Ministrul Sanatatii a anuntat ca medicii de familie ar putea distribui pastilele de iod romanilor. Autoritatile atrag insa atentia ca aceste medicamente nu trebuie luat preventiv, ci doar in cazul unui accident nuclear.
Alexandru Rafila a atentionat ca pastilele de iod luat preventiv pot afecta functionarea normala a glandei tiroide. Aceste medicamente se administreaza doar in cazul unui atac nuclear, pentru a satura glanda tiroida, impiedicand astfel captarea iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”.
De asemenea, pastilele de iodura de potasiu pot duce la complicatii in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor sau ale glandei tiroide.
"Beneficiarii acestor pastile sunt, în special, copiii şi cetăţenii de până la 40 de ani. Dozajul este diferit în funcţie şi de grupa de vârstă. Şi, ca să nu existe probleme, am rotunjit cantităţile. Dacă cine trebuie să primească, să spunem, 3 pastile şi jumătate de familie, vor fi 4. pastile, ca să nu existe niciun fel de problemă" informează ministrul Sănătăţii. Femeile însărcinate pot lua iodură de potasiu numai atunci când există instrucţiuni în acest sens din partea autorităţilor de sănătate publică. Tiroida femeii gravide acumulează iodul radioactiv mai rapid decât cea a altor adulţi, iar tiroida fătului este şi ea blocată atunci când iodura de potasiu este administrată mamei.