heterosexual si bisexual - nu poarta in sine nici un fel de judecata, pur si simplu ne ofera mijloacele pentru a putea descrie un aspect al sexualitatii umane.

Din pacate, orientarea sexuala a unei persoane a ajuns de fapt sa fie o descriere cu semnificatii sociale, politice si religioase. Orientarea ta sexuala va determina daca esti acceptabila pentru familie, prieteni, colegi, comunitate, guvern sau religie. Interesele sexuale si experientele au ajuns sa reprezinte genul de persoana care esti, si daca vei fi acceptat de catre ceilalti. Chiar daca activitatile tale sexuale nu ii afecteaza in nici un fel pe cei din jur, chiar daca nu ranesti pe nimeni fizic sau emotional, poti fi catalogat de cei din jur drept o persoana periculoasa, nociva sau o influenta negativa.

Reguli precise?

Multi indivizi, grupuri si institutii catalogheaza orientarea sexuala in termeni concreti. Pentru ei sunt cateva reguli foarte simple care guverneaza sexualitatea. Ei recunosc numai doua sexe si doar acte sexuale care rezulta in conceptie si apoi nastere. Orice in afara acestor limite stricte este inacceptabil pentru ei. Ei nu constientizeaza alte posibilitati. Dar regulile lor simpliste nu au nici o legatura cu realitatea, cu lumea reala in care traim.

Exista mai mult de doua sexe - masculin si feminin.

Exista de asemenea si intersexele, cei care poseda caracteristici anatomice, psihologice si/sau genetice care corespund atat sexului masculin cat si celui feminin. Sunt ceea ce numim caracter asexuat / barbat afemeiat / hermafrodit / femeie-barbat / homosexual o bisexual. Aproximativ 1 din 100 de indivizi se nasc interxuali. Sunt multe forme diferite de intersexualitate, iar acesti indivizi au grade diferite de masculinitate sau feminitate. Putem spune ca genul masculin si cel feminin se afla la polii opusi ai unui spectru infinit pe posibilitati ale genului. Chiar daca societatea ne catalogheaza ca fiind la un pol sau altul al acestui spectru, in realitate majoritatea suntem undeva la mijloc. Foarte putini indivizi sunt 100% feminin sau 100% masculin, fizic si psihologic.

Orientarea sexuala: homo, bi sau hetero?

Homosexualitate vs. heterosexualitate

In mod asemanator, heterosexualitatea si homosexualitatea sunt poli opusi ai unui spectru infinit de potentiale orientari sexuale. La nastere, ne putem afla fie in centrul acestui spectru, cu adevarat bisexuali, fiind mai apoi modelati de experientele de viata, la fel cum putem fi mai aproape de un pol sau de altul.

Genetic, sexualitatea ne este determinata inca inainte de a ne naste, psihologic insa, experientele de viata pot determina felul in care vrem sa ne vedem, si felul in care altii ne percep. Asa se face ca oameni ajunsi la 40 de ani, casatoriti si cu copii, ajung sa-si paraseasca familiile pentru o relatie de natura homosexuala. Asta pentru ca toata viata au fost educati si s-au educat sa se vada pe sine intr-un fel - heterosexuali - fara sa realizeze ca genetic sunt directionati catre homosexualitate.

Sexul si sexualitatea nu sunt guvernate de reguli si descrieri simpliste. Sunt 6 miliarde de indivizi unici pe aceasta planeta si nu vor putea niciodata sa fie divizati in doua grupuri distincte, barbati heterosexuali si femei heterosexuale. A incerca sa facem acest lucru sfideaza realitatea. Bazat pe procentajul de mai sus, sunt pana la 60 de milioane de indivizi in lume care incalca aceste reguli.

Citeste si despre influenta pe care societatea o exercita asupra sexualitatii tale, si despre acceptarea sau neacceptarea etichetarilor in ceea ce priveste sexualitatea.

Articole recomandate

Totul despre cum este femeia Varsator in pat Totul despre cum este femeia Varsator in pat
Un spirit independent si original, femeia Varsator manifesta aceleasi trasaturi si in pat. Este una dintre cele mai sexi native si cucereste prin faptul ca este lipsita de inhibitii. Adora sa satisfaca fanteziile iubitului si nu se da in laturi nici de la jocuri sexuale sau pozitii neconventionale.
Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult Cu ce fel de probleme sexuale se confrunta cei care lucreaza prea mult
Numarul celor care lucreaza prea mult, in detrimentul vietii lor sexuale este in continua crestere. Fenomenul nu este limitat si este specific multor zone geografice. Site-ul Netdoctor.co.uk trateaza subiectul in detaliu si explica efectul numeroaselor ore petrecute la munca si cum se repercuteaza
13 idei ca sa arati super sexy 13 idei ca sa arati super sexy
Cu totii vrem sa impresionam pe acel cineva special din viata noastra. Si, in mod evident, punem accent pe aspectul nostru fizic, deoarece acesta iese in evidenta la prima vedere. Si e firesc sa fie asa, in fond, orice cadou arata de o mie de ori mai bine daca e ambalat corespunzator si-i punem si
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca orice femeie dupa o partida de amor
Femeile sunt foarte vulnerabile in fata infecțiilor vaginale, de aceea este foarte importanta igiena intima. Specialistii in ginecologie recomanda purtarea de lenjerie intima din bumbac, evitarea hainelor prea stramte, folosirea unor sapunuri cu PH neutru si evitarea dusurilor vaginale. 
5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana 5 schimbari majore care se intampla in corpul tau daca iti intrerupi viata sexuala o saptamana
Viata sexuala are un rol important in buna functionare a organismului. Potrivit unui studiu publicat in Medical Daily, chiar si cateva zile de abstineta sexuala pot duce la modificari majore ale organismului.  Iata care sunt cele mai ciudate schimbari care pot aparea daca iti intrerupi viata