Skip to article

Ce tipuri de carduri exista, care sunt avantajele utilizarii acestora si cum iti pastrezi banii in siguranta cu ajutorul lor

Ce tipuri de carduri exista, care sunt avantajele utilizarii acestora si cum iti pastrezi banii in siguranta cu ajutorul lor
Pe măsură ce băncile au devenit din ce în ce mai atente la piață și nevoile clienților, instrumentele de plată s-au diversificat, iar termeni ca overdraft, card de debit, card de credit sau de cumpărături au ajuns să fie din ce în ce mai des folosiți – avantajele fiecăruia ajungând să fie cunoscute și de către publicul larg.

E important, de altfel, să cunoaștem aceste avantajele instrumentelor de plată sau cardurilor la care putem avea acces, pentru a face mereu alegeri informate atunci când vorbim despre banii noștri.

Care este diferența dintre un card de debit, un card de credit și un card de credit pentru cumpărături?

Cardul de debit este un instrument de plată ce se atașează contului curent, pentru a-ți oferi acces facil la banii depuși în contul tău – o alternativă sigură și convenabilă la păstrarea banilor în numerar.Cardul de debit estecel în care îți încasezi veniturile, de exemplu – sau cel pe care îl poți alimenta atunci când ai o sumă de bani la dispoziție.

Prin intermediul cardului de debit ai acces la propriile fonduri – iar atunci când prin intermediul acestuia îi încasezi salariul, poți face o cerere la bancă pentru un descoperit de cont sau overdraft. Practic, cardului tău de debit îi va fi asociată o linie de credit "> cardului tău de debit îi va fi asociată o linie de credit care este în general în valoarea a trei salarii nete, cu o dobândă în general mai mică decât cea obținută de prin intermediul cardului de credit.

Cardul de credit este un alt tip de instrument de plată, prin care banca îți oferă un împrumut permanent la dispoziția ta.

Procedura de acordare este aceeași cu a unui credit bancar: banca îți va solicita anumite documente (adeverința de venit de la angajator, de exemplu) și îți va acorda un credit în funcție de analiza bonității tale, exact ca în cazul unui credit de nevoi personale, de exemplu.

Unul dintre avantajele majore ale cardului de credit este posibilitatea de a beneficia de o perioadă de grație, în funcție de condițiile băncii care îl acordă. Practic, pentru sumele cheltuite prin cardul de credit sau de cumpărături, nu vei plăti dobândă pentru un anumit număr de zile.

Este un beneficiu major ale unui card de cumpărături – dacă te organizezi corespunzător și returnezi banii în tipul perioadei de grație, vei putea economisi sume importante.

De exemplu, pentru ING Credit Card, cardul de credit și cumpărături de la ING Bank "> ING Credit Card, cardul de credit și cumpărături de la ING Bank, poți plăti în 24 de rate cu 0% dobândă la partenerii băncii – iar lista acestora este foarte lungă, te poți convinge vizitând site-ul băncii. În plus, ai reduceri importante la aceștia, iar costurile sunt transparente: 35 de lei la emiterea cardului și tot 35 de lei comisionul de administrare, ce se plătește abia din al doilea an de la emiterea cardului.

Dobândă plătești doar pentru sumele scadente și nerambursate în perioada de grație atunci când folosești cardul pentru cumpărături. Pentru retragerile de la bancomat, dobânda este de 25% pe an.

Cum îți păstrezi banii în siguranță, indiferent de tipul de card?

 - Reține codul PIN imediat ce l-ai primit de la bancă, fii atent la păstrarea lui în format scris și nu îl dezvălui nimănui – PIN-ul este un cod format din 4 cifre, pe care îl primești pentru activarea cardului și pe care îl folosești de fiecare dată când vrei să retragi bani din bancomat sau să folosești cardul la cumpărături. Este bine ca acesta să nu fie cunoscut de nimeni – și nici păstrat în format scris – mai ales nu în preajma cardului sau a portofelului!

- Asigură-te că nu te urmărește nimeni atunci când tastezi codul PIN pentru a efectua operațiuni. Fii vigilent de fiecare dată când folosești cardul – e important să nu te urmărească nimeni în acele momente,

- Blochează cardul imediat ce ai descoperit că l-ai pierdut. Mai ales dacă optezi pentru varianta contactless, prin care multe carduri permit utilizarea lor fără a tasta codul PIN la cumpărături de până în 100 de lei.

- Fă cumpărături de pe site-uri sigure, pe care le cunoști. Utilizarea protocolului htpps de către un site este unul dintre elementele de siguranță pe care le poți urmări. Acesta îți va păstra datele în siguranță,

- Alege o bancă preocupată de siguranța banilor de pe cardul tău

Cardurile de credit sau de debit "> Cardurile de credit sau de debit, au încetat demult să fie o extravaganță în lumea modernă.

Salariile sunt plătite direct în cont și ai nevoie de un card pentru a avea acces cu ușurință la bani. Utilizarea unui card este un mijloc sigur– chiar dacă îl pierzi sau îți este furat, printr-un simplu telefon la bancă acesta va fi blocat, iar banii tăi rămân în siguranță, în timp ce un card de credit se poate dovedi util, mai ales când beneficiezi de rate fără dobândă, de exemplu.

Informează-te din timp asupra beneficiilor fiecărui instrument de plată în parte și alege mereu varianta care ți se potrivește cel mai bine.

Articole recomandate

Avertisment OMS: Decesele in urma infectiei cu coronavirus au crescut cu 40% in Europa Avertisment OMS: Decesele in urma infectiei cu coronavirus au crescut cu 40% in Europa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut un avertisment dur pentru Europa. Potrivit ultimelor statistici, rata deceselor a crescut cu 40% la nivelul Europei. “In acest moment suntem mult in urma virusului in Europa, astfel incat a i-o lua inainte va necesita o accelerare serioasa
Nelu Tataru: Paturile de la ATI se pot elibera doar prin vindecare sau prin deces Nelu Tataru: Paturile de la ATI se pot elibera doar prin vindecare sau prin deces
Nelu Tataru a anuntat ca locurile la Terapie Intensiva sunt limitate in toata tara. In total, sunt 1200 de paturi la ATI, in toata tara. Dintre acestea 800 sunt deja ocupate. Ministrul Sanatatii a explicat ca paturile se pot elibera doar prin vindecare sau prin deces. Ministrul Sanatatii a precizat
Raed Arafat: Se poate ajunge la 100 de cazuri zilnic la ATI! Raed Arafat: Se poate ajunge la 100 de cazuri zilnic la ATI!
Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a avertizat ca numarul cazurilor pacientilor infectati cu noul coronavirus care au nevoie sa fie internati la Terapie Intensiva este in crestere alarmanta. Seful DSU a anuntat ca se poate ajunge si la luarea unor decizii extreme. 
Nelu Tataru: Transportul in comun, focar de COVID Nelu Tataru: Transportul in comun, focar de COVID
Transportul in comun si petrecerile private sunt principalele focare de coronavirus, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.  Ministrul a explicat ca foarte multe persoane nu respecta regulile de distantare fizica si nu poarta corect masca de protectie. In acest sens, Nelu Tataru a cerut
Bilant sumbru in Franta: 45.422 de cazuri noi de infectii in 24 de ore Bilant sumbru in Franta: 45.422 de cazuri noi de infectii in 24 de ore
Cifre ingrijoratoare in Franta! In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 45.422 de cazuri noi de imbolnaviri cu noul coronavirus. Autoritatile au prelungit starea de urgenta pana pe 16 februarie.  Noua legislaţie autorizează guvernul să adopte restricţii pentru a face