Skip to article

Azi e Sfantul Alexandru. Afla care e semnificatia profunda a acestui nume

Azi e Sfantul Alexandru. Afla care e semnificatia profunda a acestui nume
Astazi trebuie sa le spui "La multi ani!" tuturor celor care poarta numele de Alexandru sau Alexandra. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Alexandru, "Protectorul omenirii", un personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Numele a devenit popular in special datorita regelui Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India.

Marele Ierarh Alexandru a fost episcop al Alexandriei din anul 313 si a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a combatut erezia lui Arie, unul dintre cei mai mari adversari ai crestinismuli. Sfantul Ierarh Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 328.

Etimologic, numele provine de la vechiul nume persan Aleksandros, care ar fi compus din verbul grecesc alexo - a apara, a proteja - si andros, forma de genitiv a substantivului aner - barbat, om. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi "care ii apara pe oameni".

Potrivit site-ului diane.ro, Alexandru este un nume care creeaza individualitate, independenta, incredere in sine, initiativa, inclinatie catre activitatile fizice. Cei care poarta acest nume sunt dominanti si putini reusesc sa le accepte maniera lor argumentativa. Mai mult, persoanele care se numesc Alexandru sau Alexandra au un simt ascutit al afacerilor, calitati de manager si o ambitie puternica de a ajunge in functii de conducere.

Derivate de la prenumele Alexandru/Alexandra sunt Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra.

Articole recomandate

Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul. Rosteste-o cand ai mari necazuri! Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul. Rosteste-o cand ai mari necazuri!
Rugaciunea catre Sfantul Ioan Botezatorul te apara de necazuri si de razbunarile dusmanilor si de paguba. Rosteste rugaciunea timp de 9 zile la rand si de cate ori ai un dusman pe urmele tale. De asemenea, textul rugaciunii este bine sa-l porti in poseta sau in portofel. O
Traditii si superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce nu ai voie sa faci! Traditii si superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce nu ai voie sa faci!
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este celebrata in fiecare ani, pe 29 august, prin post. Conform calendarului bisericesc aceasta este ultima mare sarbatoare din an. Incepand cu 1 septembrie incepe un nou an bisericesc. Potrivit legendei, Ioan Botezatorul a fost
Semnificatia numelui Maria. Afla de unde provine! Semnificatia numelui Maria. Afla de unde provine!
Maria este un nume plin de semnificatii. Provenienta lui este una controversata si s-au facut numeroase supozitii pe aceasta tema. Una dintre ipoteze sustine faptul ca prenumele feminin Maria ar proveni din Maryam, un nume care s-a format cu ajutorul cuvintelor ebraice mar, care inseamna
Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe. Iata ce nu ai voie sa faci astazi! Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe. Iata ce nu ai voie sa faci astazi!
Pe 23 aprilie il sarbatorim pe Sfantul Gheorghe, unul din cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox. Sfantul Gheorghe este celebrat pe parcursul a trei zile, de pe 22 aprilie pana pe 24 aprilie, cea mai importanta fiind ziua de 23 aprilie.Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din
Alina Puscas a nascut. Iata ce nume a ales vedeta pentru bebelusul sau! Alina Puscas a nascut. Iata ce nume a ales vedeta pentru bebelusul sau!
Frumoasa actrita si prezentatoare tv Alina Puscas a nascut aseara, la o clinica privata din Capitala. Cu ochii in lacrimi, vedeta si-a strans pentru prima oara la piept baietelul. Potrivit spynews.ro, atat Alina, cat si bebelusul sunt bine. Baietelul a cantarit la nastere 3.050 grame.
Felicitari de Florii: Trimite-le celor dragi cele mai frumoase urari de ziua onomastica! Felicitari de Florii: Trimite-le celor dragi cele mai frumoase urari de ziua onomastica!
Vin Floriile cu soare si veselie iar cei care se sarbatoresc in acest weekend merita toate urarile noastre de bine, sanatate si viata frumoasa. Trimite-le sarbatoritilor cele mai frumoase felicitari de Florii!La multi ani, Camelia! Trimite felicitarea! La multi ani de Florii! Trimite felicitarea!