Vaccinul anti-COVID de la Pfizer și BioNTech, folosit și în România, trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius și rezistă două ore la temperaturi de până la 30 de grade. În cazul în care unei persoane îi este administrată o doză care a depășit timpul de expunere la temperaturi nepotrivite, vaccinul își pierde eficiența, spun mai mulți medici consultați de Libertatea.
„Eficacitatea maximă a vaccinului nu este atinsă. Cu cât stă mai mult la temperaturi mai ridicate decât ar trebui, cu atât serul își pierde eficiența. Pentru organismul uman nu reprezintă un risc dacă este administrat așa, dar nu mai produce imunitatea la COVID-19”, a explicat medicul infecționist Andreea Moldovan, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.
„Oamenii nu au de ce să se îngrijoreze că vaccinul administrat astfel le-ar putea face rău. Nu are efecte nocive asupra organismului, dar nu mai oferă imunitate împotriva COVID, doar pentru asta ar putea să-și facă griji”, explică și medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”.
„După ce a fost scos din congelator, înainte de utilizare, vaccinul în flacon nedeschis poate fi păstrat timp de până la cinci zile, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, și timp de până la două ore, la temperaturi de până la 30 de grade C, conform prospectului”, a explicat pentru ziar Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.