Inainte de a manca cartofi prajiti, chipsuri sau biscuiti ar trebui sa te gandesti de doua ori. Potrivit ultimelor studii efectuate, aceste alimente contin acrilamida, substanță clasificată drept cancerigen și genotoxic pentru om de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).
"Acest compus este probabil cancerigen și genotoxic pentru om, iar consumul său trebuie redus la minimum”. Reglementările pentru reducerea prezenței sale în alimente au fost adoptate în Europa, iar începând cu 11 aprilie 2018, producătorii de produse agroalimentare trebuie sa respecte „nivelurile de referință” pentru a diminua formarea acrilamide.
Substanța poate modifica materialul genetic, și poate astfel provoca apariția cancerului. În plus, exista pareri care sustin ca acrilamida in doze mari afecteaza sistemul nervos. Această substanță, formată în mod natural în timpul gătirii la temperaturi ridicate ale alimentelor bogate în amidon și asparagină, un aminoacid, cum ar fi cartofii și cerealele, a fost deja pusa la zid din cauza toxicității sale.