Skip to article

Ministerul Educatiei impune conditii pentru vizitarea expozitiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa

Ministerul Educatiei impune conditii pentru vizitarea expozitiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa The Human Body - Muzeul Naţional Grigore Antipa
Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a emis o nota in data de 29 martie 2013, prin care li se solicita inspectoratelor scolare sa ceara unitatilor de invatamant din subordine (scoli generale si licee), ca decizia de vizitare a expozitiei "The Human Body" deschisa la Muzeul National "Grigore Antipa" din Capitala sa fie luata de catre Consiliul de Administratie (CA) al fiecarei unitati.

Nota se refera la grupurile de elevi minori ce vor vizita expozitia si este motivata astfel: "Exista unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ, pe care acestea il pot avea asupra elevilor/ copiilor".

In acest context, decizia de vizitare se ia numai in Consiliul de Administratie al scolilor si cu acordul scris al parintilor.

In cazul deciziei favorabile din partea CA si dupa obtinerea acordului parintilor, celor din urma " li se va recomanda sa-si insoteasca copiii minori cu varsta sub 12 ani la vizitarea expozitiei".

Reactia reprezentantilor Muzeului Antipa nu s-a lasat asteptata si a fost una dura.

Ei au precizat ca au aflat din presa despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisa de catre Ministerul Educatiei Nationale, prin Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii si si-au exprimat "nu doar nedumerirea, ci si dezamagirea fata de lipsa de comunicare" a ministerului, care nici nu a solicitat institutiei muzeale planul expozitiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.

"Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei "The Human Body" de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului", au declarat reprezentantii Muzeului National "Grigore Antipa".

Articole recomandate

Expozitie controversata la Muzeul Antipa: 200 de trupuri umane, conservate in silicon Expozitie controversata la Muzeul Antipa: 200 de trupuri umane, conservate in silicon
O expozitie, in premiera in Romania, se deschide pe data de 22 martie la Muzeul Antipa din Capitala. Expozitia include peste 200 de exponate, corpuri umane reale, care prin disectiile la nivelul organelor si tesuturilor ofera o perspectiva unica, tridimensionala asupra corpului omenesc.Expozitia