Skip to article

Explicatiile politiei pentru esecul operatiunii de la Onesti

Explicatiile politiei pentru esecul operatiunii de la Onesti
Chestorul Alexandru Scurtu, șeful SIAS, a explicat in cadrul unei conferinte de ce politia nu a reusit sa ii salveze pe cei doi ostatici retinuti intr-un apartament din Onesti de un barbat in varsta de 68 de ani. 

Acesta a spus ca in timpul negocierilor una dintre victime a incercat sa il atace pe agresor, moment in care acesta a devenit foarte violent. Totodată, aceștia au precizat că nu au putut colabora cu soția agresorului, deoarece ea l-a susținut pe soț în toate demersurile lui. 

“Primul apel care a sosit la 112 a fost efectuat la 11.47 de către un bărbat care a sesizat că are o problemă din cauza unui litigiu, amenințând că are un cuțit. Apelul a fost transferat de STS la Poliție, însă la momentul preluării apelului acesta s-a întrerupt. Cu toate acestea, operatoarea de la poliție a transferat apelul către colegii din teren. În urma informațiilor primite, primul echipaj a ajuns la fața locului la 11.52, respectiv la 5 minute după sesizare.

La ora 11.55, în urma raportării făcute de primii polițiști ajunși la fața locului, s-a dispus constituirea unui grup operativ format din 17 polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Bacău, Serviciului de Ordine Publică, un negociator precum și o echipă de intervenție din cadrul SAS Bacău. S-a deplasat și adjunctul șefului Poliției Mun. Onești, precum și alți polițiști din această structură. A fost informat și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești care a ajuns la fața locului.

Adjunctul șefului poliției Mun. Onești a inițiat primele discuții cu bărbatul în cauză, având în vedere că îl cunoștea, căutând soluții de calmare a acestuia până la sosirea negociatorului de la IPJ Bacău.Pe parcurs, adjunctul Poliției Mun. Onești a încercat detensionarea situației prin convingerea autorului că-i va pune la dispoziție o hotărâre definitivă a instanței pe care cel în cauză o solicita.

Ulterior, la fața locului a ajuns și șeful poliției municipale.Negocietarul IPJ Bacău precum și polițiștii de intervenții din SAS au ajuns la fața locului la ora 13.53.

Din acel moment, negocierea cu bărbatul în cauză a fost preluată de negociatorul IPJ Bacău. Din datele existente la acest moment vă pot transmite faptul că negociatorul a fost chemat de urgență la serviciu, acesta fiind în liber. Celălalt negociator era în concediu medical.

La nivelul structurii sunt 2 negociatori.La ora 14.01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău. La fața locului a ajuns o autoscară și un echipaj mefical SAJ. Ulterior a ajuns și un echipaj SMURD.La ora 14.38, agresorul a reapelat la 112 și a sesizat că are în locuință două persoane legate. A solicitat să i se restituie actul de proprietate al apartamentului sau suma de 300.000 de euro iar în cazul în care aude mișcare în scara blocului sau prin fața blocului va trece la executarea celor două persoane care se aflau în posesia sa.

În cadrul acestui apel, operatorul de la 112 a solicitat cu una dintre cele două persoane sechestrate iar telefonul mobil a fost preluat de unul dintre bărbați, care a precizat că este sechestrat în apartament și că a fost amenințat că va fi ucis dacă se aude vreo mișcare pe stradă sau la ușă.

Acest apel s-a derulat pe parcursul a 5 minute și 41 de secunde. În continuare, în paralel cu aceste activități, polițiștii au discutat și cu soția autorului, care însă a declarat că își susține soțul în toate demersurile sale. Nu am avut un partener în familia acestuia.

Moraru Ștefănuț Marius, agent șef adjunct, negociator

 “Am urmărit detensionarea situației, reducerea nivelului de anxietate și stabilirea unui echilibru între planul emoțional și rațional al agresorului.În jurul orei 16.55 s-a produs un declic, chiar dacă situația era sub control. Exista o comunicare între negociator și agresor. Am observat mișcarea siluetelor agresorului și a unui ostatic în balconul apartamentului și am auit zgomote și țipete din terior, fapt care ne-au adus indicii clare că în interior s-a produs o agresiune”.

La ora 16.39, cel în cauză a apelat din nou 112 cerând să i se facă legătura cu persoane mai importante din sistemul de stat, întrucât nu are nevoie de poliție. Acest apel s-a derulat pe parcursul a aproximativ 12 minute și 45 de secunde, timp în care operatorul de la 112 a încercat să-l calmeze, pondereze pe cel cu care vorbea”.


Articole recomandate

Ce conditii impune Grecia turistilor Ce conditii impune Grecia turistilor
Grecia a anuntat ca deschide sezonul turistic la mijlocul lunii mai, insa isi va deschide frontierele pentru turistii care provin din UE, Spaţiul Schengen, Marea Britanie, Statele Unite, Israel, Serbia şi Emiratele Arabe Unite inca din aceasta saptamana.  Autoritatile elene au
Medicul Adrian Marinescu, despre Long Covid: "Infectia cu SARS-CoV-2 nu este o gripa. Inseamna mai mult" Medicul Adrian Marinescu, despre Long Covid: "Infectia cu SARS-CoV-2 nu este o gripa. Inseamna mai mult"
Medicul Adrian Marinescu a explicat ce inseamna Long Covid sau "coronavirusul de lunga durata. Acesta poate sa apara nu numai la pacientii care au suferit o forma grava a infectiei, ci la persoanele care a avut o forma usoara.  Tot mai multe dovezi sugerează că unele persoane care au
Israelul a renuntat la masca de protectie in aer liber si a deschis complet scolile Israelul a renuntat la masca de protectie in aer liber si a deschis complet scolile
Locuitorii Israelului nu mai sunt obligati sa poarte masca de protectie in aer liber. O veste foarte buna, care arata ca aceasta tara pare sa fi reusit sa depaseasca criza provocata de pandemia de coronavirus.  Purtarea mastii va fi in continuare obligatorie in interior, in spatiile unde
Oficialii din Brazilia recomanda femeilor sa nu mai ramana insarcinate in timpul pandemiei Oficialii din Brazilia recomanda femeilor sa nu mai ramana insarcinate in timpul pandemiei
Brazilia recomanda femeilor sa nu mai ramana insarcinate in perioada pandemiei de coronavirus. Oficialii Braziliei au anuntat ca tara lor se afla in cea mai grava situatie din istorie si ca noua mutatie a coronavirusului identificata ar putea afecta mai mult femeile insarcinate.  Recomandarea
Slujba de Pasti 2021: Ce reguli trebuie sa respecte romanii Slujba de Pasti 2021: Ce reguli trebuie sa respecte romanii
Slujba de Pasti 2021 se va desfasura in alte conditii fata de anii trecuti, tinand cont de contextul actual. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat ce restricții de circulație sunt în vigoare pentru sărbătorile pascale. ”Guvernul Florin Cîțu, prin