Skip to article

Coronavirus: Ce inseamna carantina

Coronavirus: Ce inseamna carantina
Carantina si autoizolarea sunt doua masuri, care au grade diferite de strictete, ce au ca principal scop izolarea persoanelor suspecte sau diagnosticate cu un virus extrem de contagios. 

Carantina si autoizolarea sunt masuri legale ale unui stat in cazul unei pandemii, atunci cand este declarata stare de urgenta. Nerespectarea masurilor poate atrage amenzi si pedepse cu inchisoarea de la sase luni la doi ani. 

Carantina si autoizolarea se aplica persoanelor suspecte ca ar fi purtatoare ale unui virus periculos si vin din zone cu transmitere comunitara extinsa, asa-numitele zone rosii. 

Carantina dureaza 14 zile 

Persoanele care intra in carantina trebuie sa stea izolate 14 zile in spatii special amenjate sau izolate la domiciliu. Masura se aplica si membrilor de familie care locuiesc la acelasi domiciliu.

Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz si care se prezinta la o unitate sanitara, raman in aceasta unitate, in izolare, si li se recolteaza o proba, care va fi transportata la cel mai apropiat centru de testare in regim de urgenta. In cazul in care testul este pozitiv, pacientul va fi transferat la cea mai apropiata sectie / spital de boli infectioase.Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz, vor fi izolate in sectiile / spitalele de boli infectioase, unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.

Atat iesirea din carantina dupa o perioada de 14 zile, cât si la externarea din spital daca pacientul este clinic sanatos se va face dupa efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19, efectuate la un interval minim de 24 ore.

Directia de Sanatate Publica judeteana si cea a municipiului Bucuresti comunica administratorului centrului de carantina incheierea perioadei de carantinare si se deplaseaza pentru eliberarea avizelor epidemiologice.In functie de evolutia situatiei epidemiologice si confirmarea a mai mult de trei cazuri de infectie cu noul coronavirus, cu legatura epidemiologica intre ele, in aceeasi comunitate se poate decide declararea carantinei intr-o comunitate.

Persoanele pentru care se stabileste masura de carantinare in spatiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Articole recomandate

Cutremur de 7 grade in Turcia si Grecia Cutremur de 7 grade in Turcia si Grecia
Un cutremur foarte puternic s-a produs pe coasta Marii Egee a Turciei, aflata la nord de insula greaca Samos.  Cutremurul a avut magnitudinea de 7 grade pe scara Richter si a fost urmat de un mini-tsunami, care a lovit insula Samos. Seismul s-a produs la 17 km în largul coastei Izmirului
Eutanasierea, legalizata in Noua Zeelanda Eutanasierea, legalizata in Noua Zeelanda
Cetatenii din Noua Zeelanda au votat pentru promulgarea Legii Eutanasierii. Votul pro a fost de 5,2%, potrivit rezultatelor provizorii anuntate de Comisia Nationala Electorala. Legea ar urma sa intre in vigoare peste 12 luni, respectiv in noiembrie 2021. Noua Zeelanda se va alatura astfel unui
Statiunea Predeal intra in scenariul rosu Statiunea Predeal intra in scenariul rosu
Orasul Predeal este prima statiune montana de pe Valea Prahovei care intra in scenariul rosu incepand cu 30 octombrie. Masca va fi obligatorie si in aer liber timp de doua saptamani.  Potrivit Hotararii luate de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Brasov, masura intra in vigoare din
Trei medici din Targu Jiu, infectati cu coronavirus, au fugit din spital Trei medici din Targu Jiu, infectati cu coronavirus, au fugit din spital
Trei medici infectati cu coronavirus au fugit din spitalul judetean Targu Jiu. Acestia au fost gasiti, iar pentru fapta lor li s-a intocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit informatiilor, este vorba despre trei femei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani.
Record absolut: Peste 6.000 de imbolnaviri noi cu coronavirus in 24 de ore Record absolut: Peste 6.000 de imbolnaviri noi cu coronavirus in 24 de ore
In ultimele 24 de ore a fost inregistrat un record absolut de noi imbolnaviri cu coronavirus in Romania. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica au fost raportate 6.481 de cazuri noi de coronavirus, cu peste 1.000 de infecții mai mult decât cu o zi în