Skip to article

Coronavirus: Ce inseamna carantina

Coronavirus: Ce inseamna carantina
Carantina si autoizolarea sunt doua masuri, care au grade diferite de strictete, ce au ca principal scop izolarea persoanelor suspecte sau diagnosticate cu un virus extrem de contagios. 

Carantina si autoizolarea sunt masuri legale ale unui stat in cazul unei pandemii, atunci cand este declarata stare de urgenta. Nerespectarea masurilor poate atrage amenzi si pedepse cu inchisoarea de la sase luni la doi ani. 

Carantina si autoizolarea se aplica persoanelor suspecte ca ar fi purtatoare ale unui virus periculos si vin din zone cu transmitere comunitara extinsa, asa-numitele zone rosii. 

Carantina dureaza 14 zile 

Persoanele care intra in carantina trebuie sa stea izolate 14 zile in spatii special amenjate sau izolate la domiciliu. Masura se aplica si membrilor de familie care locuiesc la acelasi domiciliu.

Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz si care se prezinta la o unitate sanitara, raman in aceasta unitate, in izolare, si li se recolteaza o proba, care va fi transportata la cel mai apropiat centru de testare in regim de urgenta. In cazul in care testul este pozitiv, pacientul va fi transferat la cea mai apropiata sectie / spital de boli infectioase.Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz, vor fi izolate in sectiile / spitalele de boli infectioase, unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.

Atat iesirea din carantina dupa o perioada de 14 zile, cât si la externarea din spital daca pacientul este clinic sanatos se va face dupa efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19, efectuate la un interval minim de 24 ore.

Directia de Sanatate Publica judeteana si cea a municipiului Bucuresti comunica administratorului centrului de carantina incheierea perioadei de carantinare si se deplaseaza pentru eliberarea avizelor epidemiologice.In functie de evolutia situatiei epidemiologice si confirmarea a mai mult de trei cazuri de infectie cu noul coronavirus, cu legatura epidemiologica intre ele, in aceeasi comunitate se poate decide declararea carantinei intr-o comunitate.

Persoanele pentru care se stabileste masura de carantinare in spatiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Articole recomandate

O noua bancnota, pusa in circulatie in Romania. Cum arata aceasta O noua bancnota, pusa in circulatie in Romania. Cum arata aceasta
O noua bancnota a fost pusa in circulatie in Romania incepand de vineri dimineata, 26 noiembrie. Aceasta are valoarea de 20 de lei si este inscriptionata cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu. Este prima bancnotă în circulație pe care este reprezentată o personalitate feminină.
Avertismentul unui medic pentru persoanele vaccinate cu doua doze: "Pot fi considerate nevaccinate" Avertismentul unui medic pentru persoanele vaccinate cu doua doze: "Pot fi considerate nevaccinate"
Medicul Florin Rosu, manager al Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi, trage un semnal de alarma pentru persoanele care s-au vacccinat doar cu schema completa de doua doze de vaccin antiCovid. Medicul a precizat ca acestea pot fi considerate nevaccinate daca nu isi administreaza
Schimbare majora privind valabilitatea certificatului verde. Ce se intampla cu doza booster Schimbare majora privind valabilitatea certificatului verde. Ce se intampla cu doza booster
Schimbare majora in ceea ce priveste valabilitatea certificatului verde. Comisia Europeana a facut anuntul joi! Astfel, incepand cu 10 ianuarie valabilitatea certificatului verde va fi limitata dupa vaccinarea impotriva Covid cu schema completa.  Incepand cu aceasta data, certificatul verde va
Marturia cutremuratoare a unui supravietuitor al tragediei din Bulgaria: "Oamenii au inceput sa tipe si sa vomite. Ca in filmele de groaza" Marturia cutremuratoare a unui supravietuitor al tragediei din Bulgaria: "Oamenii au inceput sa tipe si sa vomite. Ca in filmele de groaza"
Un supravietuitor al tragediei din Bulgaria a facut marturisiri socante despre iadul prin care au trecut cei 52 de pasageri in autobuzul care a luat foc in timp ce mergea pe autostradat. Doi jurnalistit macedoneni au mers la Spitalul din Sofia, unde sunt tratati cei sapte supravituitori, si au
Vor trebui romanii sa se vaccineze impotriva Covid din sase in sase luni? Ce spune medicul Valeriu Gheorghita Vor trebui romanii sa se vaccineze impotriva Covid din sase in sase luni? Ce spune medicul Valeriu Gheorghita
Multi romani se intreaba daca vor trebui sa se vaccineze impotriva Covid din sase in sase luni. Astfel, dupa ce aceste nelamuriri au devenit din ce in ce mai frecvente, Valeriu Gheorghita, seful campaniei de vaccinare in Romania, a facut cateva precizari asupra acestui subiect.  „Foarte