Skip to article

Cum isi planifica romanii bugetul pentru Craciun si Revelion

Cum isi planifica romanii bugetul pentru Craciun si Revelion
Conform datelor celui mai recent studiu de piata realizat de MEDNET Marketing Research Center, bugetul alocat petrecerii sarbatorilor de iarna este la acelasi nivel cu cel de anul trecut, adica peste 1.500 lei.

In acest context, daca in 2013 ne bucuram de o crestere a bugetului cu aproape 300 lei fata de decembrie 2012, in acest an, comparativ cu anul trecut, nu avem diferente semnificative din punct de vedere statistic care sa ne duca cu gandul la cresterea consumului.

Astfel, 35,4% dintre orasenii intervievati intentioneaza sa cheltuiasca pentru masa de Craciun si Revelion sub 1000 lei, in timp ce 26,4% dintre acestia urca usor catre bugetul mediu de 1500 lei.

Aceasta constanta este vizibila si pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, bauturi racoritoare, fructe etc.),suma medie destinata acestora fiind de 602,21 lei (comparativ cu 600,76 lei in 2013).

In cazul celor nealimentare specifice Sarbatorilor de Iarna (ornamente, cosmetice, imbracaminte, incaltaminte etc.), suma medie alocata a scazut usor de la 498,63 lei la 467,64 lei.

Exista totusi oraseni (putin peste 20%) care ar dori sa cumpere de Craciun sau Revelion anumite produse alimentare, dar nu si le permit din cauza limitarilor financiare. Dintre acestea mentionam carnea, in special cea de curcan sau vita, pestele, dar si alimente mai scumpe cum ar fi branzeturile "fine"/frantuzesti sau "sampania mai scumpa".

In ceea ce priveste categoria "calatoriile/excursiile organizate in perioada Sarbatorilor de Iarna", se inregistreaza o crestere a numarului orasenilor care vor pleca in concediu, dar o scadere a sumei medii alocate, de la 1.524,47 lei in 2013, la 1.149,31 lei in 2014.

O alta categorie de cheltuieli prilejuita de Sarbatorile de Iarna este cea a "iesirilor in oras/la restaurant". Pentru aceasta, persoanele intervievate intentioneaza sa aloce, in medie, aproximativ aceeasi suma ca anul trecut (372,87 lei).

Ca si in 2013, si in acest an, aproape 90% dintre respondenti intentioneaza sa ofere cadouri celor dragi cu ocazia Craciunului si a Revelionului.

In acest context, in topul cadourilor regasim articolele de imbracaminte/incaltaminte, jucariile si cosmeticele/parfumurile.

Principalele categorii de persoane catre care se vor indrepta aceste cadouri sunt membrii familiei (sotul/sotia, partenerul(a), copiii, parintii, fratii, surorile etc.).

Suma medie pe care orasenii intentioneaza sa o cheltuiasca in acest an, pentru aceste cadouri va fi de 470,34 lei, in foarte usoara crestere fata de cea din 2013 (465,25 lei).

De asemenea, ca si anul trecut, mai mult de jumatate dintre respondenti nu vor cumpara nici in acest an brad natural de Craciun, preferand sa foloseasca unul artificial.

Mai mult decat atat, 7,4% dintre persoanele intervievate afirma ca NU intentioneaza sa impodobeasca Bradul de Craciun in 2014.

In ceea ce priveste Revelionul 2015, majoritatea orasenilor intervievati aleg sa petreaca in tara (91%),in timp cenumai 3,5% dintre acestia sunt dispusi sa plece in strainatate.

Dintre cei care vor sta de Revelion in tara, 68,8% vor petrece alaturi de familie, prieteni in propriile locuinte sau ale prietenilor, 13,3% vor merge la un restaurant/club, in timp ce 13,2% vor petrece intr-o statiune montana/balneara din Romania

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 25 - 28 noiembrie 2014. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 - 65 ani. Marja de eroare a studiului este de +/-3,46%.


Sursa: MEDNET Marketing Research Center

Alte articole despre
buget craciun

Articole recomandate

CADOURI de Craciun: Cum sa ECONOMISESTI inteligent atunci cand te duci la CUMPARATURI CADOURI de Craciun: Cum sa ECONOMISESTI inteligent atunci cand te duci la CUMPARATURI
Craciunul nu vine doar cu mese imbelsugate si colinde ci si cu cheltuieli semnificative pentru bugetul nostru. Iar daca mai iei in calcul si faptul ca aceste cheltuieli cresc direct proportional cu numarul de prieteni si rude pe care le ai pe lista de cumparaturi, parca nu-ti mai vine sa te bucuri
Sarbatori de iarna: Cum iti alegi BRADUL perfect de CRACIUN. Trucuri si sfaturi! Sarbatori de iarna: Cum iti alegi BRADUL perfect de CRACIUN. Trucuri si sfaturi!
Ai ales bradul de Craciun? Iti cumperi unul natural sau artificial? Romanesc sau de import? Daca nu stii la ce sa te hotarasti, te ajutam noi. Iata ce alegeri trebuie sa faci astfel incat sa sarbatoresti un Craciun inmiresmat!Daca vrei sa optezi pentru bradul natural, care sa-ti umple casa cu