Skip to article

Ministerul Educatiei nu are buget pentru elevii care fac naveta la scoala

Ministerul Educatiei nu are buget pentru elevii care fac naveta la scoala Decontarea transportului lunar.
Desi Legea Educatiei Nationale prevede ca elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, totusi realitatea e departe de lege.

Ministerul Educatiei Nationale nu a prevazut anul acesta in bugetul de stat suma necesara decontarii transportului elevilor, reclama Consiliul National al Elevilor care acuza ministerul ca are o atitudine pasiva fata de problemele sistemului educational preuniversitar.

Legea prevede ca elevilor li se deconteaza transportul lunar, pe baza de abonament, in limita a 50 de kilometri, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru, in cazul in care acestia locuiesc la internat sau stau in gazda.

Consiliul National al Elevilor precizeaza ca principalul fapt care ii determina pe elevii din mediul rural sa renunte la educatie este tocmai imposibilitatea de a se deplasa din localitatea de domiciliu in localitatea in care se afla unitatea de invatamant, astfel ca gestul Ministerului este unul impardonabil.

"In trecut, rata abandonului scolar in Romania era de 14 la suta, in timp ce in Uniunea Europeana, media era 12,8 la suta. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul ca rata abandonului scolar trebuie sa ajunga sub 10 la suta in toate statele membre"

Ieri dimineata, peste 2.000 de elevi din judetul Covasna au intrat in greva japoneza, deparece nu le-au fost decontate abonamentele pentru naveta, din octombrie pana in prezent.

Articole recomandate

Ministerul Educatiei impune conditii pentru vizitarea expozitiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa Ministerul Educatiei impune conditii pentru vizitarea expozitiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa
Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a emis o nota in data de 29 martie 2013, prin care li se solicita inspectoratelor scolare sa ceara unitatilor de invatamant din subordine (scoli generale si licee), ca decizia de